17.2.18

ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΜΑΤΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ Ο ΑΠΟΨΙΝΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ


 Τον Ολυμπιακό αντιμετωπίζει απόψε στον Τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας η ομάδα μπάσκετ στα 'Δυο Αοράκια' του Ηρακλείου.  Ο αγώνας είναι ο πιο σημαντικός που δίνει η Βασίλισσα εδώ και πολλά χρόνια, αφού έχει να παίξει τελικό από το 2001 και να διεκδικήσει τρόπαιο από το 2005 (όταν έχασε στη σειρά των τελικών της Α1). Με το ματς να γίνεται λιγότερο από 40χλμ από το χωριό μου και όταν περάσαμε τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό άρχιζα να προγραμματίζω εκδρομή στα πάτρια εδάφη, και κανονικά αυτές οι γραμμές θα πληκτρολογούνταν στην Κρήτη αλλά ... άλλαι αι βουλαί της ΕΟΚ.. Μπορεί σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη αυτές τις μέρες να γίνονται Final-4 και Final-8 για το Κύπελλο, αλλά στα μέρη μας θεωρείται επιτυχία πως η ΕΟΚ διοργανώνει τον τελικό χωρίς οπαδούς των δυο ομάδων.. με τη σύμφωνη γνώμη των ερυθρόλευκων αλλά και της αστυνομίας που δε μπορούσε να διασφαλίσει την ομαλή τέλεση του αγώνα μερικές εκατοντάδες μέτρα από το κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου..
Φαβορί είναι σαφέστατα οι Ερυθρόλευκοι καθώς και πιο πλήρης ομάδα είναι και φέτος όπως και τα προηγούμενα χρόνια και θέλουν να πάρουν άτυπη ρεβάνς για την ήττα στο ΟΑΚΑ στο πρωτάθλημα και σίγουρα τους ευνοεί πως δεν είχαν υποχρεώσεις στην Euroleague μεσοβδόμαδα. Η Α.Ε.Κ. πάντως που θα παίξει σε Τελικό Κυπέλλου για πρώτη φορά μετά το 2001,  μετά και τις τελευταίες πινελιές στο ρόστερ της σίγουρα δεν είναι χαμένη από χέρι. Αν είχε τον κόσμο στο πλευρό της θα ήταν διαφορετικά, αλλά...
 Αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν όλη την εβδομάδα τα ενορχηστρωμένα δημοσιεύματα πότε για τον ορισμό του Μάνου στους διαιτητές του τελικού "γιατί ορίζεται συχνότατα στους αγώνες της Α.Ε.Κ.", (χωρίς φυσικά να αναφέρουν πως με αυτόν η Βασίλισσα είχε μόλις και μετά βίας 3-3 στην Α1.. καθως με αυτόν χάσαμε και στο Αλεξάνδρειο, και στο Βενετόκλειο αλλά και από τον Παναθηναϊκό με τη διαιτησία να είναι πολύ κακή τότε), πότε για το γεγονός πως παίξαμε δυο ώρες νωρίτερα την Τρίτη λες και υπήρχε συμπαιγνία ΕΡΤ-ΕΣΑΚΕ ...(πάλι καλά που δεν βγήκαν να καταγγείλουν την κλήρωση του ΕΣΑΚΕ που μας έφερε να παίζουμε στο Ρέθυμνο αυτή την αγωνιστική) και τέλος με την υπόθεση Βασιλόπουλου και της δυνατότητας ή όχι να συμμετέχει στη διοργάνωση με 2η ομάδα.(το άρθρο από sport24 και η Ανακοίνωση ΕΟΚ (16/2)Nα αφήνονται κατηγορίες από τους ερυθρόλευκους για την ΕΟΚ όταν η ομοσπονδία πέταξε χαρταετό και δεν τιμώρησε ποτέ τους 4 διεθνείς τους που αρνήθηκαν να παίξουν με την Εθνική το Νοέμβρη είναι τουλάχιστον γελοίο ..  


