2.5.10

ΕΛΕΓΧΟΣ 2009/10 (Α' ΜΕΡΟΣ)

Τέλειωσε η χρονιά, πάλι μέσα στον Απρίλη, κι ήρθε η ώρα για τους καθιερωμένους απολογισμούς/ελέγχους της χρονιάς που πέρασε . Φέτος λόγω και των ειδικών συνθηκών, δεν θα κάνω μόνο για τους παίκτες, αλλά και για τους προπονητές, με τους οποίους ξεκινάω..


ΚΩΣΤΑΣ ΦΛΕΒΑΡΑΚΗΣ (ρεκόρ 3-7)
O Μακεδόνας τεχνικός με την κρητική καταγωγή, συνέχισε από πέρσι που τα είχε πάει σε γενικές γραμμές καλά και με βάση τις συνθήκες που επικρατούσαν πολύ καλά . Φέτος οι συνθήκες ήταν ακόμα χειρότερες, με όλο το θέμα των ξένων παικτών και των δελτίων που τίναξαν στον αέρα το τέλειωμα της προετοιμασίας (και το πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες χρονιές πως είχε ξεκινήσει κανονική προετοιμασία το καλοκαίρι), τη συμμετοχή μας στο Κύπελλο και με την απουσία τους στις πρώτες αγωνιστικές παραλίγο να παίζαμε σε άλλη κατηγορία τώρα...

Η ομάδα δεν είχε ούτε τη συνοχή, ούτε την σοβαρότητα/αγωνιστικότητα που έδειχνε πέρσι. Δεν είχε όμως και το ίδιο υλικό, αφού από τους περσινούς ουσιαστικά παρέμεινε μόνο ο Δορκοφίκης που ήταν και τραυματίας σε μεγάλο διάστημα επί Φλεβαράκη φέτος.. Δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιος πήρε τις επιλογές σε ξένους το καλοκαίρι που απείχαν σε στυλ & κασέ από τις περσινές που είχαν ξεκάθαρη τη σφραγίδα του προπονητή (πχ DJ, Bryant σε σχέση με τον Francis ή τον Green), ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ομάδα σχεδιάστηκε και με τον Stefanov και με τον McGrath που αν είχε παίξει ο πρώτος και είχε παραμείνει ο 2ος η εικόνα μας θα ήταν εντελώς διαφορετική ...

Παράλληλα ενώ πέρσι ξεχωρίζαμε γιατί σχεδόν σε όλα τα ματς μπαίναμε διαβασμένοι και ήταν μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού αυτά που χάσαμε με κάτω τα χέρια (ουσιαστικά σε Ρόδο, Καβάλα, Ελληνικό είχαμε παραδοθεί μόνο) φέτος αυτό δεν το είδαμε... (Δεν ξέρω αν οφείλεται εν μέρει και στην απουσία του Πρίφτη που ήταν στο team πέρσι μέχρι την 21η αγωνιστική όταν είχαμε ρεκόρ 10-11 και τελειώσαμε με 11-15). Σε Βενετόκλειο και Κυψέλη η ομάδα ήταν απαράδεκτη αγωνιστικά, ενώ και στα ματς χωρίς τους ξένους (ειδικά στη Νέα Σμύρνη) δεν ήταν φυσιολογικό να τρώμε σερί καλάθια και να μην κάνουμε ούτε 4 φάουλ ανά δεκάλεπτο.. Παράλληλα το παιχνίδι μας ήταν σημαντικά μονοδιάστατο, στηριζόμασταν υπερβολικά στο τρίποντο κι όταν μας τα έκλειναν ή δεν ήταν σε καλή μέρα οι περιφερειακοί υπήρχε πρόβλημα.

