9.7.08

Αδέσμευτη Ενωτική ΚίνησηΑδέσμευτη Ενωτική Κίνηση

Αδέσμευτη

Γιατί είμαστε μια αδέσμευτη παρέα παλιών και νεότερων μελών της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ με άποψη, που δεν παρακαλά για τη στήριξη κανενός παράγοντα-σωτήρα, καμιάς ΠΑΕ, καμιάς ΚΑΕ και δεν σκοπεύουμε να εξαργυρώσουμε κανένα διοικητικό θώκο στο όνομα οποιουδήποτε παραγοντισμού.

Ενωτική

Γιατί είμαστε μέλη της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ που βαρέθηκαν το νοσηρό κλίμα των ατέρμονων παραγοντισμών, εγωισμών και αδιέξοδων πολώσεων που σκόπιμα καλλιεργούνται στο σωματείο και το οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή. Θέλουμε να επικρατήσει ένα ενωτικό κλίμα, χωρίς εσωτερικούς εχθρούς, να δούμε την Ερασιτεχνική ΑΕΚ να προοδεύει, σαν ένα υγιές ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο, με τις υποδομές του, τα τμήματά του, τις ακαδημίες του, τις γιορτές του, το αγκάλιασμα κάθε συλλόγου ΑΕΚ όπου γης. Δεν μπορούμε πια να βλέπουμε το σωματείο να γίνεται όχημα με σκοπό είτε την άκριτη στήριξη είτε την πολεμική αντιπαράθεση με παράγοντες, την ΠΑΕ και την ΚΑΕ, ή άλλες μελλούμενες σκοπιμότητες του όποιου τύπου κίτρινου Βγενόπουλου.

Κίνηση

Γιατί σκοπεύουμε να είμαστε εδώ και μετά τις εκλογές, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, σεβόμενοι όσους μας ψηφίσουν, χωρίς η στάση μας να εκπορεύεται από αντιπαροχή εξωδιοικητικών θώκων, υποσχέσεις για επιστροφή ταμειακών διευκολύνσεων και ιδιοτελείς σκοπούς. Είμαστε οι Αεκτζήδες της διπλανής θύρας και της διπλανής θέσης, χωρίς να διεκδικούμε πρωτοκαθεδρίες, πιστοποιητικά αεκοφροσύνης και υπερφίαλες γνησιότητες.

Η ΑΕΚ, το αθλητικό σωματείο που επιθυμούμε, με δυναμική παρουσία στον αθλητισμό και τον πολιτισμό της χώρας, σημείο κοινωνικής αναφοράς, άθλησης νέων παιδιών και πηγή πολιτισμού, συνυφασμένο με την ιστορική του διαδρομή, ΔΥΣΤΥΧΩΣ, δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που βλέπουμε σήμερα.

Για τη διοίκηση Ανατολιωτάκη-Γρανίτσα

Εκτιμάμε ότι τα τελευταία χρόνια η πλειοψηφία της διοίκησης Ανατολιωτάκη-Γρανίτσα και όσων την στήριξαν, οδήγησε το σύλλογο πολλά χρόνια πίσω, τον απαξίωσε αγωνιστικά και θεσμικά. Δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός για τα τμήματα, καμιά μελέτη και αντίληψη της αθλητικής πραγματικότητας. Επιλέχθηκε η ύπαρξη και κυρίως η λειτουργία των τμημάτων χωρίς καμιά αναπτυξιακή βάση. Χάσαμε το μέτρημα σε υποβιβασμούς. Προπονητές άλλαζαν σαν τα πουκάμισα, αθλητές απαξιώθηκαν.

Εμείς πιστεύουμε ότι το αθλητικό σωματείο της ΑΕΚ πρέπει να υπάρχει και να μπορεί να αναπτύσσεται αυτοτελώς, με δικό του αναπτυξιακό σχεδιασμό, χωρίς να κρέμεται από τις διαθέσεις των αντίστοιχων εταιρειών (ΠΑΕ και ΚΑΕ). Για μας η ερασιτεχνική ΑΕΚ δεν είναι το μέσο, είναι ο σκοπός.

Θεωρούμε ότι αθλητικός σύλλογος χωρίς δικές του υποδομές δεν έχει μέλλον. Χωρίς να παίζει ενεργό ρόλο στην τοπική κοινωνία δεν μπορεί να αναπτύξει ακαδημίες και να αντλήσει νέα αθλητικά ταλέντα. Τα τμήματα δεν μπορούν να αντλήσουν πόρους. Τα τμήματα πρέπει να έχουν και σχετική οικονομική αυτοτέλεια, (πχ. είναι αδιανόητο επιχορήγηση του στίβου να μην αποδίδεται στον στίβο, να μην αποδίδεται καν η επιχορήγηση στη ξιφασκία και το σκάκι να εμφανίζεται ως το πιο κερδοφόρο και βιώσιμο από όλα τα τμήματα στο τελευταίο οικονομικό απολογισμό).

