Κλείνω τους ελέγχους της χρονιάς, με το τρίτο μέρος που αφορά τους παίκτες που τέλειωσαν τη σεζόν με τη φανέλα μας (ιδιαίτερα μεγάλη φέτος, αφού επιστρέψαμε στην κανονικότητα παίζοντας συνολικά 55 αγώνες*),
(ΕΛΕΓΧΟΣ 2016/17 (Α ΜΕΡΟΣ, ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ) (ΕΛΕΓΧΟΣ 2016/17 (Β ΜΕΡΟΣ, ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ/ ΔΑΝΕΙΚΟΙ)
Σε κάθε ομάδα παικτών, προηγείται ένα πινακάκι με τα στατιστικά τους σε Α1, κάθε σειρά playoff που αγωνίστηκαν και στο FIBA Champions League, ενώ υπάρχουν και συγκριτικοί πίνακες για όσους είχαν παίξει ξανά στην ομάδα (πέρσι ή παλιότερα) από το αρχείο του aek.com
1. ROKO LENI UKIC (το συμβόλαιο έληξε)
Ο Κροάτης ήταν η τελευταία μας μεταγραφή ξένου πριν αρχίσουν οι επίσημες υποχρεώσεις. Ήρθε στη διάρκεια της προετοιμασίας στη Σλοβενία (κι ενώ οι Dixon-Ivanovic είχαν προκριματικά Eurobasket και ο Zdovc είχε πάρειVujasinovic για να υπάρχει playmaker στις προπονήσεις), κι ενώ είχε ήδη παίξει το καλοκαίρι στο Προολυμπιακό του Τορίνο και στους Ολυμπιακούς στο Ρίο. Μάλιστα είχε διαρρεύσει αρχικά πως είχε έρθει δοκιμαστικά με συμβόλαιο ενός μήνα. Με το παρελθόν που είχε σε τραυματισμούς τα τελευταία χρόνια αυτό συνιστούσε τουλάχιστον ερωτηματικό το κατά πόσο θα άντεχε τη σεζόν χωρίς προβλήματα.Τελικά κατάφερε να βγάλει το φετινό μαραθώνιο σερί μέχρι να μείνει από δυνάμεις στη σειρά των μικρών τελικών με Άρη. Και μάλλον δεν θα αντιμετώπιζε κι αυτά τα θέματα, αν το τεχνικό team τον είχε διαχειριστεί καλύτερα.. Γιατί ήρθε για να παίζει 20-25' και τελικά έπαιζε 25-30' και πολλές φορές 35' και βάλε (πχ 43' με Παναθηναϊκό στο 2ο γύρο) με συνέπεια να μην έχει δυνάμεις. Αν ο McGrath μπορούσε να δώσει περισσότερες λύσεις και αν υπήρχε τρίτος play maker από πίσω (όπως προβλεπόταν αρχικά να είναι ο Μωραϊτης) θα ήταν σαφέστατα πιο φρέσκος.
Έπαιξε σε 52 ματς (από τα 55 που παίξαμε συνολικά) και ξεκίνησε πεντάδα και στα 52. Ήταν στο παρκέ για μέσο όρο 27'23" σκοράροντας 10,8 πόντους με 85% βολές (74/87), 51% 2π (121/238), 36% 3π (82/229). Ακόμα είχε 2,2-0,5 ρημπάουντ, 4,1 ασιστ, 0,8 κλεψίματα, 0,1 κοψίματα και 1,8 λάθη. (ασ/λθ=2,25). Στην Ευρώπη είχε πολύ καλύτερη αναλογία (3,2ασ/λθ σε σχέση με Α1 που ήταν 2,0 - στα προημιτελικά με Ρέθυμνο είχε 2,4 και το μέσο όρο έριξαν οι ημιτελικοί με ΠΑΟ που είχε τόσες ασιστ όσες και λάθη.. ενώ το ίδιο συνέβη και στα δυο ματς με Monaco.. Kι αυτό γιατί δυσκολευόταν πάρα πολύ από τα γρήγορα γκαρντ των Μονεγάσκων όπως και απο τους περιφερειακούς των πράσινων (γι'αυτό και στα 5 από τα 6 ματς με αυτούς είχε πάνω από 10 σουτ αφού δεν μπορούσε να μοιράσει μπάλες). Στο σκοράρισμα είχε σταθερά κάτι πάνω από 10π - ενώ στη σειρά με το Ρέθυμνο έφτασε τους 21,0.
Συνολικά ήταν ο παίκτης που συνέβαλε περισσότερο στο να αλλάξει το αγωνιστικό μας στυλ από πέρσι, που ελλείψει playmaker τους τελευταίους μήνες είχαμε τεράστιο πρόβλημα οργάνωσης. Μετέδιδε ηρεμία στους συμπαίκτες του, έκανε λίγα λάθη (δεν είναι τυχαίο πως ήμασταν η ομάδα με τα λιγότερα στο Champions League) και μάλλον ήταν η πιο επιτυχημένη συνολικά επιλογή ξένου για φέτος (κι όχι μόνο). Είχε συμβόλαιο για ένα χρόνο, ακούγεται πως υπάρχει διάθεση ανανέωσης και από τις δυο πλευρές που είναι και λογικό αφού δε δημιούργησε και ποτέ προβλήματα. Ένα ντεσού είναι πως θα βαρύνει άλλος ένας χρόνος στις πλάτες του (τον Δεκέμβρη θα μπει στα 34) κι έχει και Eurobasket με την Κροατία το Σεπτέμβρη.. Αν μείνει θα πρέπει σίγουρα να μην παίζει πάνω από 20-25' και να γίνει συντήρηση στα εύκολα ματς ώστε να είναι πανέτοιμος στο τέλος.
3. DONNIE McGRATH (το συμβόλαιο έληξε)
Ήρθε μετά το τέλος του πρώτου γύρου και πριν τον ημιτελικό Κυπέλλου, καθώς κρίθηκε πως ο Ivanovic ήταν ανεπαρκής και οδηγηθήκαμε στον ΑμερικανοΙρλανδό, που ήταν γνώστης της Α1.
TOTAL A.E.K. S T A T I S T I C S
Όμως αποδείχθηκε κακή επιλογή .. Αρχικά ήταν ρίσκο να αλλάξει η περιφέρεια πριν από ένα κομβικό ματς όπως αυτό στο Αλεξάνδρειο, το οποίο και δεν βγήκε.. Αλλά και στην Ευρώπη δε μπόρεσε να δώσει πολλές λύσεις.. Επιθετικά μόλις σε 5 παιχνίδια έβαλε πάνω από 10 πόντους με τα τέσσερα να είναι τον πρώτο μήνα που ήρθε.. Στην πλειοψηφία των αγώνων απλά κατέβαζε τη μπάλα, και δεν έπαιρνε προσπάθειες, ενώ σίγουρα χάσαμε αρκετά στην περιφερειακή άμυνα στην οποία ο Ivanovic σαν πιο νέος και με πιο γρήγορα πόδια ήταν πολύ καλύτερος.
Επαιξε σε 27 αγώνες (έχασε τους δυο πρώτους μικρούς τελικούς με τον Άρη - στον 2ο ήταν απλά 12άδα), χωρίς να ξεκινήσει ποτέ πεντάδα. Αγωνιζόταν 22'41", σκόραρε 5,7π έχοντας 27/34 1π (79%), 20/54 2π (37%), 29/87 3π (33%), 1,2-0,1 ρημπάουντ, 2,7 ασιστ, 0,5 κλεψίματα, 0,1 κοψίματα & 1,0 λάθος. Αναλογία ασιστ/λαθη=2,67.
Καλύτερα νούμερα στην Ευρώπη (7,2π και 5,25 ασ/λθ), γύρω στο μέσο όρο στη regular (6,5π και 2,0ασ/λθ) και πολύ κακός επιθετικά στα playoff με μόλις 15π σε 7 ματς έχοντας 2/18 (!!) τρίποντα.. μόνο σε ασιστ/λάθη ηταν στα νούμερά του με 2,33..