Πάντως για να είμαστε δίκαιοι, στα τελευταία ματς του Φλεβαράκη στον πάγκο, η ομάδα είχε σοβαρή εικόνα... Στη νίκη με τον Άρη, στον Άγιο Θωμά, και με τον Ολυμπιακό στο Ελληνικό παίξαμε καλά και είμασταν ανταγωνιστικοί απέναντι σε πιο πλήρη σύνολα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι εικόνα θα είχε η ομάδα στη συνέχεια αν είχε παραμείνει . Η συνολική εικόνα από τον 1,5 χρόνο στον πάγκο μας είναι θετική, αφήνοντας όμως το ερωτηματικό για το τι θα μπορούσε να είχε κάνει φέτος αν οι συνθήκες ήταν αλλοιώς .


ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΙΑΓΚΟΣ (ρεκόρ 0-1)
Ο Ζιάγκος που μετά από πολύχρονη επιτυχημένη πορεία στα παιδικοεφηβικά τμήματα, ήρθε στο προπονητικό team της πρώτης ομάδας φέτος, ήταν head coach στο παιχνίδι της Πυλαίας μετά την αποχώρηση Φλεβαράκη και πριν αναλάβει ο Πεδουλάκης . Δεν μπορεί να κριθεί φυσικά, αλλά αυτό που είναι σίγουρο είναι πως αν είχαμε πάει σε εκείνο το ματς με τον McGrath παρόντα ή χωρίς την αναστάτωση που προκάλεσε η διοίκηση με τα φύγε εσύ, έλα εσύ, μάλλον θα είχαμε πάρει το ροζ φύλλο αγώνα και η μετέπειτα πορεία θα ήταν ελαφρώς διαφορετική .. Η εικόνα που δείξαμε σε εκείνο το ματς ήταν αρκετά καλή, είμασταν διαβασμένοι, με διαφορετικά αγωνιστικά πλάνα από την μονολιθικότητα στο τρίποντο - δεν ξέρουμε όμως αν οφειλόταν στον Ζιάγκο ή στον Πεδουλάκη .


ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΕΔΟΥΛΑΚΗΣ (ρεκόρ 0-2)
Το πέρασμα του Πεδουλάκη από την ομάδα ήταν σχεδόν καταστροφικό από την αρχή μέχρι το τέλος.. Στο άκουσμα του ονόματος ο κόσμος τσίνησε, κάποιοι παραφέρθηκαν, αυτός δεν ανέλαβε και εν μέρει αυτή η διαδικασία μας στοίχισε την ευκαιρία για διπλό στην Πυλαία... Η αγωνιστική μας εικόνα όμως στα δυο ματς που έκατσε στον πάγκο μας, ήταν από απαράδεκτη στο ντεμπούτο του κόντρα στον Παναθηναϊκό, μέχρι άθλια στο φινάλε του με τον Ηλυσιακό στα Ιλίσια... Καμιά συνοχή, κανένα πλάνο, δυο τεράστιες διαφορές στην πλάτη (-38 & -18).

Ούτε και οι επιλογές του σε παίκτες τον δικαίωσαν ιδιαίτερα, το αντίθετο μάλλον ... θυμήζω πως επί των ημερών του ηρθε ο Mazeika και ο Γκιζόγιαννης ... Ίσως ήταν διαφορετικό το πρόσημο σε αυτόν τον τομέα αν δεν είχε τραυματιστεί ο Valeika και είχε ερθει αυτός .


ΜΗΝΑΣ ΓΚΕΚΟΣ (ρεκόρ 6-7)
Ο Μηνάς, μαζί με τον βοηθό του Θανάση Παπαχατζή, ήρθαν σε μια εξαιρετικά δύσκολη καμπή του πρωταθλήματος, στο τέλειωμα του πρώτου γύρου κι ενώ είχαμε ένα ρεκόρ 3-10 και βρισκόμασταν κάτω από τη ζώνη του υποβιβασμού . Κατάφερε να αλλάξει την αγωνιστική μας εικόνα - ειδικά στο πρώτο μισό του δεύτερου γύρου, οδηγώντας μας στις νίκες σε Τρίκαλα, Καβάλα, Λάρισα που ουσιαστικά μας έδωσαν τη δυνατότητα να πάρουμε βαθιές βαθμολογικές ανάσες και να μην ξαναβρεθούμε στις τελευταίες δυο θέσεις που οδηγούσαν στην Α2 .

