21.11.19

N.B.A. ΚΑΙ Α.Ε.Κ., ΟΤΙ ΛΑΜΠΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΧΡΥΣΟΣ..



Με αφορμή τον ερχομό του Mario Chalmers (Ο ΔΙΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ NBA MARIO CHALMERS ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ !!) κατάφερα και έφτιαξα την (πλήρη νομίζω) λίστα με όλους τους παίκτες που έχουν παίξει (ή πιο σωστά έρθει, γιατί μερικοί δεν έπαιξαν ποτέ επίσημα παιχνίδια στα κιτρινόμαυρα) στην Α.Ε.Κ. αλλά και στο N.B.A.



Πρώτος σε αγώνες (1066), λεπτά συμμετοχής (26320') αλλά και σεζόν (16) είναι ο αλήστου μνήμης Ricky Pierce που ήρθε μετά Βαϊων και κλάδων από τον Γιάννη Ιωαννίδη το 1997/98 και έκανε τόσο πάταγο που σχεδόν κανείς δε θυμάται κάτι από την παρουσία του..
Πρώτος σε πόντους (συνολικά με 18730 αλλά και σε μέσο όρο με 17,86), συνολικές ασιστ (3204) όπως και στο μέσο χρόνο παρουσίας (32,63') πέρα από εύστοχα 2π (7084) και βολές (3852) σε κάθε παιχνίδι είναι φυσικά ο Rolando Blackman που έφερε στη Βασίλισσα το 1994/95 ο συγχωρεμένος ο Μιχάλης Λεφάκης.

Ο Kurt Rambis που πρώτα έπαιξε στην Α.Ε.Κ. (σαν Κυριάκος Ραμπίδης κερδίζοντας και το Κύπελλο το 1981) είναι πρώτος σε ρημπάουντ με 5725 (και σε μο με 5,62) και σε τάπες με 524

 
Ο Mario Chalmers είναι πρώτος σε μέσο όρο ασιστ (3,67), αλλά και συνολικά (1067) & μο στα κλεψίματα (1,43), όπως και σε συνολικά τρίποντα (872).
Μαζί με τον Chalmers σε μο ασιστ (3,67) είναι και ο Willie Anderson που φόρεσε τη φανέλα μας το 1997/98 και μας βοήθησε να φτάσουμε στον τελικό της Euroleague.
 
Πρώτος σε τάπες από veritable ξένους σε μο (0,61) ο Victor Alexander που έπαιξε στην Α.Ε.Κ. τη διετία Ιωαννίδη 1996-98.

Ο Alexej Lendkov (που έπαιζε σαν Jake Tsakalidis) είχε 0,71 κοψίματα μο και ήταν γενικά πρώτος σε αυτή την κατηγορία.

Από τους παίκτες που ήρθαν (συνεπώς δεν εξετάζω Rambis, Patterson) με πάνω από 100 ματς στο ΝΒΑ
- οι Blackman, Anderson, Vranes, Bowie, Alexander, Daniels σαφέστατα και βοήθησαν
- ο Richardson δε στάθηκε στο ύψος των προσδοκιών χωρίς να είναι κακός
- οι Pierce, Haley, Carr, Liberty, Stansbury, Avery, πολύ κάτω του μετρίου
- ο Campbell δεν πρόλαβε να παίξει

Σίγουρα πιο χρήσιμοι αποδείχθηκαν παίκτες με μικρότερο πέρασμα από το μαγικό κόσμο του ΝΒΑ (Harris, Ukic, Muursepp, Bailey, Mensah-Bonsu, Hairston κλπ)

Αναλυτικά η λίστα λοιπόν.. (σορταρισμένη με βάση τον αριθμό αγώνων στο ΝΒΑ)
Με σκούρο πορτοκαλί οι Richardson, Tolson, McKinney που έπαιξαν μόνο σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και όχι στην Ελλάδα, ενώ με ανοιχτό πορτοκαλί οι Campbell, Early, Orton, Cvetkovic που ήρθαν αλλά δεν έπαιξαν ποτέ για διάφορους λόγους)




Η φωτό στην αρχή είναι από το πρωτοσέλιδο του Δικέφαλου της 15/10/1988 πριν την πρεμιέρα της Α1 στο Παπαστράτειο (που υπήρχε original καρδιά, αλλά τελικά χάσαμε)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίο αφιέρωμα...βλέπω Ριτς Ρελφορντ και Καναρντ Τζόνσον(μεγάλος σκόρερ στη Γερμανία με Λεβερκουζεν)και θυμήθηκα τα παλιά,που όλοι διαβάζαμε Τριποντο...Μια ερώτηση,ο μακαρίτης Τζακ Χαλευ αγωνίστηκε μόνο για ένα ματς στο Μόσχος κόντρα σε ΠΑΟΚ?

haridimos είπε...

έπαιξε κι άλλο ένα πριν να γίνει αλλαγή.