5.6.17

ΕΛΕΓΧΟΣ 2016/17 (Α ΜΕΡΟΣ, ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ)



 Μια που ολοκληρώθηκε η η μπασκετική σεζόν, ήρθε και η ώρα για να ανεβάσω τους καθιερωμένους ελέγχους. Ξεκινάω από τους προπονητές, που για άλλη μια χρονιά είχαμε αλλαγή στη μέση της σεζόν - τελευταία φορά που ο ίδιος προπονητής έκανε προετοιμασία κι έκλεισε την σεζόν στην Α1 ήταν το 2006/07 με Κακιούση, ενώ ο τελευταίος προπονητής που έκατσε δυο ολόκληρες σεζόν -πάντα στην Α1- ήταν ο Κατσικάρης από 2003/04 έως 2004/05. Άλλωστε είμαστε η μοναδική ομάδα στην ιστορία της Α1 που δεν είχε ποτέ κάποιον προπονητή να κάθεται τουλάχιστον τρεις σεζόν συνεχόμενα στον πάγκο της. Ο Jure Zdovc λοιπόν, συνεχίζοντας από πέρσι έκανε την προετοιμασία αλλά παραιτήθηκε μετά τον αποκλεισμό στο Monaco από το Champions League και ήταν στον πάγκο μας σε 40 παιχνίδια, ενώ ο Σωτήρης Μανωλόπουλος που ήταν βοηθός του (και πριν του Sakota), έκανε το step up και διετέλεσε head coach στα τελευταία 15 ματς.


 Jure Zdovc (16-4 στην Α1, 1-1 στο Κύπελλο, 12-6 στο FIBA Champions League). Ξεκίνησε την προετοιμασία συνεχίζοντας από πέρσι, έφτιαξε την ομάδα με βάση τα θέλω του (και το budget που είχε), έβαλε μόνος του πολύ ψηλά τον πήχη και είδε την πόρτα της εξόδου (ή την άνοιξε μόνος του) μετά τον αποκλεισμό μας στην Ευρώπη και το ντου που έκανε στο παρκέ διαμαρτυρόμενος στους διαιτητές. Διαβάστε και τη σχετική μου ανάρτηση στο badbasket με την αποτίμηση της θητείας του Σλοβένου στον πάγκο

14,5 μήνες με τον Jure Zdovc στον πάγκο της Α.Ε.Κ.


Η αρχική εξάδα ξένων ήταν οι Williams, Ivanovic, Owens, Dixon, Milosevic, Ukic. Έφυγε στο ξεκίνημα ο Owens και αντικαταστάθηκε από τον Falker (φυσικά όχι γιατί ο Josh δεν μπορούσε να καλύψει τη θέση για 25' επειδή προοριζόταν για backup του Λουκά, αλλά για οικονομικούς λόγους, γι'αυτό και ο αντικαταστάτης του έπαιζε επίσης γύρω στα 15'), που με τη σειρά του άλλαξε το Γενάρη με τον Elonu. Αντικαταστάθηκε λίγες μέρες μετά και ο Ivanovic από τον πιο έμπειρο McGrath, ενώ η τελευταία πινελιά ήταν η αλλαγή του Williams (που θεωρήθηκε περιττός με την έλευση του Μαυροκεφαλίδη) με τον Newley. Να σημειώσουμε πως ο Zdovc διαφώνησε με την αλλαγή του Jawad, χωρίς να πει πάντως ποιος διάλεξε τον Αυστραλό.

Εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε λάθος τόσο η επιλογή να αλλάξει η ομάδα στην περιφέρεια τον Ivanovic με τον McGrath πριν τον κρίσιμο ημιτελικό του Κυπέλου, αλλά και οι τελευταίες προσθήκες με δυο έμπειρους παίκτες που δεν ήταν όμως απόλυτα έτοιμοι στα ματς με τη Monaco.. Το σκεπτικό που έγιναν οι αλλαγές ήταν μάλλον σωστό σαν θέσεις παικτών, όμως ο Donnie  δεν μπόρεσε να προσφέρει αυτά που υπολογιζόταν, ενώ οι Λουκάς, Newley μπορεί να είχαν κουμπώσει στο σύνολο αν φτάναμε στο Final4, όμως στα ματς με τους Μονεγάσκους δε μπόρεσαν να κάνουν τη διαφορά που θα θέλαμε (και θα μπορούσαν να κάνουν άλλου τύπου παίκτες που είχαν ακουστεί πχ DJ Kennedy). Και σίγουρα με δεδομένη την απουσία του Milosevic μάλλον έπρεπε να είχαν γίνει διαφορετικές κινήσεις αν θέλαμε όντως να διεκδικησουμε την παρουσία στο Final4

 
 Σωτήρης Μανωλόπουλος (3-3 στην κανονική περίοδο της Α1, 6-3 στα playoff)
 Μετά την αποχώρηση/απομάκρυνση Zdovc, η αναβάθμιση του Μανωλόπουλου σαν πρώτου προπονητή ήταν μια λογική κίνηση. Δεν προχώρησε σε αλλαγές στο ρόστερ (είχαμε μια αλλαγή για τον 2ο γύρο που δεν χρησιμοποιήσαμε ποτέ) αλλά σίγουρα είχαμε αλλαγές σε σχέση με την περίοδο του Σλοβένου.

Αν και τα νούμερα δεν είναι απόλυτα συγκρίσιμα, καθώς επί Μανωλόπουλου παίξαμε πολλά περισσότερα ντέρμπυ (τα 3 από τα 6 ματς της regular ήταν με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό εντός και Άρη εκτός, και τα άλλα 9 ήταν στα playoff), είχαμε σαφέστατα πολύ λιγότερα σουτ τριών πόντων στο παιχνίδι μας από όσα είχαμε επί Σλοβένου. Bέβαια αυτά ήταν και αρκετά πιο άστοχα αφού δεν έβγαιναν και τόσο με σύστημα και ελεύθερα όπως με Zdovc. 

Ας δούμε τα νούμερα..
Mε τον Σλοβένο τα τρίποντα -που ήταν το πιο βασικό χαρακτηριστικό στο παιχνίδι μας επί των ημερών του- ήταν το 47% των προσπαθειών μας στο πρωτάθλημα (ευστοχία 32%), το 46% στο CL (ευστοχία 36%) και 46% στο Κύπελλο (ευστοχία 39%), ενώ με Μανωλόπουλο στα 6 ματς της regular ήταν το 44% (με 30% ευστοχία) και στα 9 των playoff μόλις το 38% (31% ευστοχία).

Επί Zdovc είχαμε πολύ καλύτερη ευστοχία σε δίποντα στην Α1 (57%, έναντι 54% στα τελευταία 6, και 52% στα playoff) αλλά αυτό ίσως να οφείλεται αρκετά στο γεγονός πως μέσα σε αυτά τα 20 ματς παίξαμε περισσότερα εύκολα παιχνίδια με τις μικρομεσαίες ομάδες της κατηγορίας, γιατί και με αυτόν σε Ευρώπη & Κύπελλο τα νούμερα ήταν ανάλογα με τα άλλα (52% και 51%) αντίστοιχα.

Είχαμε περισσότερα λάθη στο τέλειωμα της regular season (14,2 εναντι 10,5 με Σλοβένο, 11,5 σε Κύπελλο, 11,6 στην Ευρώπη) αλλά αυτό μάλλον οφείλεται αφ'ενός στα ντέρμπυ που αναγκαστήκαμε σε περισσότερα λάθη λόγω πίεσης καλύτερων αντιπάλων από το μέσο όρο, όπως και στην σταδιακή αλλαγή αγωνιστικής νοοτροπίας. Στα playoff με κώουτς Μανωλόπουλο, επιστρέψαμε σε χαμηλά επίπεδα με 10,6 που είναι αρκετά πιο σημαντικό με δεδομένο τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας αυτών των αγώνων.