Τα τελευταία χρόνια αποδείχτηκε πόσο τραγικό λάθος ήταν το ότι έμεινε άστεγη η Ερασιτεχνική ΑΕΚ. Εμείς δεν είμαστε ανάμεσα σε αυτούς που πανηγύριζαν και χειροκροτούσαν στη κατεδάφιση των ιστορικών γηπέδων Ν. Γκούμας & Γ. Μόσχος.

Ειδικά για το γηπεδικό

Εδώ και δυο τρία- χρόνια η συζήτηση για το γηπεδικό συνειδητά κι εσκεμμένα αναλώνεται για τον τόπο κατασκευής. Λάθος. Για μας πρωταρχική είναι η συζήτηση για τους όρους κατασκευής και για τις ασφαλιστικές δικλείδες ώστε η Ερασιτεχνική ΑΕΚ να μην απολέσει τα δικαιώματά της όπου κι αν γίνει το γήπεδο.

Εμείς δεν υποκρινόμαστε αλλά το λέμε καθαρά. Δεν μας αφορά αν το γήπεδο κατασκευαστεί από τον ένα κατασκευαστικό όμιλο με ανάθεση (βλ. σχέδια Γρανίτσα-ΑΒΑΞ και συναφή) ή από τον άλλο όμιλο πάλι με ανάθεση (βλ J. P. Morgan). Το ζητούμενο είναι από όποιον κι αν κατασκευαστεί, αυτό να γίνει με όρους διαφάνειας, με ανοιχτούς διαγωνισμούς και διαδικασίες. Μόνο από διαφανείς διαδικασίες έχει να κερδίσει η ερασιτεχνική ΑΕΚ.

Επίσης, επειδή

· θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές κι όχι υποκριτές

· δυστυχώς βλέπουμε που οδηγούνται τα πράγματα με την εμπλοκή μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και την εμπορευματοποίηση των συναισθημάτων μας

· κανείς δεν πρόκειται να κτίσει γήπεδο και να το χαρίσει σε ένα ερασιτεχνικό σύλλογο (όπως αφελώς, από άγνοια της πραγματικότητας ή από σκοπιμότητα έχει δηλωθεί),

επιθυμούμε η Ερασιτεχνική ΑΕΚ να διεκδικήσει κάθε της θεσμικό δικαίωμα, όπως ακριβώς κατάφερε να επιβάλλει ο ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, χωρίς φυσικά να γκρεμίσει ακόμα το δικό του γήπεδο στη Λ. Αλεξάνδρας, προστατεύοντας με τη συμμετοχή του τα θεσμικά του δικαιώματα.

Ακριβώς για το λόγο αυτό, θεωρούμε ότι η διοίκηση Ανατολιωτάκη, που είναι η φυσική συνέχεια της δεκαετίας Γρανίτσα, έχει τεράστιες ευθύνες και υποκειμενική αδυναμία, διότι επέλεξε πολωτικές τακτικές, με τραγικές συνέπειες, που ΔΥΣΤΥΧΩΣ:

· απομόνωσαν το σύλλογο και τον έθεσαν έξω από τις εξελίξεις

· ΔΕΝ εμπνέουν πλέον κανένα κύρος σε κανένα (φυσικό ή θεσμικό) συνομιλητή,

· ΔΕΝ συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος συνεννόησης κι ενότητας μέσα στην οικογένεια της ΑΕΚ.

Εμείς θεωρούμε ότι, όπου – όποτε – κι από όποιον τελικά κατασκευαστεί το γήπεδο της ΠΑΕ ή ίσως κάποτε της ΚΑΕ, θα πρέπει να υπάρξουν τρεις βασικές προϋποθέσεις:

1. Η Ερασιτεχνική ΑΕΚ να έχει τις δικές της ανεξάρτητες αθλητικές εγκαταστάσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των τμημάτων της

2. στο κόστος κατασκευής να ενσωματωθεί ανταποδοτικά το χρέος – θηλιά της ερασιτεχνικής ΑΕΚ από το ανοσιούργημα – γκρέμισμα του σταδίου Ν. Γκούμας

3. η Ερασιτεχνική ΑΕΚ να μην χάσει κανένα δικαίωμα ή προνόμιο που απορρέει από το νόμο και τη θεσμική συμμετοχή της στη κατασκευή του ποδοσφαιρικού ή μπασκετικού γηπέδου