H σημερινή θα είναι η 11η παρουσία μας σε τελικό - ακολουθεί η λίστα με τα γήπεδα που έγιναν και τους προπονητές που ήταν στον πάγκο μας.
1976 : Ολυμπιακός - Α.Ε.Κ. 81-69 (Γλυφάδα, προπονητής Κώστας Μουρούζης)
1978 : Ολυμπιακός - Α.Ε.Κ. 83-72 (Παναθηναϊκό Στάδιο, Γιώργος Αμερικάνος)
1980 : Ολυμπιακός - Α.Ε.Κ. 85-80 (Παναθηναϊκό Στάδιο, Γιώργος Τρόντζος)
1981 : Α.Ε.Κ. - Ηρακλής 84-78 (Γλυφάδα, Fred Develey)
1988 : Άρης - Α.Ε.Κ. 84-71 (ΣΕΦ, Βαγγέλης Νικητόπουλος)
1992 : Άρης - Α.Ε.Κ. 75-62 (ΣΕΦ, Βαγγέλης Νικητόπουλος)
1998 : Άρης - Α.Ε.Κ. 71-68 (Αλεξάνδρειο, Γιάννης Ιωαννίδης)
1999 : ΠΑΟΚ - Α.Ε.Κ. 71-54 (ΣΕΦ, Κώστας Πολίτης)
2000 : Α.Ε.Κ. - Παναθηναϊκός 59-57 (Πυλαία, Dusan Ivkovic)
2001 : A.E.K. - Παναθηναϊκός 66-64 (ΟΑΚΑ, Dusan Ivkovic)
Αξιοσημείωτο πως και τις τρεις φορές που κερδίσαμε το τρόπαιο είχαμε ξένο προπονητή, ενώ και τις 7 που χάσαμε είχαμε Έλληνα . 

O τελικός θα γίνει για 13η φορά στην ιστορία εκτός Αθήνας. (Θεσσαλονίκη 6, Ηράκλειο 2, Λαμία 2, Πάτρα 1, Λάρισα 1) και έχουν παίξει σε αυτούς 5 ομάδες από τις οποίες μόνο ο Ολυμπιακός δεν έχει κατακτήσει τρόπαιο εκτός Αττικής. Παναθηναϊκός 6-1 (η μοναδική ήττα από την ΑΕΚ), Άρης 3-5, ΠΑΟΚ 2-2, Α.Ε.Κ. 1-1, Ολυμπιακός 0-1 .

Διαβάστε και από το basketforum, τη Χρυσή Βίβλο


Αυτή είναι η 4η φορά που οι δυο ομάδες θα αναμετρηθούν στον Τελικό Κυπέλλου με την ομάδα μας να έχει χάσει και τις τρεις προηγούμενες φορές, ενώ συνολικά έχουμε αντιμετωπίσει 11 φορές τους ερυθρόλευκους και έχουμε κερδίσει μόνο τις δυο .

Στις 12 Ιουλίου του 1976, στον τελικό της πρώτης διοργάνωσης Κυπέλλου που έγινε στο κλειστό της Γλυφάδας στις 12 Ιουλίου, χάσαμε με 81-69 από τον -πρωταθλητή εκείνης της χρονιάς- Ολυμπιακό που είχε Ματθαίου στον πάγκο και Καστρινάκη-Γιατζόγλου-Διάκουλα-Melini.
Προπονητής μας ήταν ο Κώστας Μουρούζης και είχε χρησιμοποιήσει τους : Γιαννουζάκο 18, Λουκά Κόντο 13, Τσοσκούνογλου 10, Καντέλη 10, Παπαδάτο 10, Τρόντζο 6, Νεσιάδη 2, Νυδριώτη, Αποστολίδη, Καρτερουλιώτη.