Επιθετικά δεν είχαμε μεγάλες διαφορές : 79,5 σκοράραμε με Zdovc & 77,7 μετά, ενώ στα playoff η παραγωγικότητά μας ήταν στους 78,1 . Στην Ευρώπη σκοράραμε 78,7 και στο Κύπελλο 87,0 με το Σλοβένο (αλλά ήταν δυο ματς με την σχεδόν κατοστάρα επί του Κόροιβου να επηρεάζει τους μέσους όρους).

Αμυντικά υπήρχε σαφέστατα διαφορά στα νούμερα - με Zdovc είχαμε παθητικό 68,5 στην Α1, 71,4 στην Ευρώπη και 67,0 στο Κύπελλο ενώ με Μανωλόπουλο δεχόμασταν 77,5 στα τελευταία 6 ματς της regular και 78,1 στα playoff. Όμως παίζαμε σίγουρα με καλύτερους αντιπάλους συνολικά, ενώ και αυτή η μεγάλη διαφορά στην άμυνα γιγαντώθηκε από την 3η παράταση με τον Παναθηναϊκό στην κανονική περίοδο και τον 4ο ημιτελικό επίσης με τους πράσινους.

Στα ρημπάουντ σε απόλυτους αριθμούς φάνηκε βελτίωση στα playoff (βέβαια τότε επέστρεψε και ο Milosevic και παίξαμε πλήρεις στη frontline). Aπό 30,8 με το Σλοβένο, στα 31,5 στα τελευταία 6 ματς, φτάσαμε στα 36,6 στην post season. Στην Ευρώπη είχαμε 35,1 - στο Κύπελλο 44,0 αλλά ο μο κι εδώ είναι πλασματικός.

Αυτή η βελτίωση στα ρημπάουντ μάλλον οδήγησε και στην αύξηση των επιθετικών μας προσπαθειών στα playoff (όπου από τα περίπου 59,5 σουτ με Zdovc και 59,4 στα τελευταία 6 παιχνίδια, πήγαμε στα 64,2 - στην Ευρώπη είχαμε 61,4.


Αν δούμε τα νούμερα που είχε η ομάδα ανά περίοδο, βλέπουμε πως ενώ με Zdovc είχαμε κατά μέσο όρο το προβάδισμα σε κάθε περίοδο και σκοράραμε πάνω από 20π, σε όλες εκτός την 3η, με Μανωλόπουλο σκοράραμε πάνω από 20 μο μόνο τη 2η και ξεκινούσαμε σχεδόν πάντα με handicap.
Κάτι αρκετά λογικό, όταν η πεντάδα που εμπιστευόταν στο ξεκίνημα ο Μανωλόπουλος (Ukic, Λαρεντζάκης, Newley, Μαυροκεφαλίδης, Μαυροειδής) ήταν η χειρότερη μας με βάση τα συνολικά +/- στα στατιστικά, την ώρα που η καλύτερη ήταν αυτή με Dixon, Βασιλειάδη, Williams αντί των Γιαννούλη, Brad, Λουκά και που φυσικά χρησιμοποιήθηκε περισσότερο από τον Zdovc .

Καταλήγοντας, θα πρέπει να πιστώσουμε στον Μανωλόπουλο τις πολύ καλές εμφανίσεις στα ντέρμπυ του β γύρου, την πειστική πρόκριση από τα προημιτελικά χωρίς απώλειες (σε αντίθεση με πέρσι), την πολύ καλύτερη συνολική μας εικόνα στα ημιτελικά σε σχέση με πέρσι με εξαίρεση τον 4ο ημιτελικό (πάντως πέρσι είχαμε κάκιστη εικόνα στον 1ο ημιτελικό και κατάρρευση στο τέλος στον 3ο). Σαν εμφανίσεις τα μόνα μελανά σημεία μας ήταν η κατάρρευση στην 3η παράταση με Παναθηναϊκό στη regular, και η άνευ όρων παράδοση στον 4ο ημιτελικό και τη συντριβή πάλι από τους πράσινους. Σε αντιδιαστολή να σημειώσω, πως με τον Zdovc μπορεί φέτος να κάναμε αρκετά μέτρια και κακά παιχνίδια (είχαμε και συνολικά πιο πολλές ελλείψεις στις μέρες του πάντως), αλλά δεν παρατήσαμε ποτέ κανένα παιχνίδι και προσπαθούσαμε μέχρι το τέλος να επιστρέψουμε όσο μπορούσαμε.