Πρόσφερε όσα μπορούσε, αλλά δεν είναι αυτό που θα θέλαμε.. Και μια που είναι ήδη 33 ετών δεν νομίζω πως πρέπει να υπάρχει ούτε καν σκέψη για ανανέωση.
4. CHINEMELU ELONU (το συμβόλαιο έληξε)
Ήρθε στο ξεκίνημα του 2017 για να καλύψει την τρύπα κάτω από το καλάθι, καθώς ο συμπαθής κατά τα άλλα Falker δεν μπορούσε να το κάνει (ειδικά μετά τον τραυματισμό του) και σε συνδυασμό με το ταλαιπωρημένο γόνατο του Μαυροειδή είχαμε πολύ μεγάλα προβλήματα... Με το καλημέρα στη Σαρδηνία έδειξε πως μπορούσε και να γεμίσει τη ρακέτα και να τελειώσει υποδειγματικά φάσεις με pnr προσφέροντας εύκολο & συνάμα θεαματικό σκοράρισμα. Αναμφίβολα ο καλύτερος ξένος σέντερ που πέρασε από την ομάδα μετά την τιμωρία του Mensah-Bonsu (και μάλιστα καλύτερος αμυντικά από τον Pops). Προερχόταν από αγωνιστική απραξία μηνών και κατά τη διάρκεια της χρονιάς βελτίωσε αρκετές από τις αδυναμίες που έδειξε στην αρχή. Πιο χαρακτηριστικό της δουλειάς που έκανε αυτούς τους μήνες ήταν οι βολές.. από τις 1/7 στο Βελιγράδι έφτασε να έχει 8/9 στους μικρούς τελικούς με Άρη... Το βασικότερο μειονέκτημα ήταν τα φάουλ, καθώς είτε τον στοχοποιούσαν οι γκρι είτε πιο συχνά φορτωνόταν με χαζά φάουλ και έτσι ήταν λιγοστά τα ματς που έπαιξε πάνω από 20' (6 συγκεκριμένα, με τα 4 να είναι στα 4 τελευταία στα playoff).. Xρεωνόταν με 3,3 φάουλ στο πρωτάθλημα (ένα κάθε 4'27" δηλαδή) και με 3,1 στην Ευρώπη (ένα κάθε 4'30" κι εκεί).
Συνολικά έπαιξε 32 παιχνίδια (σε 6 -συνεχόμενα κιόλας- ξεκίνησε πεντάδα)και είχε 6,5π με 53/84 βολές (63%), 78/131 2π (60%), 3,4-2,0 ρημπάουντ, 0,4 ασιστ-0,3 κλεψίματα-0,8 τάπες-1,1 λάθη, μένοντας στο παρκέ κατά μέσο όρο για 14'21". Στην Α1 και την Ευρώπη είχε νούμερα στο μο (6,6π-5,7ρ σε 14'12" και 6,1π-4,5ρ σε 14'03"), στη σειρά με το Ρέθυμνο έπαιξε ελάχιστα (8'28" μο με 3,0π-5,5ρ), με τον Παναθηναϊκό ήταν λίγο κάτω από το μέσο όρο (4,8π-3,8ρ σε 13'51") αλλά στους μικρούς τελικούς κυριάρχησε έχοντας 12,0π-8,0ρ σε 20'51".
Με βάση το ιστορικό των αποτυχημένων επιλογών μας σε σέντερ (Orton, Anosike, Eric, Owens, Falker) είτε γιατί ήταν ανεπαρκείς, είτε γιατί ποτέ δεν ενσωματώθηκαν κανονικά στην ομάδα, είμαι υπέρ της παραμονής του.. Γιατί δυστυχώς στατιστικά είναι πιο πιθανό να βρούμε κάποιον χειρότερο και να ψαχνόμαστε στη συνέχεια, ειδικά από τη στιγμή που δε διαφαίνεται δραστική αύξηση budget.. Ο παίκτης γουστάρει που βρίσκεται στην ΑΕΚ, παθιάζεται με τον κόσμο, δεν έδωσε εξωγηπεδικά δικαιώματα (άλλωστε τώρα αντί να τρέχει για διακοπές, πήγε Puerto Rico να παίξει) και αν είναι από την αρχή στην προετοιμασία και δουλέψουν λίγο μαζί του οι προπονητές στο θέμα των φάουλ, θα είναι ακόμα πιο ουσιαστικός και χρήσιμος δίνοντας 15-20' δύναμης κι ενέργειας στο παρκέ.
5. DUSAN SAKOTA (το συμβόλαιο έληξε)
Έκανε αναμφίβολα την καλύτερη σεζόν του αυτή την τριετία με τα χρώματά μας. Μάλλον βοήθησε το γεγονός πως οι γιατροί του επέτρεψαν να πάρει όγκο κι έτσι μπόρεσε να δώσει περισσότερες λύσεις και κοντά στο καλάθι πέρα από τα σουτ .
TOTAL A.E.K. S T A T I S T I C S
Γι'αυτο και στα δίποντα είχε 63% έναντι 56% πέρσι και 54% πρόπερσι, ενώ και στις βολές από πολύ καλός με 80-85% έγινε αλάνθαστος χάνοντας μια βολή κάθε δίμηνο και μάζεψε υπερδιπλάσια ρημπάουντ από τις προηγούμενες σεζόν παίζοντας μόνο 30-35% περισσότερη ώρα συνολικά.. Ειδικά στην Ευρώπη ήταν φονικό όπλο έχοντας 13,5π με 41% 3π, 65% 3π και 4,1ρ-1,8ασ παίζοντας 23'46"
Αυτές οι εμφανίσεις άλλωστε τον ανέδειξαν σε μέλος της δεύτερης καλύτερης πεντάδας της διοργάνωσης. Συνολικά αγωνίστηκε σε 50 παιχνίδια (ήταν σε ένα 12άδα χωρίς να παίξει κι έχασε τα άλλα 4 από μικροτραυματισμούς), ξεκινώντας πεντάδα μόνο στη Σαρδηνία. Έπαιζε 22'48" και σκόραρε 11,7 πόντους με 129/137 βολές (94% !!), 121/191 2π (63%), 72/208 3π (35%) έχοντας 2,5-1,2ρημπ, 1,5ασ-0,6κλ-0,3κψ-1,0λθ. Ήταν εκεί σε όλα τα ματς-φωτιά, έπαιζε καλά στα ντέρμπυ και όταν η ομάδα έκανε κακές βραδιές, και μόνο προς το τέλος έπεσε η απόδοση του.. πχ στα δυο τελευταία ματς με Παναθηναϊκό κλείστηκε και δεν μπόρεσε να πάρει προσπάθειες. Είχε 12,3π-3,6ρ στην Α1, 9,5π-5,5ρ με Ρέθυμνο, 8,8π-3,5ρ στους ημιτελικούς και 6,0π-1,0ρ με τον Άρη.