Δυο χρόνια αργότερα, βρεθήκαμε ξανά αντίπαλοι στον τελικό, αυτή τη φορά στο Παναθηναϊκό Στάδιο (5 Ιούνη 1978) και χάσαμε ξανά με 83-72 με τον Μουρούζη να είναι τότε στον ερυθρόλευκο πάγκο. Προπονητής μας ήταν ο Παγκόσμιος Γιώργος Αμερικάνος και αγωνιστήκαμε με τους : Γκέκο 19, Τρόντζο 17, Μπογατσιώτη 12, Γιαννουζάκο 8, Κανακάκη 6, Βαφόπουλο 4, Καρτερουλιώτη 4, Φώτση 2, Αποστολίδη, Νεσιάδη.

Την επόμενη χρονιά χάσαμε ξανά με 122-95 από τους ερυθρόλευκους, αυτή τη φορά στον ημιτελικό της διοργάνωσης, πάλι στο Καλλιμάρμαρο, στις 29/5. Στον πάγκο μας ήταν ο Φαίδωνας Ματθαίου

Ξανά στον τελικό, ξανά στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο και πάλι μετά από δυο χρόνια, στις 16 Ιούλη 1980 όταν χάσαμε με 85-80 από τους ερυθρόλευκους που είχαν πλέον στον πάγκο τους τον Μπαρλά. Χρέη προπονητή στην ομάδα μας διατελούσε ο Γιώργος Τρόντζος και παίξαμε με τους : Γιαννουζάκο 21, Σταμέλο 18, Γκέκο 18, Γκούμα 9, Κανακάκη 9, Φώτση 5, Α.Κορωναίο, Πανταζή, Νεσιάδη, Τσοσκούνογλου
 
Στις 25 Φλεβάρη του 1987, αντιμετωπίσαμε ξανά τους Ερυθρόλευκους, αυτή τη φορά στους προημιτελικούς. Ο αγώνας έγινε στο Παπαστράτειο και στον πάγκο είχαμε και πάλι τον Γιώργο Αμερικάνο. Το ματς ήταν ντέρμπυ μέχρι το 30’ αλλά στο τέλος δεν αντέξαμε απέναντι στους Καμπούρη, Παραγιό & σία χάνοντας με 79-66.

Ούτε όμως και το 1996/97 με τον Γιάννη Ιωαννίδη στο πάγκο καταφέραμε να πάρουμε ένα ροζ φύλλο αγώνα στις μεταξύ μας αναμετρήσεις. Στον συγκλονιστικό ημιτελικό του Final-4 που έγινε στο ΟΑΚΑ (12 Απρίλη), παρουσία περίπου 2500 φιλάθλων μας, χάσαμε 66-63 από ένα τρίποντο του Nakic στην εκπνοή. Είχαμε αγωνιστεί με τους : Coldebella, Atruia 5, Κακιούζη 6, Χατζή 4, Larssen 13, Edwards 12, Ποδαρά 5, Chiaszig, Alexander 16. Οι ερυθρόλευκοι του Ivkovic νίκησαν και τον Απόλλωνα στον τελικό, πάλι με τρίποντο στην εκπνοή, κατακτώντας το Κύπελλο.

