1.3.09

ΑΓΧΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ, ΑΛΛΑ ΠΗΡΕ ΤΟ ΔΙΠΛΟ


Έστω και με τον γνωστό (φετινό) αγχωτικό τρόπο, η ομάδα μας πέρασε νικηφόρα από το 'Σίτυ' σπάζοντας την παράδοση που την είχε μόνο με κίτρινα φύλλα αγώνα εκεί στις προηγούμενες επισκέψεις της. Με τη νίκη αυτή, ουσιαστικά εξασφάλισε και μαθηματικά -εκτός κι αν αλλάξει απόφαση το ΑΣΕΑΔ για το ματς με τον Πανιώνιο- την παρουσία της στα σαλόνια και την επόμενη σεζόν, ενώ παράλληλα ενίσχυσε τη θέση της στη μάχη για την είσοδο στα πλέϊοφ, έχοντας μια νίκη παραπάνω από τον 9ο Κολοσσό αλλά και την υπέρ της διαφορά στα μεταξύ τους παιχνίδια.

Οι παίκτες του Κώστα Φλεβαράκη, σε ένα ακόμα φετινό ματς, μπήκαν διαβασμένοι στο παρκέ και αποφασισμένοι να ελέγξουν το ρυθμό μέσα στο παρκέ. Κατάφεραν να αιφνιδιάσουν τους γηπεδούχους που έπαιζαν ματς ζωής και θανάτου για την σωτηρία τους, και εκμεταλλευόμενοι την εξαιρετική μας βραδιά έξω από τα 6μ25 (είχαμε 6/9 στο πρώτο δεκάλεπτο και 8/13 3π στο ημίχρονο), ανοίγαμε συνεχώς τη διαφορά, με αποτέλεσμα να πάμε στο ημίχρονο με +16, 27-43.

Τα φάουλ με τα οποία είχαν φορτωθεί οι ψηλοί μας όμως άλλαξαν τις ισορροπίες... Ο Andersen έκανε 4 μόλις σε 5'19" στο τέλος του ημιχρόνου, ο Δορκοφίκης είχε τρία, ο Bryant έκανε το 3ο στην αρχή της επανάληψης κι έτσι η frontline μας δεν μπορούσε να πιέσει τον δυνατότερο Hardin και οι Αιγαλεώτες έλεγξαν τα ρημπάουντ. Θα μπορούσαμε βέβαια να είχαμε βάλει τον Μπάλλα και τον Αντωνάκη στο τρίτο δεκάλεπτο, ώστε να γλυτώσουμε τη φθορά στους βασικούς ψηλούς, αλλά όπως δείχνει η κατάσταση ο Φλεβαράκης τους έχει μόνο για να συμπληρώνει τα διπλά στις προπονήσεις και να γεμίζει τυπικά με φόρμες η δωδεκάδα...


Επιδοθήκαμε και σε ένα απίστευτο σερί κακών, επιπόλαιων και λανθασμένων επιλογών στην επίθεση (χαρακτηριστικό πως είχαμε 0/2 αιφνιδιασμούς...), μας έκλεισαν και τα σουτ από την περιφέρεια με συνέπεια η διαφορά σιγά-σιγά να ροκανίζεται και το 37-51 από το τρίποντο του Nemeth στο 26'21" έγινε 53-54 με καλάθι του Σούλη στο 33'55". Σε αυτό το διάστημα φάνηκε για άλλη μια φορά φέτος, η έλλειψη ενός playmaker με καθαρό μυαλό που να μπορεί να ηρεμήσει το παιχνίδι μας όταν πρέπει. Ίσως να βοηθούσε σ'αυτό το ματς ο Βασιλόπουλος που ήταν εκτός αποστολής λόγω ιγμορίτιδας.


Την αφλογιστία μας στην 4η περίοδο (είμασταν για 5' άποντοι) έσπασε ο Περικλής Δορκοφίκης, που έδωσε λύσεις σε κρίσιμα σημεία -πέτυχε συνολικά 10 πόντους, και κυρίως κατέβασε 7 ρημπάουντ- παρέα με τον Nemeth και μας οδήγησαν τελικά στο διπλό της νίκης. O Bryant σκόραρε με follow στα 13" για το 57-60, ο McGrath με βολές στα 9.3" έκανε το 59-60 και ο Istvan με 1/2 στα 8.3" διαμόρφωσε το τελικό 59-61. Βοήθησαν και τα λάθη των γηπεδούχων, όπως η επιλογή τους να πάνε για δίποντο στην τελευταία επίθεση, ενώ μπορούσαν με τρίποντο να πάρουν τη νίκη, και ο McGrath να κλειστεί από την καλή άμυνα του Δορκοφίκη .