Με βάση τις εμφανίσεις του, αν η Εθνική λειτουργούσε κανονικά θα έπρεπε να ήταν στις κλήσεις για το Ευρωμπάσκετ, ενώ σίγουρα θα πρέπει να είναι στο pool των παικτών για τα προκριματικά το φθινόπωρο που οι NBAers και οι ευρωλιγκάτοι θα είναι εκτός. Θέλει να ολοκληρώσει την καριέρα του (έχει τουλάχιστον άλλα 3-4 χρόνια) στην ομάδα, είναι ηγέτης όταν η μπάλα καίει και δεν νομίζω ότι μπορεί να βρεθεί αντικαταστάτης του με ελληνικό διαβατήριο, συνεπώς η ανανέωση του θα πρέπει να είναι μονόδρομος για τη διοίκηση (και τον ίδιο)
7. ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ (συμβόλαιο μέχρι το 2018)
Ο 'Βάσκος' ήρθε πέρσι το καλοκαίρι υπογράφοντας κλειστό (..) διετές, και λόγω του σχεδιασμού βρέθηκε να είναι το βασικό 'τριάρι' στην ομάδα.. Στο πρώτο διάστημα προσπάθησε και κατάφερε κάπως να ανταποκριθεί στο ρόλο του, όμως οι πολλοί τραυματισμοί (φαινόμενο που δεν ήταν φετινό αλλά μόνιμο όλες τις τελευταίες χρονιές) τον πήγαν πολύ πίσω.. Ειδικά μετά τον δεύτερο τραυματισμό και την αποχώρηση Zdovc (που συνδυάστηκε με την έλευση Newley) φάνηκε να είναι ακόμα κι εντελώς εκτός πλάνων - πχ στο ματς με τον Παναθηναϊκό που κερδίσαμε ήταν DNP, ενώ σκόραρε διψήφιο αριθμό πόντων επί Μανωλόπουλου μόνο στον πρώτο μικρό τελικό ..
Επαιξε σε 40 παιχνίδια (22 πενταδάτος, τα 21 με Zdovc και το 1 στην Αμαλιάδα στα 14 ματς που έπαιξε με κώουτς Σωτήρη). Σκόραρε 6,8 πόντους με 53/63 1π (84%), 30/60 2π (50%), 53/165 3π (32%) με 2,4-0,3 ρημπάουντ, 1,0ασ/0,7κλ/0,6λθ παίζοντας 20'02". Στην Α1 7,3π(32% 3π) σε 21'04", στην Ευρώπη 7,5π(35% 3π) σε 22'33", με Ρέθυμνο 6,5π(33% 3π) σε 16'35", με Άρη 7,3π(33% 3π) σε 19'22", ενώ με τον Παναθηναϊκό παίζοντας κάτω από 6'(5'55") σκόραρε 0,7π. Πέρα από το ματς με την Partizan στο ΟΑΚΑ που είχε 4/7 3π, δεν έδωσε λύσεις σε κάποιο σημαντικό παιχνίδι ..
Είναι ήδη 33 χρονών, με πολλούς μικροτραυματισμούς κάθε χρόνο, η άμυνα δεν ήταν ποτέ το φόρτε του και το σουτ για το οποίο φημίζεται δεν το είδαμε στο μεγαλύτερο (αν όχι όλο) διάστημα της σεζόν. Αν δεν είχε κλειστό διετές συμβόλαιο θα ήταν εξαιρετικά απίθανο να ανανεώσει - αυτό όμως το γεγονός αλλάζει τα δεδομένα, ειδικά αν δεν γίνει υπέρβαση (ή δεν βρεθεί ομάδα να τον καλύπτει). Λογικά πάμε για παραμονή, αλλά θα πρέπει σίγουρα να μην λογίζεται σαν βασικός του χρόνου - βασικός θα πρέπει να είναι παίκτης με διαφορετικά αγωνιστικά χαρακτηριστικά ..
8. MILAN MILOSEVIC (το συμβόλαιο έληξε)
Ο Βόσνιος forward συπλήρωσε τρεις σεζόν στην ομάδα κι αν δεν έχανε τρεις μήνες με τον τραυματισμό του λογικά θα ήταν 2ος στη λίστα των ξένων με τα περισσότερα ματς με τη φανέλα μας (155 ο Betts, 125 ο Andersen, 121 ο Antik, 113 ο Milosevic). Με τον κακό σχεδιασμό του καλοκαιριού ήταν ο πιο κομβικός παίκτης της frontline. Ο τρίμηνος αποκλεισμός του μάλλον μας στοίχισε μια καλύτερη ευρωπαϊκή πορεία (αλλά και μια νίκη επί των πράσινων λίγο νωρίτερα).. Ειδικά στα ματς με τη αθλητική και γρήγορη Monaco η απουσία του ήταν οφθαμοφανής και δεν καλύφθηκε ποτέ, αφού οι Λουκάς, Newley που ήρθαν δε μπόρεσαν με τίποτα να τον αντικαταστήσουν στην άμυνα.
TOTAL A.E.K. S T A T I S T I C S
Σε σχέση με πέρσι και πρόπερσι, βελτίωσε το σουτ κοντά στο καλάθι (53% το 14/15, 51% το 15/16, 57% το 16/17), ήταν πάνω κάτω στα ίδια σε ρημπάουντ, κάπως πεσμένος σε βολές (67% φέτος έναντι 74% πέρσι και 70% πρόπερσι) και κυρίως πολύ πεσμένος σε ευστοχία στα τρίποντα.. μόλις 21% έναντι 35% πέρσι - πρακτικά επέστρεψε στα νούμερα της πρώτης σεζόν (και τότε είχε 20%).
Έπαιξε 38 παιχνιδια (12 στην αρχική πεντάδα) βάζοντας 7,7π με 74/111 1π (67%), 82/145 2π (57%), 18/87 3π (21%), ενώ μέτρησε ακόμα 4,3-1,5 ρημπάουντ - 0,9 ασιστ - 0,6 κλεψίματα - 0,2 κοψίματα και 1,2 λάθη. Στην Α1 8,7π-5,7ρ σε 22'15, στην Ευρώπη 7,2π-5,6ρ σε 20'01", ξέσπασε μετά την απραξία με το Ρέθυμνο (11,5π-7,0ρ σε 26'17") και είχε 6,5π-5,5ρ σε 21'22" με τον Παναθηναϊκό και 6,3π-7,7ρ σε 20'25" με τον Άρη.
Έχει ανέβει επίπεδο συνολικά αυτή την τριετία στην ομάδα δουλεύοντας, γι'αυτό άλλωστε είναι και βασικό στέλεχος της Εθνικής Βοσνίας - χωρίς όμως να έχει υποχρεώσεις με στο επερχόμενο Eurobasket αφού δεν προκρίθηκαν . Στα πλαίσια διατήρησης του κορμού της ομάδας πιστεύω πως ένας τουλάχιστον από αυτόν και τον Elonu θα πρέπει να παραμείνει.. Στα υπέρ του Minia το πάθος που βγάζει στο παρκέ, η εξαιρετική ομαδική του λειτουργία, η δυνατότητά του να βοηθήσει σε πολλούς τομείς, ο χαρακτήρας του αλλά και το κασέ του.. Στα αρνητικά κυρίως το γεγονός πως τον Σεπτέμβρη θα κλείσει τα 32, αλλά και το γεγονός πως αν επιζητηθεί ξένος σταρ για τη θέση 4 τότε είναι ο πιο ευεπήφορος για αλλαγή.
9. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΣ (το συμβόλαιο έληξε)
Ήρθε για να βοηθήσει στην προετοιμασία και τελικά έμεινε όλη τη σεζόν (όπως είχε συμβεί και πέρσι με τον Καλαμπόκη). Ήξερε πως δεν λογιζόταν βασικός, όμως είχε επίγνωση των δυνατοτήτων και κυρίως των αδυναμιών του και έτσι ήταν σχεδόν πάντα χρήσιμος όταν έμπαινε στο παρκέ, καθώς ήταν σωστός τακτικά σε τοποθετήσεις και άμυνες. Μάλλον έπρεπε να πάρει περισσότερο χρόνο στο διάστημα που ο Μαυροειδής είχε πρόβλημα στο γόνατο, ο Falker ήταν παρών-απών και αναγκαζόταν να παίξει ο Williams ή ο Λουκάς αργότερα στο 5.
Έπαιξε σε 27 παιχνίδια (6 αρχική πεντάδα) και σε άλλα 21 ήταν DNP. Σκόραρε 38π (1,4) με 10/15 βολές (67%), 11/20 2π (55%), 2/6 3π (33%) και είχε 0,7-0,4 ρημπ, 0,3ασ-0,2κλ-0,3λθ παίζοντας 6'29" μο. Καλύτερη εμφάνιση φυσικά με την Juventus στο ΟΑΚΑ όταν είχε 11π με 5/5 σουτ που του ανέβασε και το μο στην Ευρώπη (3,3π-1,1ρ σε 7'17"). Στην Α1 είχε 0,8π-1,1ρ σε 6'30", ενώ στα playoff πάτησε παρκέ μόνο για 1'01" στον 4ο ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό.
Το Νοέμβρη θα γίνει 34, το αγωνιστικό του ταβάνι είναι δεδομένο και φυσιολογικά δεν πρέπει να υπάρχει σκέψη ανανέωσης. Σε μια μικρομεσαία ομάδα της Α1 θα βρεί 10-15' συμμετοχής - σε μια Α.Ε.Κ. με στόχους όχι.
11. MIKE DIXON (συμβόλαιο μέχρι το 2019)
Aν και το καλοκαίρι ήρθε για βασικός playmaker, λόγω της παρουσίας του στα προκριματικά του Eurobasket με τη Γεωργία (είναι στις προεπιλογές και για τα τελικά τον Σεπτέμβρη) ήρθε τελικά ο Ukic, και ο Mike έπαιξε σχεδόν όλη τη χρονιά κυρίως ως shooting guard.. Ήταν μια καλαθομηχανή, που είχε το ελεύθερο να σουτάρει από τον Zdovc - όταν η ομάδα πίεζε κι έτρεχε στον αιφνιδιασμό ήταν πολύ καλός. Σε set παιχνίδι όταν δυσκολευόμασταν δεν μπορούσε να βρει διαδρόμους για εύκολο σουτ. Στους μικρούς τελικούς με τους Roko Leni-Donnie τραυματίες, ανέλαβε πάντως βασικός και τουλάχιστον στο θέμα της οργάνωσης πήγε πολύ καλά. Σίγουρα μέσα στη χρονιά επηρεάστηκε και ψυχολογικά από την εμπλοκή του σε θανατηφόρο τροχαίο.
Αγωνίστηκε σε 52 παιχνίδια (έχασε το ματς με Κόροιβο λόγω του τροχαίου και τη σειρά με Ρέθυμνο από τραυματισμό) και είχε 13,0 πόντους με 109/141 1π (77%), 145/272 2π (53%), 92/244 3π (38%) και 2,0-0,6 ρημπάουντ με 2,8 ασιστ-1,0 κλέψιμο-0,1 κόψιμο-1,6 λάθη (αναλογία ασίστ/λάθη=1,8) παίζοντας 24'17". Στο Champions League ήταν πολύ πιο εύστοχος με 14,7π (56% 2π, 45% 3π και 2,8ασ/λθ) σε 26'15" -γι'αυτό ήταν και στους υποψήφιους για τις καλύτερες πεντάδες, στην Α1 έβαζε 11,8π (59% 2π, μόλις 30% 3π και 1,5ασ/λθ) σε 22'40",με τον Παναθηναϊκό έπαιζε λιγότερο από 20' (19'55") και είχε 8,3π (33% 2π, 23% 3π με 3,0ασ/λθ) και τέλος με τον Άρη σαν playmaker μοίρασε 24 ασιστ (8,0) έχοντας 4,0 ασιστ/λάθος και έβαζε 13,7π (32% 2π, 38% 3π) μένοντας στο παρκέ για 30'32".
Έχει συμβόλαιο για άλλα δυο χρόνια (αφού επεκτάθηκε για ένα επιπλέον το αρχικό διετές) και αν δεν συνεχίσει τότε θα είναι πισωγύρισμα στη λειτουργία της ομάδας, αφού δεν είναι λογικό να επεκτείνεις συμβόλαιο τον Γενάρη και να ψάχνεις να το ξεφορτωθείς το καλοκαίρι. Συνεπώς αναμένεται να είναι μαζί μας ξανά - το ζητούμενο είναι για ποιά θέση θα τον υπολογίζουν (σαν shooting guard ή σαν play maker ; ) ώστε να πλαισιωθεί από κατάλληλους αγωνιστικά συμπαίκτες που θα αλληλοσυμπληρώνονται.
12. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗΣ (συμβόλαιο μέχρι το 2020)
Ο Γιαννούλης ήρθε το καλοκαίρι αφού καταβάλαμε τη σχετική ρήτρα που είχε η Zaragoza στο συμβόλαιο που έκανε όταν έφυγε από τον Κολοσσό. Σίγουρα ήταν μια κίνηση προοπτικής που αποδείχθηκε και σωστή. Ήταν κομβικός παίκτης στη λειτουργία μας, αφού ήταν γενικά ο πιο αξιόπιστος αμυντικά περιφερειακός μας παίκτης (περίπου 1,0 κλέψιμο μο) που όμως πολλές φορές φορτωνόταν γρήγορα με φάουλ (2,8 μο στο πρωτάθλημα με ένα κάθε 6' και 2,6 στην Ευρώπη με ένα κάθε 6'25"). Σε αρκετά ματς πήρε πρωτοβουλίες κι επιθετικά (στα διπλά σε Λαύριο και Αλεξάνδρειο έβαλε από 19π, είχε 14π στο Βελιγράδι, παραλίγο να γυρίσει το ματς στη Γερμανία κλπ). Δεν είναι ο κλασικός σουτέρ, καθώς σίγουρα θέλει δουλειά στα 6μ75, όμως είναι θετικό πως δεν επηρεάζεται από προηγούμενη αστοχία μέσα στο ματς και μπορεί να βάλει κρίσιμα καλάθια όταν η μπάλα καίει.
Έπαιξε 54 παιχνίδια, χάνοντας μόνο την πρεμιέρα με Κόροιβο στο Κύπελλο λόγω τραυματισμού, ξεκινώντας σχεδόν πάντα βασικός (45 φορές), αλλά αρκετές φορές και ο Zdovc και ο Μανωλόπουλος τον 'ξέχασαν' στη συνέχεια του ματς. Σκόραρε 5,5π με 49/67 βολές (73% -αξιοσημείωτο πως μέχρι τα μέσα Γενάρη τα ποσοστά του θύμιζαν Dusan με 20/23 αλλά στη συνέχεια είχε πολλές άστοχες), 62/112 2π (55%) και 41/130 3π (32%). Ακόμα 2,0-0,6 ρημπάουντ, 1,6 ασιστ-1,0 κλέψιμο-0,1 κόψιμο-1,1 λάθη παίζοντας 16'17". Στην Ευρώπη είχε 6,0π(37% 3π) σε 16'23", στην regular 4,9π(29% 3π) σε 16'35", με Ρέθυμνο 6,0π(67% 3π) σε 21'13", στα ημιτελικά μόλις 3,5π(29% 3π) παίζοντας μόνο 11'04" λόγω φάουλ και με τον Άρη είχε 11,0 πόντους(30% 3π) αλλά και 4,0 ασιστ σε 20'18"
Το Σεπτέμβρη θα γίνει 24, η πρώτη του κιτρινόμαυρη σεζόν ήταν σαφέστατα θετική και είναι δεδομένο πως θα αποτελέσει έναν από τους περιφερειακούς μας την επόμενη σεζόν. Χρειάζεται φυσικά να συνεχίσει να δουλεύει (και να τον καθοδηγήσει φυσικά κατάλληλα το τεχνικό team) ώστε να βελτιώσει τις αδυναμίες του. Λογικά θα είναι και στις επιλογές του -όποιου- ομοσπονδιακού προπονητή για την Εθνική των προκριματικών χωρίς παίκτες από NBA και Euroleague.