 Την επόμενη όμως χρονιά στο Αλεξάνδρειο είχε έρθει επιτέλους η ώρα για τη νίκη. Ξανά με τον Γιάννη Ιωαννίδη στον πάγκο, παίξαμε φοβερή άμυνα και κερδίσαμε με 49-63. Η σύνθεσή μας σε εκείνο το ματς της τελευταίας μέρας του Γενάρη του 1998 ήταν : Coldebella 4, Lasa, Anderson 15, Χατζής 14, Larssen 4, Κακιούζης 4, Τσακαλίδης 11, Alexander 11. (μετά τον νικηφόρο ημιτελικό μας ο ξανθός περνώντας από τους οπαδούς του Άρη, φώναξε 'Αρειανάρα'..) Στον τελικό της επόμενης μέρας όμως χάσαμε το τρόπαιο από τον Άρη του Μαγκώτσιου...
  Βρεθήκαμε ξανά αντιμέτωποι τη Δευτέρα 13 Σεπτέμβρη του ’99, σε ένα ματς που είχε αναβληθεί αρχικά λόγω των σεισμών στην Αττική. Οι παίκτες του Dusan Ivkovic άλωσαν με εντυπωσιακό τρόπο το ΣΕΦ κερδίζοντας με 65-74 τον Ολυμπιακό που είχε ξανά τον Ιωαννίδη στον πάγκο, ενώ περίπου 1200 οπαδοί μας έκαναν πάρτυ στις εξέδρες. Το ματς ήταν η απαρχή της πορείας μας προν τον τίτλο της Πυλαίας, η αποκάλυψη του αγώνα ήταν ο Δήμος Ντικούδης και MVP ο Άγγελος που είχε 33 πόντους με 17/17 βολές και 4/6 τρίποντα. Παίξαμε με : Κικίλια, OSullivan 3, Χατζή, Κορωνιό 33, Ντικούδη 7, Muursepp 4, Bowie 10, Κακιούζη 17.

 Tην 1η Οκτώβρη του 2003, είχαμε αναμετρηθεί στο κλειστό των Λιοσίων σε ένα παιχνίδι που σημαδεύτηκε από τα εκτεταμένα επεισόδια πριν από αυτό, τη φωτοβολίδα που δέχθηκε ο Gorenc των Ερυθρόλευκων που οδήγησε στην πολύωρη αναβολή της έναρξης του αγώνα που κέρδισαν οι σημερινοί μας αντίπαλοι με 69-71, χάρη σε ένα καλάθι του Χρ.Χαρίση έπειτα από καταφανέστατο επιθετικό φάουλ στον Jenkins που δεν είχε σφυριχθεί. Ο Φώτης Κατσικάρης χρησιμοποίησε τους : Lollis 6, Σ.Νικολαϊδη 4, Ζήση 5, Ταπούτο 17, Μισιακό, Χατζή 3, Jenkins 18, Γλυνιαδάκη 8, Μπουρούση & Παπαϊωακείμ 8.
Στις 22 Δεκέμβρη του 2007, χάσαμε στον προημιτελικό του ΟΑΚΑ από τον Ολυμπιακό με 69-83 μπροστά σε περίπου 2500 θεατές. Ο -Σολεαποκλεισμένος- Αγγέλου είχε χρησιμοποιήσει τους : Wesson 10, Sy 9, Κυρίτση 9, Χατζή 6, Μπάρλο 15, Rivera 7, Vasiljevic 6, Τσάμη 3, Σίμτσακ, Pavic 4.
 Tέλος στις 19 Νοέμβρη 2008, πάλι στα προημιτελικά, χάσαμε στο ΣΕΦ από τον Ολυμπιακό με 81-66. Ο Κώστας Φλεβαράκης είχε χρησιμοποιήσει τους : Κυριακόπουλο 7, Φ.Βασιλόπουλο 2, Δ.Παπανικολάου 5, Thompson, Χατζή 9, Δορκοφίκη, Kikerpill 5, Bryant 14, Andersen 10, Nemeth 8, Ταπούτο 6.

H  φωτό είναι από τουρνουά που έπαιξε στο Ηράκλειο η Βασίλισσα το 1977.. Παίξτε για τον Κύριο Κώστα και τον Θέμη να χαρούν εκεί πάνω..
 

6 σχόλια:

Agrinio21 είπε...