Υ.Γ. Η νίκη μας φέρνει πιο κοντά στην οκτάδα, και τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα, αν δεν κέρδιζε ο ΠΑΟΚ μέσα στην Λάρισα την Ολύμπια.

η πρόβλεψη για το τέλος είναι

Οσφπ 22-25,
Παο 22-24,
Αρης 17-21,
Πανελλήνιος 14-20,
Πανιώνιος 13-18, (ή 14-19)
Μαρούσι 15-17,
Κολοσσός 10-14
ΠΑΟΚ 10-12,
Α.Ε.Κ. 10-14 (ή 9-13)
Ολύμπια 6-11,
Καβάλα 6-9,
Αιγαλεω 5-9,
Τρικαλα 5-6
Λάρισα 2-6,

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για τη νίκη.

Προβληματιζόμαστε (ξανά) για την ευκολία με την οποία χάνουμε τις διαφορές (16 πόντους στο ημίχρονο!). Κρατάμε το γεγονός ότι η ομάδα έχει πάρει αρκετά μάτς στο καλάθι, πράγμα που δείχνει ότι έστω και στην ύστατη ώρα η ποιότητα των παικτών μας φαίνεται (επίθεση ή/και άμυνα).

Η νίκη του Αμαρουσίου επί του Πανιωνίου δυσκολεύει τα πράγματα για την έκτη θέση. Η έβδομη θέση είναι καλή για τη συγκεκριμένη χρονιά αλλά δεν δίνει ελπίδες για κάτι καλύτερο στα play-offs. Οπότε;

Ελπίζω η διοίκηση να έχει αρχίσει να δρομολογεί τις εξελίξεις για τη νέα χρονιά: α) οριστική διοίκηση, ικανή να χτυπήσει, αρχικά, τρίτη θέση, β) λύση του γηπεδικού για την επόμενη τριετία ώστε να μην ζήσουμε ξανά τα φετινά, γ)αναζήτηση παικτών από τώρα γιατί το καλοκαίρι θα είναι αργά, ιδίως για έλληνες ή με ελληνικό διαβατήριο παίκτες. Μόνο εάν υπάρκει σοβαρή διοικητική προσπάθεια θα ασχοληθεί ξανά ο πολύς κόσμος της ΑΕΚ με το μπάσκετ.

Στέλιος

Υ.Γ. 1. Ο Amara Sy, κουράστηκε (έλλειψη προετοιμασίας, γαρ), η ASVEL "έπεσε". Παρ' όλα αυτά, σε δυο-τρείς εβδομάδες που θα ανακάμψει ο Amara, θεωρώ ότι θα είναι ο καταλύτης για να πάρει η ASVEL το πρωτάθλημα στη Γαλλία. Κλείστε τον λέμε από τώρα!!!

Υ.Γ. 2. Ο Τσιάρας δεν παίζει στον ΠΑΟΚ. Ας τον πλησιάσουμε από τώρα για του χρόνου. Το ίδιο και τους Βουγιούκα-Μιλόσεβιτς του ΟΣΦΠ.

haridimos είπε...

H απουσία ενός playmaker οργανωτή που να ηρεμεί το παιχνίδι, αλλά και του σέντερ (η διαφορά ανέβηκε όταν έπαιζε μέσα ο Δανός κι είχε προβλημα ο Hardin) είναι εμφανής σε κάθε μας παιχνίδι.

Αν αληθεύουν όμως τα ρεπορτάζ, πως ψάχνουμε τρόπους να μειωθούν οι αποδοχές σε Andersen, Bryant, Nemeth δε νομίζω ότι υπάρχει σοβαρός σχεδιασμός για την επόμενη μέρα.

Ανώνυμος είπε...