Για τις οικονομικές διαφορές με τη ΠΑΕ και τη ΚΑΕ

Είμαστε υπέρ της προστασίας και διεκδίκησης κάθε οικονομικού και θεσμικού δικαιώματος της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ απέναντι στις αθλητικές εταιρείες ΠΑΕ και ΚΑΕ. ‘Όμως όχι μόνο με αναφορά στο σημερινό ιδιοκτησιακό τους περιβάλλον, αλλά σε όλη τη περίοδο εμπορικής εκμετάλλευσης (κι από το 1992, άλλαξε η μετοχική δομή από το 60%-40% στο 90%-10%, έγιναν η μπουτίκ, η παραχώρηση των ποδοσφαιρικών υποδομών στην ΠΑΕ κλπ, αλλά χωρίς να υπάρχει κάπου καταγεγραμμένη κάποιου είδους συμφωνία, με συνέπεια τα πάντα να είναι στον «αέρα» και χωρίς να έχουν θέσει ποτέ σχετικό θέμα τα μέλη της διοίκησης Ανατολιωτάκη ή Γρανίτσα ακόμα και την περίοδο που ήταν παράλληλα διοίκηση και σε ΠΑΕ και σε ΚΑΕ πέρα από την Ερασιτεχνική) και σε όποια νέα μορφή εμπορικής εκμετάλλευσης προκύψει.

Βεβαίως θεωρούμε ότι αυτό πρέπει να γίνει όχι με τις απαράδεκτες πολεμικές τακτικές της διοίκησης Ανατολιωτάκη-Γρανίτσα, ούτε με σύμπλευση με εχθρούς της ΑΕΚ εν μέσω «πολέμου» (βλέπε με Γκαγκάτση), ούτε με τακτικές υπονόμευσης. Επισημαίνουμε όμως ότι και η στάση της ΠΑΕ ΑΕΚ το ίδιο διάστημα μόνο εποικοδομητική δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί και μάλλον δείχνει να «βολεύεται» από την ύπαρξη της διοίκησης Ανατολιωτάκη-Γρανίτσα και να υποτιμά την Ερασιτεχνική ΑΕΚ.

Θέση μας είναι, η Ερασιτεχνική ΑΕΚ, η ΠΑΕ ΑΕΚ, η ΚΑΕ ΑΕΚ και το ΤΑΠ ΑΕΚ από κοινού και με κάθε επίσημο και διαφανή τρόπο να προσδιορίσουν τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα της κάθε πλευράς (εμπορικά σήματα, εισιτήρια διαρκείας, δικαιώματα, κόστος ποδοσφαιρικής ακαδημίας κλπ), χωρίς η μια πλευρά να αδικεί την άλλη. Τα εκατομμύρια φίλων της ΑΕΚ ουδόλως ενδιαφέρονται για τα επιχειρηματικά συμφέροντα, παρά μόνο για τη προκοπή όλων ανεξαιρέτως των ομάδων που ακούνε στο όνομα ΑΕΚ.

Επίσης, θέλουμε να δηλώσουμε εκ των προτέρων τη κάθετη διαφωνία μας στην κυοφορούμενη από τη Σούπερ Λίγκα προσπάθεια αλλαγής εις βάρος των ερασιτεχνικών συλλόγων, εκείνων των νομοθετικών διατάξεων που σήμερα ρυθμίζουν τα δικαιώματα όλων των ερασιτεχνικών ομάδων σε σχέση με τις ΠΑΕ και ΚΑΕ.

Για την ερασιτεχνική και τα μέλη της

Η θητεία της διοίκησης Ανατολιωτάκη ΔΕΝ χαρακτηρίστηκε από ανάδειξη του ρόλου του μέλους της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, αποδεικνύοντας ότι ΔΕΝ επιθυμούσαν μια Μάνα ΑΕΚ ανοιχτή σε χιλιάδες μέλη. Ειδάλλως θα είχαν αναπτύξει άλλου είδους σχέση με τα μέλη, δεν θα τα θυμόντουσαν μόνο για τη ψήφο, θα διευκόλυναν τη συμμετοχή των μελών στη ζωή του συλλόγου, θα είχαν προχωρήσει διαδικασίες για αναγκαίες αλλαγές στο καταστατικό (που κανείς δεν ξέρει πραγματικά σήμερα ποιο ισχύει…). Φυσικά τέτοια δραστηριότητα δεν υπάρχει και έχουμε ξαναγυρίσει σε εποχές παραγοντισμών και εγωκεντρικών επιλογών.

Η σημερινή Ερασιτεχνική ΑΕΚ δεν εμπνέει. Δεν αξίζει αυτή η τραγική οπισθοδρόμηση του συλλόγου ούτε στα μέλη του, ούτε και στην ιστορία του. Αυτό επιθυμούμε να αλλάξει και με τη δική μας κριτική συμμετοχή και συμβολή σε κάθε ενωτική προσπάθεια ώστε να δούμε το μέλλον διαφορετικά.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αχυρανθρωποι του βαζελοτσιπρα ειστε ρεεε!!! :)))))

haridimos είπε...

Ο Τσίπρας έμαθα πως διέγραψε απο τον Συν, όσους κατέβηκαν μαζί μου :-)