19.12.18

ΜΕ ΤΗΝ CEZ NYMBURK ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΟΥ 2018

Την Πρωταθλήτρια (και Κυπελλούχο) Τσεχίας CEZ Nymburk υποδέχεται απόψε στο ΟΑΚΑ, στο τελευταίο ημερολογιακά ευρωπαϊκό παιχνίδι του -μαγικού- 2018, καθώς αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης (και Κυπελλούχος) η Βασίλισσα. Αξίζει να σημειωθεί πως το αποψινό είναι το 20ο ευρωπαϊκό ματς της Α.Ε.Κ. για το 2018 - περισσότερα σε μια ημερολογιακή χρονιά έχει δώσει μόνο το 1998 (στο δρόμο για τη Βαρκελώνη το πρώτο εξάμηνο και για το Saporta στο 2ο), ενώ 20 έδωσε επίσης μέσα στο 2002 και το 2005. Ο Luca Banchi για άλλο ένα ματς δε θα έχει στη διάθεσή του τους τραυματίες Ξανθόπουλο-Καββαδά ενώ είναι αμφίβολη η συμμετοχή του Γιαννόπουλου.


Η CEZ Nymburk έχει αλλάξει δυο ξένους από τον πρώτο γύρο και τη νίκη μας στην παράταση.. Έφυγε ο AJ English (που δεν έπαιξε και ποτέ), στη θέση του Kendall Smith στα guard ήρθε ο Glenn Cosey και προστέθηκε στη frontline o Mike Myers. Μπορεί να εμφανίζεται πιο αδύναμη φέτος -τουλάχιστον σε επίπεδο αποτελεσμάτων στη φάση των ομίλων του BCL- αλλά παραμένει ένα ιδιαίτερα έμπειρο σύνολο, με διεθνείς παίκτες που έχουν ήδη κερδίσει την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας και σίγουρα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα & συγκέντρωση.

Η σημερινή είναι η πρώτη φορά που θα αντιμετωπίσουμε ομάδα από την Τσεχία σε φάση ομίλων ευρωπαϊκής διοργάνωσης, καθώς οι προηγούμενες ήταν σε νοκ-άουτ αναμετρήσεις ή σε τελικό.




Φυσικά το πρώτο ματς με -Τσεχοσλοβακική τότε - ομάδα στην Αθήνα, ήταν ο αξέχαστος τελικός του Κυπέλλου Κυπελλούχων στις 4 Απρίλη του 1968 στο Καλλιμάρμαρο, όταν η Α.Ε.Κ. έγινε Βασίλισσα της Ευρώπης.


Για το ματς είναι γνωστά τα περισσότερα- κι όσοι δεν την έχουν δει θα πρέπει να οπωσδήποτε να δούν την ταινία '1968' του Τάσου Μπουλμέτη που κυκλοφορεί σε DVD.


Ο Νίκος Μήλας που ήταν προπονητής μας χρησιμοποίησε τους : Αμερικάνο 32, Βασιλειάδη 12, Ζούπα 10, Τρόντζο 22, Λαρεντζάκη 6, Τσάβα 3, Χρηστέα 4.


 
Το επόμενο ραντεβού ήταν στις 20 Οκτώβρη του 1976 (τη μέρα που η ποδοσφαιρική ομάδα υποδεχόταν την Derby County στην πορεία για τους '4' του UEFA) όταν για το Κύπελλο Κυπελλούχων -και όχι για το Korac που έγραφε ο Ριζοσπάστης, που έγραψε λάθος και το σκορ του τελικού του '68- αντιμετωπίσαμε ξανά την Slavia Praha και την κερδίσαμε με 73-66. O Κώστας Μουρούζης που ήταν τότε στον πάγκο μας χρησιμοποίησε τους : Τρόντζο 20, Γιαννουζάκο 20, Λουκά Κόντο 15, Αποστολίδη 8, Καντέλη 6, Νυδριώτη 4. Στη ρεβάνς της Πράγας όμως γνωρίσαμε βαριά ήττα και αποκλειστήκαμε.


Στις 7 Οκτώβρη 1992, κερδίσαμε με 95-80 την CSA Sparta στο Γ.Μόσχος και προκριθήκαμε στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Korac (καθώς είχαμε κερδίσει και στην Πράγα).Ο Μιχάλης Κυρίτσης είχε χρησιμοποιήσει τους : Γ.Γιαννόπουλο 3, Παταβούκα 2, Papasarantous 3, Κατσικάρη 5, Λανέ 20 (13ρ,4κλ), Γαλακτερό 24(7ρ), Hamilton 13, Ποδαρά 11, Κουντουράκη 14 ενώ στην δωδεκάδα ήταν και ο αλήστου μνήμης Milos Babic που δε χρησιμοποιήθηκε.

 
 Για τη φάση των 16 της περσινής διοργάνωσης γνωρίσαμε την ήττα από τη σημερινή μας αντίπαλο CEZ Nymburk με 88-98 μπροστά σε 6 χιλιάδες θεατές (παίρνοντας την πρόκριση με τον αξέχαστο επικό τρόπο στη ρεβάνς) στις 7 Μάρτη.
Ο Dragan Sakota είχε χρησιμοποιήσει τους : Punter 18, James 15, Green 14 (9ασ), Harris 25 (6ρ-6ασ-4κλ), Ξανθόπουλο, Sakota 3, Βασιλόπουλο, Λαρεντζάκη 3, Μαυροειδή 1, Καββαδά, Hunter 9.

Δεν υπάρχουν σχόλια: