10.10.08

AEK 2008/09 - Age of Basketball

Μια αρκετά καλή παρουσίαση της ομάδας μας από το ageofbasketball

Τρεις ομάδες, τρεις κόσμοι


Συνεχίζοντας το αφιέρωμα στην Α1 2008-09 θα μιλήσουμε για τις δύο εκπροσώπους της Λάρισας, αλλά και την ΑΕΚ, η οποία μπαίνει σε μια πολύ δύσκολη χρονιά της ιστορίας της.

ΑΕΚ
Η φυγή του Δρόσου ήταν εκείνη που έφερε τεράστιες αλλαγές στην ΑΕΚ και έκανε το μέλλον να φαντάζει ζοφερό. Ο Φιλίππου συνεχίζει να ταλανίζει την ομάδα, τελευταία φορά το έκανε ζητώντας να του… καρφώσει στα μαλλιά το φεγγάρι το Δρόσος και να φύγουν αγκαλιά στο ηλιοβασίλεμα, με τα λεφτά στην τσέπη του Φιλίππου βέβαια. Τα παραμύθια στην αληθινή ζωή δεν έχουν ποτέ καλό τέλος, οπότε ο Δρόσος από το να «προικίσει» τον Φιλίππου (γιατί δεν είχε άλλο λόγο να ανταποκριθεί στα όσα του ζητούσε εκείνος) αποφάσισε να την κάνει. Μαζί του την έκαναν και 10 παίκτες, σχεδόν όλος ο κορμός της περσινής ΑΕΚ.

Έμειναν μόνο ο Δημήτρης Παπανικολάου, ο Νίκος Χατζής και ο Χρήστος Ταπούτος. Ο Ταπούτος έκανε ίσως περίεργη επιλογή αν σκεφτούμε την καλή κατάσταση που βρισκόταν πέρσι, ο Χατζής έμεινε στην ομάδα που έπρεπε να μείνει, ενώ ο Παπανικολάου έχει πλέον 3 χρόνια ουσιαστικά να παίξει μπάσκετ. Η κατάσταση του Χατζή και του Παπανικολάου γεννά πολλά ερωτηματικά, καθώς θα κληθούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ομάδα. Ερωτηματικό και οι επιλογές του Φλεβαράκη στους ξένους. Στον ΠΑΟΚ είχε σχεδόν αποτύχει παταγωδώς στις επιλογές του, για να δούμε φέτος.

Κάτω από τα καλάθια η ΑΕΚ έχει τον Παπανικολάου και πήρε τους Τρέβον Μπράιαντ, που είναι σίγουρα πολύ καλός παίκτης, αν και είχε μέτριο πρωτάθλημα πέρσι, Μίκαελ Άντερσεν, ψηλός πολυεργαλείο αλλά 34 ετών πια και Περικλή Δορκοφίκη, που έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει την ομάδα. Ήρθαν επίσης ο Γιάννης Κυριακόπουλος, ο Φώτης Βασιλόπουλος, ο Ντι Τζέι Τόμπσον, ο Τάρμο Κίκερπιλ και ο Ίστβαν Νέμεθ για την περιφέρεια, που μαζί με τον Ταπούτο θα κρατήσουν τις θέσεις αυτές. Δεν είναι δύσκολο να δει κανείς ότι ο Ταπούτος θα τραβήξει μεγάλο κουπί φέτος, ενώ η ΑΕΚ «θα ζει και θα πεθαίνει» ανάλογα με το πώς παίζουν οι Κίκερπιλ, Νέμεθ, Τόμπσον. Ο Κίκερπιλ είχε καλά στατιστικά, αλλά πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να τα μεταφέρει από την Πολωνία που έπαιζε στην Α1. Ο Νέμεθ είναι αρκετά καλός παίκτης, ενώ ο Τόμπσον έχει καλές συστάσεις, καλές εμφανίσεις πέρσι στην Πολωνία (5 ματς), αλλά είναι μικρός, άπειρος και θα πρέπει να δείξει ότι έχει ηγετικές ικανότητες. Στην ομάδα είναι και οι νεαροί Σταμάτης, Αντωνάκης και Σπανός.

Η ΑΕΚ δεν έχει ούτε πολύ καλό ρόστερ, ούτε πολύ κακό. Η Α1 έχει δυναμώσει αρκετά και φαντάζει ανοικτό το να τερματίσει από 6η μέχρι 13η. Λογικά θα αποφύγει τον υποβιβασμό, ενώ πιο πιθανή είναι μια θέση κοντά στο 9-10. Πριν κλείσω την αναφορά αξίζει αν πούμε μια κουβέντα για τον κόσμο της ομάδας, που ουσιαστικά την κράτησε στη ζωή, όταν εκείνη έπεσε μέσα στο γιαούρτι και κινδύνευσε να πνιγεί.


1 σχόλιο:

Στέλιος είπε...

Δεν νομίζω ότι η σύγκριση των ρόστερ από το ΑοΒ είναι αντικειμενική.

Όταν, περίπου "θάβει" τον Παπανικολάου επειδή "έχει να παίξει τρία χρόνια", εξυμνεί τον Σπένσερ του Άρη, παρά το γεγονός ότι αντιμετώπιζε παρόμοια προβλήματα τραυματισμού τα τελευταία δύο χρόνια. Επίσης, είναι η μόνη ανάλυση που έχω δει που πιστεύει ότι ο Άρης έχει καλύτερο ρόστερ από πέρυσι (με Ουάσιγκτον, Ράιτ, Τέρι και Μάσει).

Θεωρεί ότι ο Γκρέγκορι του ΠΑΟΚ είναι "σπουδαία μεταγραφή". Επειδή τον έχω δει πολλές φορές στη Γαλλία θα πώ ότι μπορεί να σκοράρει μόνο με διείσδυση ή/και κάτω από το καλάθι. Εάν αυτό χρειάζεται ο ΠΑΟΚ, από μια σπουδαία μεταγραφή, πάω πάσο...

Κατά τη γνώμη μου, η ΑΕΚ μπορεί να τερματίσει από έκτη έως δέκατη (όχι πιο κάτω) ακόμη και εάν χάσει τα πρώτα τρια μάτς (λόγω καθυστερημένης προετοιμασίας), απλά γιατί έχει καλύτερο ρόστερ και καλύτερο προπονητή από πέρυσι. Εάν δε, προστεθεί ακόμη ένας παίκτης (σέντερ-Shermadini) όπως άφησε να εννοηθεί ο Φλεβαράκης, τότε χτυπάει τους πολυδιαφημισμένους για την τετράδα.