18. BRAD NEWLEY (ο δανεισμός έληξε)
Με δεδομένη τη συμφωνία με Μαυροκεφαλίδη, κρίθηκε σκόπιμο να έρθει ένας παίκτης στο '3' αντικαθιστώντας τον περιττό πλέον Jawad. O έμπειρος Αυστραλός forward που είχε παίξει και παλιότερα στην Α1 δεν ήταν τελικά η ενδεδειγμένη λύση.. Αφ'ενός, μια που είχε τραυματιστεί και προς το τέλος της σεζόν downunder δεν ήταν 100% έτοιμος όταν τον θέλαμε με την Monaco.. Ελάχιστες φορές θύμισε τον παίκτη που ήταν βασικό γρανάζι σε καλές ισπανικές ομάδες τα προηγούμενα χρόνια.. Ήταν βαρύς, στην άμυνα απλά ήταν καλύτερος του Βασιλειάδη και επιθετικά σκόραρε κυρίως με ελεύθερα σουτ από τις γωνίες. Κλέψιμο και να ξεχύνεται στον αιφνιδιασμό, όπως στην ACB είδαμε σπάνια, κι αρκετές φορές τέλειωνε δεχόμενος τάπα..
Αγωνίστηκε σε 19 παιχνίδια (στα 14 ξεκίνησε πεντάδα) και σκόραρε 4,2 πόντους με 7/18 βολές (39% -μονο την τελευταία αγωνιστική στο Αλεξάνδρειο εκτέλεσε σετ βολών χωρίς να χάσει καμιά..) 11/32 δίποντα (34%) και 17/42 3π (40%) με 1,8-0,5 ρημπάουντ, 0,9ασιστ, 0,4 κλεψίματα, 0,5 λάθη παίζοντας 17'58". Μόνο δυο φορές σκόραρε διψήφιο αριθμό πόντων (10) στον Προμηθέα και στον νικηφόρο 2ο μικρό τελικό. Στην Ευρώπη ήταν ακόμα ανέτοιμος και είχε μόλις 1,3π παίζοντας 9'44". Στην Α1 σκόραρε 4,8π σε 19'32", με Ρέθυμνο 5,0π σε 21'51", με Παναθηναϊκό 3,0π σε 18'18" και στους μικρούς τελικούς 7,0π σε 20'15".
Ήρθε δανεικός από τους Sydney Kings με τους οποίους έχει συμβόλαιο, είναι 32 από τον Φλεβάρη, δεν μπόρεσε να αποδώσει όσα περίμεναν αυτοί που τον επέλεξαν και η λογική λέει πως θα συνεχίσει την καριέρα του στην Αυστραλία.
21. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ (συμβόλαιο μέχρι το 2021)
Είναι αναμφισβήτητα ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της ηλικίας του, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στην Ευρώπη. Στον αρχικό σχεδιασμό υπολογιζόταν σαν 3ος playmaker στο rotation. Όμως μετά τα 16' που έπαιξε στο Κύπελλο με τον Κόροιβο, πάτησε παρκέ μόλις για 11'42" μέχρι να φύγει ο Zdovc και ήταν μόνιμα εκτός αποστολής με τον Μανωλόπουλο μέχρι να τραυματιστούν οι Ukic-McGrath και να επιστρατευτεί. Σίγουρα έχασε κάποια παιχνίδα με το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που έγινε μέσα στη σεζόν, από τους τελικούς των σχολικών πρωταθλημάτων, αλλά και από την επιλογή διοίκησης-τεχνικής ηγεσίας να δοθεί προτεραιότητα στη συμμετοχή του στην ομάδα Κ22 με την οποία βοήθησε να κατακτήσει το πρωτάθλημα της ΕΣΚΑ. Όμως πιστεύω πως μπορούσε να πάρει -μη garbage time- μέσα στη σεζόν, όπως αποδείχθηκε στους μικρούς τελικούς.
Συνολικά έπαιξε 8 παιχνίδια (3 βασικός) και σκόραρε 18π (2,3) με 4/8 βολές (50%), 1/6 2π (17%) και 4/11 3π (36%) έχοντας 0,3-0,1 ρημπάουντ, 0,1 ασιστ-0,4 κλεψίματα-0,8 λάθη σε 7'50" μο. Στο Κύπελλο σε 16' είχε 6π (3/4 1π, 1/4 3π), 1ρ-1ασ-1κλ και στους μικρούς τελικούς παίζοντας 11'40" είχε 3,67π με 4/10 σουτ και 0/2 βολές.
Ακούγονται κάποιες σκέψεις για δανεισμό... Ο Νίκος Ζήσης πάντως στην ηλικία του ξεκίναγε βασικός στο κλειστό της Αρτάκης απέναντι στον Zdovc. Πρέπει πιστεύω να παραμείνει και να είναι ο 3ος play maker της ομάδας, παίρνοντας σταθερά 8-12' σε κάθε ματς..
22. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ (το συμβόλαιο έληξε)
To καλοκαίρι οι δυο πλευρές χώρισαν προσωρινά, αλλά μετά το διαζύγιο με τον Μαυροκεφαλίδη, πήγε στην Σλοβενία, έκανε προετοιμασία και ενσωματώθηκε σαν να μην είχε λείψει καθόλου. Ταλαιπωρήθηκε όλη τη σεζόν από το γόνατό του, έπαιζε με αυταπάρνηση βάζοντας την ομάδα πάνω από την αποθεραπεία του για να μη μείνει γυμνή κάτω από τα καλάθια. Τα λεπτά που έδινε στο παρκέ, οι εύκολοι πόντοι από το ποστάρισμα έλειψαν πάρα πολύ στα ματς που ήταν τραυματίας άλλωστε.. Στα playoff που μεσολάβησε το 15μερο ξεκούρασης ήταν αναγεννημένος - άλλωστε αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ μας στην post season.
TOTAL A.E.K. S T A T I S T I C S
Συνολικά έπαιξε σε 48 παιχνίδια, ξεκινώντας αρχική πεντάδα στα 34. Σκόραρε 8,2π με 126/181 βολές (70%), 134/232 2π (58%) ενώ είχε 2,9-1,5 ρημπάουντ και 1,0ασ-0,6κλ-0,6κψ-1,4λθ παίζοντας 17'43". Σε σχέση με πέρσι περίπου στα ίδια νούμερα, έπεσε σε επιθετικά ρημπάουντ (1,5 από 2,1) και ανέβηκε σε ασιστ (1,0 απο 0,5). Στην Α1 είχε 7,8π-3,6ρ σε 17'31", στο Champions League 6,0π-4,0ρ σε 16'23" αλλά στα playoff έσπασε τα κοντέρ : 13,5π-8,0ρ με Ρέθυμνο (23'50"), 13,3π-5,0ρ με Παναθηναϊκό (22'08") και τέλος 8,7π-6,3ρ σε 15'14".
Μπορεί να κλείνει τα 32 το καλοκαίρι, αλλά αν δεν μπορεί να έρθει κάποιος καλύτερος Έλληνας- (μάλλον δύσκολο και για τους δυο και από άποψη συμβολαίων και στόχων για Euroleague) και μπορεί να γίνει καλή συντήρηση δυνάμεων με τη βοήθεια του τεχνικού team, τότε η λογική λέει πως πρέπει να παραμείνει.
24. ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΚΟΥΛΙΔΑΣ (συμβόλαιο μέχρι το 2019)
Ήταν στόχος μας από την εποχή Ζιάγκου και ήρθε τελικά πέρσι έχοντας βγάλει και μια γεμάτη σεζόν στην Α2. Στην αρχή της σεζόν έπαιρνε ουσιαστικό χρόνο κι έδειχνε πως είχε τις δυνατότητες να σταθεί. Το ντεμπούτο του στο Κύπελλο με τον Κοροιβο ήταν ενδεικτικό... 11π με 4/7 σουτ, 7 ρημπάουντ και 2 κλεψίματα σε 21'25". Όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, ειδικά μετά την αποχώρηση του Zdovc.. Τελευταία φορά άλλωστε σκόραρε στο ματς με τη Zielona Gora στο ΟΑΚΑ, ενώ μετά την επιστροφή Milosevic ήταν κι εκτός 12άδας παίζοντας από ποτέ έως απειροελάχιστα και πάντα σε garbage time.. Σίγουρα έπαιξε τη σημασία του το γεγονός πως τις Παρασκευές έπαιζε με την Κ22 (άλλωστε είχε τραυματιστεί στο ματς με τον Ιωνικό κι έχασε και κάποια παιχνίδια στη συνέχεια).