Δεν έγινε καμιά προσθήκη παικτών στο διάστημα που έμεινε στον πάγκο (προφανώς γιατί και ο ίδιος θα πρότεινε στη διοίκηση πως θα ήταν καλύτερα να ήταν κάπως καλύτερα πληρωμένοι οι υπάρχοντες παρά να ανοίξουν νέα μέτωπα) κι αυτό κάνει ακόμα πιο σημαντικό το επίτευγμά του, αφού τα κατάφερε με ανακατονομή ρόλων στα υπάρχοντα πρόσωπα ενός δεδομένα ελλειπούς ρόστερ . Παίξαμε καλύτερη άμυνα, πιέσαμε περισσότερο τους αντιπάλους και μόνο στο τέλος και με το κακό πρόγραμμα αλλά και με ελλείψεις παραδοθήκαμε σε ΣΕΦ, ΟΑΚΑ και Ελληνικό με ΠΑΟΚ .

Επί των ημερών του είδαμε πιο αναμορφωμένο τον Lamont Mack (που έκανε και 4 συνεχόμενα ματς με διψήφιο αριθμό πόντων ενώ επί Φλεβαράκη είχε μόλις ένα), ενώ έδειξε και την αξία του ο Rodrigue Mels που έδωσε πολύ ενέργεια στην ομάδα ξεχωρίζοντας σαν τη μύγα μεσ'στο γάλα (σε σχέση με τους άλλους περιφερειακούς) με την άμυνα που έπαιζε . Ευτύχησε να επιστρέψει και ο Δορκοφίκης από τον τραυματισμό κι έτσι είχαμε μια λύση παραπάνω κοντά στο καλάθι .

Αντικειμενικά, δε νομίζω πως υπάρχει κάποιος που να θεωρεί πως ο Μηνάς δεν ήταν απόλυτα επιτυχημένος στο έργο του, κι αυτός και το team του, συνεπώς αν υπάρχει στοιχειώδης σοβαρότητα θα πρέπει να παραμείνει στην ομάδα και για την επόμενη χρονιά.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το μπάσκετ που έπαιξε η ομάδα εφέτος με τον Φλεβαράκη, ήταν άναρχο και μονοδιάστατο, καθώς εξαρτιόμασταν αποκλειστικά από το τρίποντο. Επίσης, οι επιλογές στο "χτίσιμο" του ρόστερ δεν ήταν οι ιδανικές (και οι τρείς κοινοτικοί στις θέσεις 1-2). Επιπλέον, δεν εκμεταλλεύτηκε σχεδόν καθόλου τον ένα από τους τρείς αμερικανούς (Mack).

Από την άλλη έχει τη δικαιολογία της διοικητικής αστάθειας και των προβλημάτων που προέκυψαν με την υπόθεση Pavic και τη μη χρησιμοποίηση των αλλοδαπών αθλητών στα πρώτα μάτς της περιόδου.

Η αντικατάστασή του ήταν αναπόφευκτη αφού η ομάδα χρειαζόταν "ηλεκτροσόκ".
Ο Πεδουλάκης φάνηκε αδιάφορος και φαίνεται ότι ήθελε να απεμπλακεί λόγω της "υποδοχής" που του επιφύλαξαν οι ανεγκέφαλοι. Ο τρόπος που αγωνίστηκε η ομάδα στα δύο μάτς που κοουτσάρισε, μάλλον δείχνει ότι η καρριέρα του πήρε οριστικά την κατιούσα.