για να υπαρχει σοβαρος σχεδιασμος για την επομενη ημερα, πρεπει να υπαρχει και ισχυρη διοικηση. Οι σημερινοι διοικουντες, που τους αξιζουν συγχαρητηρια για την προσπαθεια που καταβαλουν να κρατησουν την ομαδα ζωντανη, το μονο που μπορουν να κανουν ειναι να κρατουν την ομαδα στην Α1 για να μην κατρακυλησει ακομα πιο χαμηλα

Πρεπει να υπαρχει ισχυρος επενδυτης στην ΚΑΕ. Και επειδη ειναι σχεδον απιθανο τωρα να ενδιαφερθει καποιος για την ΚΑΕ (εδω δεν υπαρχει ενδιαφερον για την πολυ πιο εμπορικη ΠΑΕ) η μονη λυση ισως να ηταν η επανενεργοποιηση του Φιλιππου...

Για ποιο λογο να ασχοληθει ξανα ο Φιλιππου? Ισως αν το σχεδιο Γρανιτσα για γηπεδΑ στη Ν. Φιλαδελφεια ξαναερθει στο προσκηνιο (αν και βεβαια τωρα δε θα το διαχειριστει ο Γρανιτσας, ο ανθρωπος του Φιλιππου..... ετσι μαλλον και αυτο δυσκολο)

Παντως οπως εχουν εξελιχθει τα πραγματα πλεον με τα υπερογκα μπατζετ ΠΑΟ-ΟΣΦΠ, ο μονος ρεαλιστικος στοχος της ΑΕΚ τα επομενα χρονια ειναι η τριτη θεση και η εξοδος στην Ευρωλιγκα. Ακομα και φετος αν διαθεταμε 2 ακομα αξιοπιστους παικτες (1 & 5) θα χτυπουσαμε 4αδα.. Πρεπει να βρεθει μια λυση τουλαχιστον να μη διασυρεται αλλο η ομαδα

Ανώνυμος είπε...

Η διοίκηση, επειδή είναι μεταβατική/προσωρινή, θα πρέπει να αναζητεί "βιώσιμη λύση" για την νέα περίοδο.

Η "βιώσιμη λύση" θα υπάρξει εάν ο όποιος νέος επενδυτής ή/και ο Φιλίππου, πειστούν ότι με ένα αξιοπρεπές (χωρίς υπερβολές) budget θα μπορέσουν να έχουν μια ομάδα που θα είναι ελκυστική για την απαιτητικό μέσο Αεκτζή.

Πιστεύω ότι με budget 3-3,5 εκατ. € φτιάχνεις ομάδα ευρωλίγκα (για τρίτη θέση στην Ελλάδα και στους 16της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης). Με 5-6 χιλ. εισητήρια μέσο όρο (με τα διαρκείας), τηλεοπτικά, ΟΠΑΠ, σωστό μάρκετινγκ και καλή συννενόηση με την ΠΑΕ μπορείς να καλύψεις αυτό το ποσό, χωρίς να βάζει ο "Χ" πρόεδρος βαθιά το χέρι στην τσέπη κάθε χρόνο.

Επομένως, για μένα, είναι απαραίτητο να έχεις κινηθεί νωρίς στην αγορά ώστε να εξασφαλίσεις έναν καλό κορμό ελλήνων ή με ελληνικό διαβατήριο παικτών, ώστε το "concept" που θέλεις να πουλήσεις στον νέο επενδυτή να είναι ελκυστικό και αξιόπιστο.

Εάν αυτό γίνει θα ξεφύγουμε από τη μιζέρια και θα έχουμε περιθώρια να έχουμε απαιτήσεις για πρωτάθλημα έπειτα από μια τριετία (όταν οι ΠΑΟ-ΟΣΦΠ θα έχουν βαρεθεί να πετάνε - στην κυριολεξία - εκατομμύρια γιατί έτσι εισηγείται ο κάθε Γιαννάκης).

Στέλιος

haridimos είπε...

η ηττα του παο, τον αφηνει αρκετά πισω από τον οσφπ, κι ίσως ειναι αδιάφορος με μας την τελευταία αγωνιστική.

Ανώνυμος είπε...

Χαρίδημε, αφού ακόμη και μια νίκη επί του ΠΑΟ δεν μας φέρνει την άνοιξη (όπως, δυστυχώς, απεδείχθη πέρυσι), ας ασχοληθούμε με το ρόστερ της νέας χρονιάς (αφού μας δημιουργεί την ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο).

Οι προτάσεις μου για πέντε πολύ καλούς, πλήν "φιλικούς" προς το πορτοφόλι μας, κοινοτικούς παίκτες:

1. Giorgi Tsintsadge, PG, TU/Rock, Estonia,
2. Amara Sy, SF-PF, ASVEL, France,
3. Ante Tomic, C, KK Zagreb, Croatia,
4. Tadija Dragisevic, PF, Cverna Sverda, Serbia,
5. Alexis Ajinca, C, Charlote, NBA.