Αγωνίστηκε σε 27 ματς, ξεκινώντας 3 φορές στην πεντάδα, μένοντας στο παρκέ για 5'55" μο και σκόραρε 30 πόντους (1,1) με 2/2 βολές, 5/8 2π και 6/27 τρίποντα (22%). Ακόμα είχε 0,6-0,1 ρημπάουντ, 0,4ασιστ-0,1 λάθη. Στην Ευρώπη έπαιζε 6'10" (αλλά είχε και 1/13 3π), στην Α1 5'48", με το Ρέθυμνο 43" μο και με τον Άρη έπαιζε 3'03".
Είναι 20 χρονών, μόνιμα βασικός στις μικρές Εθνικές και θα πρέπει να παραμείνει στην ομάδα σαν ενεργό μέλος του rotation εκτός κι αν μπορεί να εξασφαλιστεί δανεισμός με εγγυημένο χρόνο συμμετοχής σε ομάδα της Α1.
32. ΛΟΥΚΑΣ ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΙΔΗΣ (το συμβόλαιο έληξε)
Πρόπερσι είχε κάνει συμβόλαιο για 1+1 χρόνια, όμως το καλοκαίρι δεν ακολούθησε τις οδηγίες του προπονητικού & ιατρικού team, δεν έκανε εγχείρηση και δεν ήταν έτοιμος στην προετοιμασία κι έτσι είχαμε το βελούδινο διαζύγιο. Γράφηκαν διάφορα για οικονομικές διαφορές στις δυο πλευρές, όμως το γεγονός ότι χρειάστηκε να φτάσει Δεκέμβρης ώστε να βρει ομάδα (και στην Κίνα) δείχνει πως το θέμα ήταν με τον Λουκά. Ήταν λογικό να κριθεί σκόπιμο να επιστρέψει, όντας σε καλή αγωνιστική φόρμα παίζοντας έστω και σε λιγότερο απαιτητικό πρωτάθλημα. Είναι παίκτης ποιότητας άλλωστε. Όμως η μη λύση του προβλήματος στο γόνατο βγήκε μπροστά μας στην πορεία, αφού δεν μπορούσε να βοηθήσει όσο θα θέλαμε ειδικά απέναντι σε πιο αθλητικούς ψηλούς.
TOTAL A.E.K. S T A T I S T I C S
Φυσικα τα νούμερα του πέσανε από πέρσι (που είχε κάνει σουπερ α γυρο και eurocup), παίζοντας όμως και λιγότερο αφού δεν ήταν πια το πρώτο βιολί στην ομάδα (και σουτάροντας και σαφέστατα λιγότερα τρίποντα).
Έπαιξε σε 19 παιχνίδια, ξεκινώντας πεντάδα σε όλα εκτός από το πρώτο με τον ΠΑΟΚ. Σκόραρε 10,8 πόντους με 72/87 βολές (83%), 49/105 2π (47%), 12/42 3π (29%) και είχε 3,7-1,1 ρημπαουντ με 1,4 ασιστ/0,5 κλεψίματα/0,2 κοψίματα και 1,5 λάθη παίζοντας 20'21". Με τη Monaco είχε 11,0π-9,0ρ σε 21'19" (αλλά και μόνο 31% 2π). Στην Α1 είχε 12,6π-5,8ρ σε 21'49", με Ρέθυμνο 8,0π-4,0ρ σε 14'51", με Παναθηναϊκό 9,0π-2,3ρ σε 18'03" και 10,3π-3,0ρ σε 22'35" με τον Άρη.
Aν δεν λύσει οριστικά το πρόβλημα στο γόνατο και δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση από τον ίδιο να το κάνει (όπως έδειξε η φετινή χρονιά), θα είναι μάλλον λάθος να δοθεί ένα αρκετά ψηλό συμβόλαιο σε παίκτη που δεν μπορεί να προσφέρει όσα θα περιμέναμε και το καλοκαίρι θα γίνει 33.
34. ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΛΜΠΟΥΡΗΣ(συμβόλαιο μέχρι το 2020)
Στη δεύτερη χρονιά του στην ομάδα, έδειξε όταν πήρε ευκαιρίες πως μπορεί να σταθεί και να δώσει λύσεις. Η εμφάνιση στο Βελιγράδι (10π σε 23') αλλά και με τον Απόλλωνα μετά στο ΟΑΚΑ (15π σε 20'), όταν βέβαια ήταν τραυματίας ο Dusan, έδειξε πως μπορεί να μπει στα βαθιά και να κολυμπήσει μια χαρά. Δυστυχώς όμως και με αυτόν επιλέχθηκε να επικεντρωθεί στην ομάδα Κ22 και μετά την αποχώρηση του Zdovc πρακτικά εξαφανίστηκε κι αυτός.. Επί Μανωλόπουλου έπαιξε σε 2 ματς, σε άλλα 4 σκούπιζε πάγκο και στα υπόλοιπα ήταν εκτός αποστολής. Χαρακτηριστικό πως έφυγε όταν άρχιζε η σειρά των μικρών τελικών για workouts στις ΗΠΑ..
Έπαιξε σε 22 παιχνίδια, ξεκινώντας 2 φορές πεντάδα. Σκόραρε 77π (3,5 μο) με 9/11 βολές (82%), 25/45 2π (56% 2π), 6/21 3π (29%), ενώ είχε 0,7-0,5 ρημπάουντ, 0,3 ασιστ-0,2 κλεψίματα-0,3 κοψίματα-0,3 λάθη παίζοντας 7'52". Στην Ευρώπη έπαιζε 9'25" και είχε 3,6π-1,1ρ ενώ στην Α1 (μόνο regular έπαιξε) είχε 3,2π-1,1ρ σε 7'04"
Εννοείται πως θα πρέπει να παραμείνει παίρνοντας πιο ενεργό ρόλο στο rotation σαν 5ος στην frontline. Δεν είναι τόσο μικρός - κλείνει τα 21 αυτό τον μήνα, ένα παραπάνω πχ από τον Παπαγιάννη. Για να σπάσουμε το δίπολο χρειάζονται πολλά λεφτά και με κλειστές τις πόρτες της Euroleague, αλλά για να προωθήσουμε τη νουβέλ βαγκ στο προσκήνιο δε μας εμποδίζει κανείς και σίγουρα ο κόσμος θα έχει υπομονή να δει μια ομάδα να χτίζεται με νέους και ταλαντούχους παίκτες.