Κακά τα ψέματα αουτσάιντερ είμαστε σήμερα και το πρώτο που με ενδιαφέρει να δούμε ανταγωνιστική την ομάδα και τους παίχτες να παίζουν με πάθος δίνοντας το 120% Παίχτης κλειδί για μένα της ομάδας μας σε τη μέρα θα βρεθεί ο Μάικ Γκριν. Με τρομάζει η ιδέα να αρχίσει και σήμερα η 5αδα με τους Αμερικάνους να πω την αλήθεια θα ήθελα κάποιους από Καββαδά Βασιλόπουλο και Λάρυ στο αρχικό σχήμα δεν είναι αυτό ματς για να κυνηγάμε σκορ...
Παμε γερά βασίλισσα μου τρέλανε μας απόψε ΑΕΚαρα φερε μας το κύπελλο

haridimos είπε...

Σε κανέναν από τους 10 προηγούμενους τελικούς δεν ήμασταν φαβορί επίσης. Άντε στο Αλεξάνδρειο το 98 λόγω διαφοράς ποιότητας, αλλά ο Άρης μόνο καφενείο δεν ήταν τότε .

Ανώνυμος είπε...

Πάμε Βασίλισσά μου !!! Δώστε τα όλα απόψε !!!
Στις ήττες και στις νίκες ΠΑΝΤΑ μαζί!!!


Nikos-VLG

Agrinio21 είπε...

Μάγκικο κύπελλο σε παιχνιδάρα παίζοντας μπασκετάρα...Έχοντας αποκλείσει στον ημιτελικό τον παο..Αυτή την κούπα να την πανηγυρίσει πρώτα απόλους ο πρόεδρος που μας έσωσε από τα χωριά της β εθνικής μετά οι παίχτες με το σταφ, οι 1500 πιστοί που είναι σε κάθε ματς στο κλειστό, τα παιδιά σε Τρίκαλα Ρόδο Ρέθυμνο Πάτρα δημιουργούν την καλύτερη εξέδρα κι ας έχουν χορτάσει πίκρες, οι ΑΕΚτζήδες στο εξωτερικό που δεν έχουν αφήσει τη βασίλισσα να παίξει μόνη ούτε σε Πολωνία και Λιουμπλιάνα και εμείς οι λίγοι γραφικοί της επαρχίας που πάμε σε καφέ του λέμε να μας βάλει την ΑΕΚ στο μπάσκετ να τη δούμε και μας ρωτάνε με ποιον παίζει... Να την πανηγυρίσουν όλοι οι ΑΕΚτζήδες βασικά και να πάνε και στο ΟΑΚΑ αύριο να αποθεώσουν την ομάδα αλλά με την Νυμπουργκ ξέρετε παιδιά ιντερνετάκι και αν στραβώσει το ματς στα σχόλια "ο γεροσάκοτα με το καχεκτικό του ο Μαυροειδής που δεν πηδάει εφημερίδα έλα μωρέ αφού δεν παίζουμε ευρωλίγκα τι να πάμε να δούμε"
Μας το χρώσταγε φέτος και μας τρέλανες βασίλισσα μου
Ο συσχετισμός δυνάμεων στα σχολεία του Ηρακλείου δεν πρέπει να ναι και πολύ υπέρ μας...

Unknown είπε...

Χαριδημε, το 1998 ημαστε ξεκαθαρο φαβορι και ας εγινε ο τελικος στην εδρα του Αρεως.
Το 1981 απο οτι ειδα ειχαμε το ιδιο ρεκορ με τον Ηρακλη στο πρωταθλημα (16-10). Εφοσον ο τελικος εγινε στην Αθηνα, γιατι δεν ημαστε το φαβορι?

haridimos είπε...

Χάρη σε τελικό μέσα στο Αλεξάνδρειο το 1998 (όχι το 2018) δεν ήταν φαβορί η Α.Ε.Κ.
Προβάδισμα ναι μπορεί να είχε γιατί είχε καλύτερη ομάδα. Άσε σε κανένα φαιναλ φορ δε μπορουσε να ειναι φαβορί η ομάδα του Ιωαννίδη :-)
Στη Γλυφάδα το 1981 ξεκάθαρο φαβορι δεν ημασταν - δεν είχαε τόσο μεγάλη αγωνιστική διαφορά από τον Ηρακλή τότε .