Ο Μηνάς, ήταν μια λύση υψηλού ρίσκου που βγήκε. Συσπείρωσε τους παίκτες, έκανε καλές επιλογές στο μοίρασμα των ρόλων, ενεργοποίησε Mack και Mels, έπαιξε καλύτερη άμυνα και σε κάποιο βαθμό πιο ορθολογικά μέσα και έξω από τη ρακέτα. Το μόνο που δεν μου άρεσε ήταν ότι δεν εμπιστεύτηκε καθόλου τον Τουντζιαράκη και δε πήγε κάπως περισσότερο τη μπάλα μέσα στη ρακέτα, όπου δεν εκμεταλλευτήκαμε τον Francis όσο θα έπρεπε.

Ο Μηνάς έδειξε ότι έχει θέση στην Α1 και θα πρέπει να παραμείνει και τη νέα χρονιά μαζί με Παπαχατζή. Ο μόνος λόγος που πιθανόν θα δικαιολογούσε αλλαγή του προπονητικού team είναι να βρούμε ξαφνικά επενδυτή, ο οποίος θα μπορούσε να διαθέσει budget ικανό για έξοδο στην ευρωλίγκα...

Στέλιος

Υ.Γ. Ο Ζιάγκος δε μπορεί να κριθεί από το ένα μάτς ως πρώτος προπονητής, αλλά νομίζω ότι έδειξε σοβαρότητα και καλά αντανακλαστικά.

haridimos είπε...

o Ζιάγκος σίγουρα δε μπορεί να κριθεί σαν 1ος προπονητής. Η παρουσία του πάντως είναι θετική, ενώ βοηθάει μια που ηταν τοσα χρονια στα παιδικοεφηβικά, ώστε να ελπίζουμε ότι δεν θα χαθούν και οι Τζολος, Αντωνάκης κλπ

Tον Μακ τώρα δεν ξέρω αν τον ζήτησε/βρηκε ο ιδιος. Τον Φρανσις με το συγκεκριμένο κασέ, λογικά τον φόρτωσε ο Κούνουπας . Ο Στεφάνοφ υπολογιζόταν περισσότερο για 3άρι νομίζω .

Τουτζιαράκης - Παπαντωνίου θα έπρεπε να ειχαν πάρει λίγο παραπάνω χρόνο επί Μηνά. Και φυσικά να αποφύγουμε του χρόνου λογικές να δίνουμε 25 στον Γερεμιτς και κάνα 15/20ρι στον Γκιζόγιαννη και μετά να μην έχουμε να δώσουμε 30-40 στον Σουλτζε..

Ανώνυμος είπε...

Ο Mels είναι δυάρι, που μπορεί να παίξει και στον "άσσο", υπό προϋποθέσεις. Ο Φλεβαράκης τον έβαζε τριάρι να μαρκάρει τον Τσίλντρες ... Ο Στεφάνοβ είναι δυάρι-σκόρερ, που στην εθνική της χώρας του δεν έπεισε ότι μπορεί να κατεβάσει τη μπάλα. Τριάρι δεν τον είδα να παίζει πουθενά...

Με τα παραπάνω, θέλω να πώ ότι κάπου τα είχε λίγο μπερδέψει ο Φλεβαράκης, με αποτέλεσμα να μπερδεύονται και οι ρόλοι στην ομάδα.

Τώρα για τον Francis και τον Green, υποτίθεται - σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του περασμένου καλοκαιριού - ότι ο Φλεβαράκης τους ήθελε διακαώς. Για τον Mack δε ξέρω, αλλά δε φάνηκε να τον πιστεύει καθόλου.

Καλά αυτά με Γέρεμιτς, Γκιζογιάννη δεν πρέπει να επαναληφθούν. Μας δημιουργούν πρόβλημα ρευστότητας και μας "μικραίνουν", χωρίς να ευθύνονται οι παίκτες, καθώς τα παιδιά απλώς δεν είναι σε θέση να προσφέρουν σε ομάδα Α1.

Στέλιος