*
Τα περισσότερα παιχνίδια μας σε σεζον :
61 1997/98 : 35 πρωταθλημα, 22 ευρωπη, 4 κυπελλο
60 1999/00 : 36 πρωταθλημα, 19 ευρωπη, 5 κυπελλο
59 2004/05 : 37 πρωταθλημα, 20 ευρωπη, 2 κυπελλο
55 2016/17 : 35 πρωταθλημα, 18 ευρωπη, 2 κυπελλο
54 2001/02 : 33 πρωταθλημα, 20 ευρωπη, 1 κυπελλο
52 2000/01 : 30 πρωταθλημα, 18 ευρωπη, 4 κυπελλο
51 2002/03 : 35 πρωταθλημα, 14 ευρωπη, 2 κυπελλο
51 2003/04 : 35 πρωταθλημα, 14 ευρωπη, 2 κυπελλο
(ΕΛΕΓΧΟΣ 2016/17 (Α ΜΕΡΟΣ, ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ) (ΕΛΕΓΧΟΣ 2016/17 (Β ΜΕΡΟΣ, ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ/ ΔΑΝΕΙΚΟΙ)
Σε κάθε ομάδα παικτών, προηγείται ένα πινακάκι με τα στατιστικά τους σε Α1, κάθε σειρά playoff που αγωνίστηκαν και στο FIBA Champions League, ενώ υπάρχουν και συγκριτικοί πίνακες για όσους είχαν παίξει ξανά στην ομάδα (πέρσι ή παλιότερα) από το αρχείο του aek.com
1. ROKO LENI UKIC (το συμβόλαιο έληξε)
Ο Κροάτης ήταν η τελευταία μας μεταγραφή ξένου πριν αρχίσουν οι επίσημες υποχρεώσεις. Ήρθε στη διάρκεια της προετοιμασίας στη Σλοβενία (κι ενώ οι Dixon-Ivanovic είχαν προκριματικά Eurobasket και ο Zdovc είχε πάρειVujasinovic για να υπάρχει playmaker στις προπονήσεις), κι ενώ είχε ήδη παίξει το καλοκαίρι στο Προολυμπιακό του Τορίνο και στους Ολυμπιακούς στο Ρίο. Μάλιστα είχε διαρρεύσει αρχικά πως είχε έρθει δοκιμαστικά με συμβόλαιο ενός μήνα. Με το παρελθόν που είχε σε τραυματισμούς τα τελευταία χρόνια αυτό συνιστούσε τουλάχιστον ερωτηματικό το κατά πόσο θα άντεχε τη σεζόν χωρίς προβλήματα.Τελικά κατάφερε να βγάλει το φετινό μαραθώνιο σερί μέχρι να μείνει από δυνάμεις στη σειρά των μικρών τελικών με Άρη. Και μάλλον δεν θα αντιμετώπιζε κι αυτά τα θέματα, αν το τεχνικό team τον είχε διαχειριστεί καλύτερα.. Γιατί ήρθε για να παίζει 20-25' και τελικά έπαιζε 25-30' και πολλές φορές 35' και βάλε (πχ 43' με Παναθηναϊκό στο 2ο γύρο) με συνέπεια να μην έχει δυνάμεις. Αν ο McGrath μπορούσε να δώσει περισσότερες λύσεις και αν υπήρχε τρίτος play maker από πίσω (όπως προβλεπόταν αρχικά να είναι ο Μωραϊτης) θα ήταν σαφέστατα πιο φρέσκος.
Έπαιξε σε 52 ματς (από τα 55 που παίξαμε συνολικά) και ξεκίνησε πεντάδα και στα 52. Ήταν στο παρκέ για μέσο όρο 27'23" σκοράροντας 10,8 πόντους με 85% βολές (74/87), 51% 2π (121/238), 36% 3π (82/229). Ακόμα είχε 2,2-0,5 ρημπάουντ, 4,1 ασιστ, 0,8 κλεψίματα, 0,1 κοψίματα και 1,8 λάθη. (ασ/λθ=2,25). Στην Ευρώπη είχε πολύ καλύτερη αναλογία (3,2ασ/λθ σε σχέση με Α1 που ήταν 2,0 - στα προημιτελικά με Ρέθυμνο είχε 2,4 και το μέσο όρο έριξαν οι ημιτελικοί με ΠΑΟ που είχε τόσες ασιστ όσες και λάθη.. ενώ το ίδιο συνέβη και στα δυο ματς με Monaco.. Kι αυτό γιατί δυσκολευόταν πάρα πολύ από τα γρήγορα γκαρντ των Μονεγάσκων όπως και απο τους περιφερειακούς των πράσινων (γι'αυτό και στα 5 από τα 6 ματς με αυτούς είχε πάνω από 10 σουτ αφού δεν μπορούσε να μοιράσει μπάλες). Στο σκοράρισμα είχε σταθερά κάτι πάνω από 10π - ενώ στη σειρά με το Ρέθυμνο έφτασε τους 21,0.
Συνολικά ήταν ο παίκτης που συνέβαλε περισσότερο στο να αλλάξει το αγωνιστικό μας στυλ από πέρσι, που ελλείψει playmaker τους τελευταίους μήνες είχαμε τεράστιο πρόβλημα οργάνωσης. Μετέδιδε ηρεμία στους συμπαίκτες του, έκανε λίγα λάθη (δεν είναι τυχαίο πως ήμασταν η ομάδα με τα λιγότερα στο Champions League) και μάλλον ήταν η πιο επιτυχημένη συνολικά επιλογή ξένου για φέτος (κι όχι μόνο). Είχε συμβόλαιο για ένα χρόνο, ακούγεται πως υπάρχει διάθεση ανανέωσης και από τις δυο πλευρές που είναι και λογικό αφού δε δημιούργησε και ποτέ προβλήματα. Ένα ντεσού είναι πως θα βαρύνει άλλος ένας χρόνος στις πλάτες του (τον Δεκέμβρη θα μπει στα 34) κι έχει και Eurobasket με την Κροατία το Σεπτέμβρη.. Αν μείνει θα πρέπει σίγουρα να μην παίζει πάνω από 20-25' και να γίνει συντήρηση στα εύκολα ματς ώστε να είναι πανέτοιμος στο τέλος.
3. DONNIE McGRATH (το συμβόλαιο έληξε)
Ήρθε μετά το τέλος του πρώτου γύρου και πριν τον ημιτελικό Κυπέλλου, καθώς κρίθηκε πως ο Ivanovic ήταν ανεπαρκής και οδηγηθήκαμε στον ΑμερικανοΙρλανδό, που ήταν γνώστης της Α1.
TOTAL A.E.K. S T A T I S T I C S
YEAR | G | MIN | FTM-A | FT% | 2PM-A | 2P% | 3PM-A | 3P% | DEF | OFF | AST | STL | BLK | TOV | PTS | PPG |
2009-10 | 8 | 256' | 17-18 | .944 | 14-24 | .583 | 17-48 | .354 | 14 | 1 | 18 | 4 | 1 | 18 | 96 | 12.0 |
2016-17 | 27 | 614' | 27-34 | .794 | 20-54 | .370 | 29-87 | .333 | 33 | 2 | 72 | 14 | 2 | 27 | 154 | 5.7 |
TOTAL | 35 | 870' | 44-52 | .846 | 34-78 | .436 | 46-135 | .341 | 47 | 3 | 90 | 18 | 3 | 45 | 250 | 7.1 |
Όμως αποδείχθηκε κακή επιλογή .. Αρχικά ήταν ρίσκο να αλλάξει η περιφέρεια πριν από ένα κομβικό ματς όπως αυτό στο Αλεξάνδρειο, το οποίο και δεν βγήκε.. Αλλά και στην Ευρώπη δε μπόρεσε να δώσει πολλές λύσεις.. Επιθετικά μόλις σε 5 παιχνίδια έβαλε πάνω από 10 πόντους με τα τέσσερα να είναι τον πρώτο μήνα που ήρθε.. Στην πλειοψηφία των αγώνων απλά κατέβαζε τη μπάλα, και δεν έπαιρνε προσπάθειες, ενώ σίγουρα χάσαμε αρκετά στην περιφερειακή άμυνα στην οποία ο Ivanovic σαν πιο νέος και με πιο γρήγορα πόδια ήταν πολύ καλύτερος.
Επαιξε σε 27 αγώνες (έχασε τους δυο πρώτους μικρούς τελικούς με τον Άρη - στον 2ο ήταν απλά 12άδα), χωρίς να ξεκινήσει ποτέ πεντάδα. Αγωνιζόταν 22'41", σκόραρε 5,7π έχοντας 27/34 1π (79%), 20/54 2π (37%), 29/87 3π (33%), 1,2-0,1 ρημπάουντ, 2,7 ασιστ, 0,5 κλεψίματα, 0,1 κοψίματα & 1,0 λάθος. Αναλογία ασιστ/λαθη=2,67.