Αξιοσημείωτο τέλος πως στα 15 ματς με κώουτς Μανωλόπουλο, είχαμε πολύ πιο κλειστό rotation. Υπήρχαν αγώνες που ο Βασιλειάδης χρησιμοποιήθηκε από ελάχιστα έως καθόλου, ο Χαριτόπουλος στα playoff πάτησε παρκέ μόνο για 61" στον 4ο ημιτελικό, ενώ η τριπλέτα των 'μικρών' Τσαλμπούρη-Σκουλίδα-Μωραϊτη ήταν πρακτικά μόνιμα εκτός αποστολής. Μπορεί τελικά ο Μωραϊτης να πήρε χρόνο στους μικρούς τελικούς, αλλά αυτό δεν έγινε από σχεδιασμό & πρόθεση, αλλά επειδή είχαν κλατάρει -με την κακή διαχείρηση- οι Ukic-McGrath .

12 σχόλια:

Μίρκο Μιλίσεβιτς είπε...

Καταρχάς να σου δώσω συγχαρητήρια μια ακόμα φορά και να πω ότι η δουλειά που κάνεις για την μπασκετική ΑΕΚ είναι φοβερή και θα περιμένω τον συνολικό απολογισμό και των παικτών για τη σεζόν. Αλλά μιας και ξεκίνησες με τους προπονητές θεωρείς σωστό να δοθούν τα κλειδιά στον Μανωλόπουλο να χτίσει εξ αρχής την ΑΕΚ για τη νέα σεζόν? Τρίτη σεζόν που έγινε αλλαγή στα μέσα της σεζόν και αυτός που ήρθε παίρνει τα κλειδιά για την επόμενη...Με Σάκοτα και Ζντοβτς δεν βγήκε τώρα εσύ τι πιστεύεις?

haridimos είπε...

Είναι μια λογική κίνηση, για να έχει συνέχεια η ομάδα και έχει λογική (συν τη σύμφωνη γνώμη των μασόνων - ψάξε δες πχ πως κάλυψε τον 1ο μικρό τελικό η ΕΡΤ τη Δευτερα το πρωί στο πρωινάδικό της. Ότι η ομάδα μεταμορφώθηκε με Μανωλοπουλο και πως ο Dixon ανέλαβε οργανωτής σε αντίθεση με πριν, χωρίς να αναφέρει πως έγινε αναγκαστικά αφου οι άλλοι δυο ήταν τραυματίες)
Ειναι ρίσκο καθώς δεν είχε εμπειρία από πάγκο σαν 1ος πριν. Ούτε και ο Φώτης είχε βέβαια όταν ανέλαβε (αλλά σίγουρα άλλο βοηθός του Ντούντα και του Σακοτα τότε και άλλο του Πεδουλάκη και του Ζντοβτς ).
Αν είχαμε αυξηση μπάτζετ θα μπορουσαμε να πάμε πχ για Μπαρτζώκα. Δεν βλέπω κάτι τέτοιο όμως, αλλά απλά στασιμότητα γύρω στα 2-2,5 μύρια (ανάλογα πως θα πάνε και τα εσοδα απο χορηγιες, τηλεοπτικα κλπ). Το ζητούμενο είναι να μη διαλύσουμε όλη την ομάδα το καλοκαίρι και να κρατήσουμε ένα βασικό κορμό (που υπάρχει).
Μακάρι να γίνει ο πρώτος προπονητής μετά από 8 χρόνια που θα αρχίσει και θα τελειώσει τη χρονιά στον πάγκο μας.. τελευταίος ήταν ο Φλεβαράκης στο Σπόρτιγκ..