Εντάξει, παραδέχομαι ότι οι δύο τελευταίοι μπορεί να κοστίζουν κάτι παραπάνω.

Με τέσσερις θέσεις κοινοτικών και δύο ξένων (ΗΠΑ) θέλουμε εννέα Έλληνες (ή με ελληνικό διαβατήριο) παίκτες για να έχουμε τρεις παίκτες σε κάθε θέση.

Εάν υποθέσουμε ότι οι τρεις πρέπει να είναι νέοι-ταλέντα, εκτός του Αντωνάκη θα πρέπει να βρούμε άλλους δύο νέους. Ο Αθανασούλας κάνει καλή χρονιά με τον Ηλυσιακό στην Α2. Ο Γιάνκοβιτς από κορυφαίος της Εθνικής μας που πήρε το Πανευρωπαϊκό το περασμένο καλοκαίρι δεν τα πάει καλά στη Β' κατηγορία της Σερβίας, άρα ίσως να πέσει η τιμή του από τον Πανιώνιο και να χωρέσει στο budget μας. Όσο και να ψάχνω δεν βλέπω ελπιδοφόρο Έλληνα "άσσο". Ίσως ο Γιαννακίδης του ΠΑΟΚ, που έχασε τη χρονιά λόγω τραυματισμού.

Keep scouting...

Στέλιος

haridimos είπε...

Η ομάδα θέλει οπωσδήποτε έναν σοβαρό πλέϊμέϊκερ. Τύπου Blakney, Κορωνιού κλπ. Να κατεβάζει νορμάλ τη μπάλα, να έχει αξιοπρεπές τρίποντο και καλά ποσοστά στις βολές, να δίνει ασιστ και να μην τελειώνει μόνος του τους αιφνιδιασμούς όταν υπάρχει άλλος παίκτης δίπλα.
Και φυσικά έναν σέντερ της προκοπής.

Θα κάνω κι εγώ το scouting μου σε λίγο, μια που οι υποχρεώσεις της ομάδας ψιλοτελειώνουν. (Ο Μιλοσεβιτς του γαύρου δεν είναι κακός, και σίγουρα καλύτερος από πχ τον Κυριακόπουλο)

Ανώνυμος είπε...

Χαρίδημε, νομίζω ότι ο ένας ξένος (ΗΠΑ) πρέπει να είναι guard, "1" ή "2", επειδή μπορείς να βρείς πολλούς και καλούς κοντούς αμερικανούς σε λογικές τιμές. Επειδή υπάρχουν πολλοί καλοί κοινοτικοί στη θέση "1", νομίζω ότι θα πρέπει να "θυσιάσουμε" τον Nemeth για να πάρουμε κοινοτικό άσσο και να πάρουμε αμερικανό δυάρι που να είναι σκόρερ ολκής, τύπου Ίνγκραμ, Αλφόνσο Φόρντ ή ακόμη και Jaaber (εκτός αν πάρουμε τον ίδιο τον "Βούλγαρο" Jaaber!!!). Εάν αυτό δεν γίνεται τότε κρατάμε Nemeth και παίρνουμε αμερικανό στον άσσο.

Εάν πάρουμε σέντερ κοινοτικό, τότε κρατάμε Bryant. Εάν όχι, παίρνουμε αμερικανό σέντερ (που είναι δύσκολο να κάνει τη διαφορά με τα λεφτά που θα έχουμε να του δώσουμε) και φέρνουμε κοινοτικό τεσσάρι. Υπάρχουν πολλές και καλές λύσεις με λογικές απαιτήσεις.

Σε κάθε περίπτωση θέλει καλό σχεδιασμό για τις θέσεις της πεντάδας και μετά καλό χτίσιμο γύρω από αυτή. Κατά προτίμηση με παίκτες νέους και διψασμένους.

Στέλιος

Υ.Γ. τα στατιστικά του G.Tsintsadge εφέτος στην Baltic League με την Tartu Ulikool/Rock σε 17 μάτς:
34.4 λεπτά, 16.6 πόντοι μ.ο. με 47.6% στα δίποντα, 36.2% στα τρίποντα και 78.5% στις βολές, 3.6 ριμπ., 5.6 ασίστ, 1.8 κλεψίματα. Pas mal...