Μίρκο Μιλίσεβιτς είπε...

Φαντάζομαι διάβασες και εσύ ένα ρεπορτάζ για την ομάδα του χρόνου σύμφωνα με το οποίο δεν είναι σίγουρος ούτε ο Ντούσαν...Με τρόμαξε να πω την αλήθεια και αν γίνει κάτι τέτοιο θα είναι απαράδεκτο...

haridimos είπε...

Για μένα από έλληνες πρέπει να μείνουν
- Ντούσαν, Λαρεντζάκης, Μαυροειδής και να παραμείνουν οι Τσαλμπούρης, Μωραϊτης, Σκουλίδας. Μαζί με Καμπερίδη που λένε πως επιστρέφει κάνουν ένα καλό κορμό ελληνικό.
- Βασιλειάδη θα πρέπει να βγάλουν ακρη κ να σπασουν το συμβολαιο - δεν μπορεί να προσφέρει.
- ο Λουκας και ακριβο κασέ έχει και δεν νομίζω να κάνει ξανα εγχειρηση, οπότε ας παει Κινα.
- Χαριτοπουλος, ευχαριστούμε και αντίο.

Από ξένους, McGrath-Newley, ευχαριστούμε κι αντίο.
κρατάμε
1/Ukic,
2/μένει ένας τουλάχιστον από Dixon/Ivanovic,
3/Barlow που λένε κλεισμένο
4/Milosevic ή Elonu, να μείνει τουλάχιστον ένας (δε με χαλάει να μείνουν και οι δυο)
5/επιστροφή Atic .
και μένουν δυο θέσεις (μια για αντικαταστατη όποιου από Μιλο-Ελονου φύγει αν φύγει τελικα) και η άλλη είτε για combo guard τυπου Cobbs που ειχε γραφτει με Θανάση στο 3-4,
είτε με ξένο τύπου DJ Kennedy στο 3-4, και πχ τον Naz Mitrou Long για το 2.

Ανώνυμος είπε...

αστειο να λες οτι πρεπει να μεινει ο ουκιτς.τρεις φορες εκανε career high ο καλαθης,τι αλλο πρεπει να δεις για να καταλαβεις οτι δεν κανει.το οτι σε καθε επιθεση μενει η μπαλλα στα χερια του 15+ δευτερολεπτα δεν το παρατηρησες ολη τη χρονια?ουτε οτι δεν βγαζαμε αιφνιδιασμο με τιποτα και αχρηστευσαμε ετσι και το ντιξον που παρακαλαει για γρηγορο ρυθμο και ανοργανωτες αμυνες?και στο φιναλε του χρονου τον απριλιο που θα κρινονται ολα θα ειναι 34 και θα παιζει παλι απο τον αυγουστο λογω ευρωμπασκετ.

haridimos είπε...

Αφου τον έβαζαν να παίζει 30λεπτα και 40λεπτα λογικό να σκάσει στο τέλος.
Αν αντί του McGrath είχε μείνει ο Ivanovic, και πολύ περισσότερο αν ήταν στο rotation κανονικά ο Μωραϊτης δεν θα ειχαν σκάσει οι 32-33ρηδες που παιζανε συνεχεια.

Τώρα που το ξανασκέφτομαι, Ukic, Ivanovic, Dixon θα είναι στο Eurobasket και δε θα έχουμε playmaker στην προετοιμασία. Θα πρέπει τουλάχιστον ένας από τους τρεις να αλλάξει με καποιον ΕΚΤΟΣ eurobasket και μαζί με Μωραϊτη να βγάλουν το πρωτο σκελος προετοιμασίας.

Μίρκο Μιλίσεβιτς είπε...

Για μένα
PG αμερικάνος αθλητικός - Αθηναιου - Μωραιτης (με υποχρεωτικό χρόνο στο ροτεισον)
SG Ντίξον (θα προτιμούσα κάτι άλλο αλλά αφού του είχε γίνει ανανέωση οκ) - Λαρεντζάκης
SF Μπάρλοου - έλληνας (επιλογές είναι Μπράμος - Θανασοκουμπο - Γιάνκοβιτς) - Άτιτς (οπωσδήποτε αρκετά το χουν κάψει το παιδί) - Σκουλίδας γνώμη να δοθεί σε ομάδα δανεικός προσεκτικά για χρόνο και αυτοπεποίθηση - Βασιλειάδης πρέπει να βρεθεί φόρμουλα αποδέσμευσης δεν υπήρχε αυτό που βλέπαμε φέτος από αυτόν τον παίχτη
PF Αμερικάνος αθλητικός που θα κάνει τη διαφορά - Σάκοτα - Καμπερίδης
C Ελονού (κέρδιζε πόντους όσο περνούσε ο καιρός έστρωσε στις βολές μόνο τα χαζά φάουλ πρέπει να στρώσει με προετοιμασία υποθέτω θα ναι ακόμα καλύτερος) - Μπόγρης - Τσαλμπούρης - Μαυροειδής (αν αποδεχτεί συγκεκριμένο ρόλο στο ροτέισον)

haridimos είπε...

Αθηναίου δεν πολυθελω - δυο χρονια ξέχασε να παίζει και θα θυμίζει Κατσιβελη στο πρωτο 6μηνο.
Μπορει να κατέβει και ο Ντιξον στο 1 και να έχουμε 2-3 Μπάρλοου-Ατιτς και να έρθει 4ρο3ρι ξένος (πχ DJ Kennedy).
Μπόγρης πολύ δύσκολα, θα θέλει Ευρωλίγκα μετά τη φετινή πορεία (ακουστηκε και για βαζελο).

Ανώνυμος είπε...

ο καββαδας αν σπασει το διετες με τον αρη λογω οφειλων πιστευετε οτι κανει για back up?ακομα και περυσι με τον αρκαδικο μονος του μας επαιζε.καμια πληροφορια για ιβανοβιτς?

haridimos είπε...

O Καββαδάς πρέπει να παίρνει περισσότερα από τον Μαυροειδή και προτιμώ τον τελευταίο. Φέτος που είχε πρώτη πρακτικά φορά διπλά ματς, έχασε πάρα πολλά με τραυματισμούς επίσης.

Ιδανικό θα ήταν να έρθει ο Βουγιούκας ή ο Μπόγρης και μαζί με Μαυροειδή και πχ Elonu θα καλύπτανε πολύ καλά τη θέση. Ομως κάτι τέτοιο πολύ δύσκολα θα γινει αφού τα κασέ τους μάλλον είναι μακριά από τα κυβικά μας.

haridimos είπε...

Τον Ivanovic δεν τον υπολογίζουν όπως φαίνεται από τα non papers στα διάφορα sites.
Κακώς για μένα, γιατί ειναι λάθος να παίρνεις ταλέντα να μην τα βάζεις και να τα ξεχνάς μετά.. Ο παίκτης έδειξε και στην Ιταλία πως μόνο του πεταματού δεν είναι.
Σε site Μαυροβουνιου λενε πως πέρα απο τη Buducnost τον θέλει ξανά και η Orlando.
Συμβόλαιο με την ΑΕΚ έχει θεωρητικά μέχρι το 2019 παντως.

Ανώνυμος είπε...

Τι γίνεται ρε παιδιά έχει περάσει αρκετός καιρός ούτε πήραμε τίποτα ούτε ακούγεται τίποτα ούτε καν καμία ανανέωση έχει γίνει. Και για το Σάκοτα ακόμα κάπου διάβασα ότι υπάρχει απόσταση στις 2 πλευρές.