Καλύτερα νούμερα στην Ευρώπη (7,2π και 5,25 ασ/λθ), γύρω στο μέσο όρο στη regular (6,5π και 2,0ασ/λθ) και πολύ κακός επιθετικά στα playoff με μόλις 15π σε 7 ματς έχοντας 2/18 (!!) τρίποντα.. μόνο σε ασιστ/λάθη ηταν στα νούμερά του με 2,33..
Πρόσφερε όσα μπορούσε, αλλά δεν είναι αυτό που θα θέλαμε.. Και μια που είναι ήδη 33 ετών δεν νομίζω πως πρέπει να υπάρχει ούτε καν σκέψη για ανανέωση.
4. CHINEMELU ELONU (το συμβόλαιο έληξε)
Ήρθε στο ξεκίνημα του 2017 για να καλύψει την τρύπα κάτω από το καλάθι, καθώς ο συμπαθής κατά τα άλλα Falker δεν μπορούσε να το κάνει (ειδικά μετά τον τραυματισμό του) και σε συνδυασμό με το ταλαιπωρημένο γόνατο του Μαυροειδή είχαμε πολύ μεγάλα προβλήματα... Με το καλημέρα στη Σαρδηνία έδειξε πως μπορούσε και να γεμίσει τη ρακέτα και να τελειώσει υποδειγματικά φάσεις με pnr προσφέροντας εύκολο & συνάμα θεαματικό σκοράρισμα. Αναμφίβολα ο καλύτερος ξένος σέντερ που πέρασε από την ομάδα μετά την τιμωρία του Mensah-Bonsu (και μάλιστα καλύτερος αμυντικά από τον Pops). Προερχόταν από αγωνιστική απραξία μηνών και κατά τη διάρκεια της χρονιάς βελτίωσε αρκετές από τις αδυναμίες που έδειξε στην αρχή. Πιο χαρακτηριστικό της δουλειάς που έκανε αυτούς τους μήνες ήταν οι βολές.. από τις 1/7 στο Βελιγράδι έφτασε να έχει 8/9 στους μικρούς τελικούς με Άρη... Το βασικότερο μειονέκτημα ήταν τα φάουλ, καθώς είτε τον στοχοποιούσαν οι γκρι είτε πιο συχνά φορτωνόταν με χαζά φάουλ και έτσι ήταν λιγοστά τα ματς που έπαιξε πάνω από 20' (6 συγκεκριμένα, με τα 4 να είναι στα 4 τελευταία στα playoff).. Xρεωνόταν με 3,3 φάουλ στο πρωτάθλημα (ένα κάθε 4'27" δηλαδή) και με 3,1 στην Ευρώπη (ένα κάθε 4'30" κι εκεί).
Συνολικά έπαιξε 32 παιχνίδια (σε 6 -συνεχόμενα κιόλας- ξεκίνησε πεντάδα)και είχε 6,5π με 53/84 βολές (63%), 78/131 2π (60%), 3,4-2,0 ρημπάουντ, 0,4 ασιστ-0,3 κλεψίματα-0,8 τάπες-1,1 λάθη, μένοντας στο παρκέ κατά μέσο όρο για 14'21". Στην Α1 και την Ευρώπη είχε νούμερα στο μο (6,6π-5,7ρ σε 14'12" και 6,1π-4,5ρ σε 14'03"), στη σειρά με το Ρέθυμνο έπαιξε ελάχιστα (8'28" μο με 3,0π-5,5ρ), με τον Παναθηναϊκό ήταν λίγο κάτω από το μέσο όρο (4,8π-3,8ρ σε 13'51") αλλά στους μικρούς τελικούς κυριάρχησε έχοντας 12,0π-8,0ρ σε 20'51".
Με βάση το ιστορικό των αποτυχημένων επιλογών μας σε σέντερ (Orton, Anosike, Eric, Owens, Falker) είτε γιατί ήταν ανεπαρκείς, είτε γιατί ποτέ δεν ενσωματώθηκαν κανονικά στην ομάδα, είμαι υπέρ της παραμονής του.. Γιατί δυστυχώς στατιστικά είναι πιο πιθανό να βρούμε κάποιον χειρότερο και να ψαχνόμαστε στη συνέχεια, ειδικά από τη στιγμή που δε διαφαίνεται δραστική αύξηση budget.. Ο παίκτης γουστάρει που βρίσκεται στην ΑΕΚ, παθιάζεται με τον κόσμο, δεν έδωσε εξωγηπεδικά δικαιώματα (άλλωστε τώρα αντί να τρέχει για διακοπές, πήγε Puerto Rico να παίξει) και αν είναι από την αρχή στην προετοιμασία και δουλέψουν λίγο μαζί του οι προπονητές στο θέμα των φάουλ, θα είναι ακόμα πιο ουσιαστικός και χρήσιμος δίνοντας 15-20' δύναμης κι ενέργειας στο παρκέ.
5. DUSAN SAKOTA (το συμβόλαιο έληξε)
Έκανε αναμφίβολα την καλύτερη σεζόν του αυτή την τριετία με τα χρώματά μας. Μάλλον βοήθησε το γεγονός πως οι γιατροί του επέτρεψαν να πάρει όγκο κι έτσι μπόρεσε να δώσει περισσότερες λύσεις και κοντά στο καλάθι πέρα από τα σουτ .
TOTAL A.E.K. S T A T I S T I C S
YEAR | G | MIN | FTM-A | FT% | 2PM-A | 2P% | 3PM-A | 3P% | DEF | OFF | AST | STL | BLK | TOV | PTS | PPG |
2002-03 | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
2014-15 | 31 | 836' | 71-91 | .780 | 98-182 | .538 | 47-135 | .348 | 79 | 32 | 69 | 25 | 8 | 39 | 407 | 13.1 |
2015-16 | 41 | 809' | 54-62 | .871 | 44-78 | .564 | 65-162 | .401 | 62 | 23 | 43 | 21 | 13 | 33 | 337 | 8.2 |
2016-17 | 50 | 1136' | 129-137 | .942 | 121-191 | .634 | 72-208 | .346 | 122 | 64 | 75 | 32 | 12 | 51 | 587 | 11.7 |
TOTAL | 122 | 2781' | 254-290 | .876 | 263-451 | .583 | 184-505 | .364 | 263 | 119 | 187 | 78 | 33 | 123 | 1331 | 10.9 |
Γι'αυτο και στα δίποντα είχε 63% έναντι 56% πέρσι και 54% πρόπερσι, ενώ και στις βολές από πολύ καλός με 80-85% έγινε αλάνθαστος χάνοντας μια βολή κάθε δίμηνο και μάζεψε υπερδιπλάσια ρημπάουντ από τις προηγούμενες σεζόν παίζοντας μόνο 30-35% περισσότερη ώρα συνολικά.. Ειδικά στην Ευρώπη ήταν φονικό όπλο έχοντας 13,5π με 41% 3π, 65% 3π και 4,1ρ-1,8ασ παίζοντας 23'46"
Αυτές οι εμφανίσεις άλλωστε τον ανέδειξαν σε μέλος της δεύτερης καλύτερης πεντάδας της διοργάνωσης. Συνολικά αγωνίστηκε σε 50 παιχνίδια (ήταν σε ένα 12άδα χωρίς να παίξει κι έχασε τα άλλα 4 από μικροτραυματισμούς), ξεκινώντας πεντάδα μόνο στη Σαρδηνία. Έπαιζε 22'48" και σκόραρε 11,7 πόντους με 129/137 βολές (94% !!), 121/191 2π (63%), 72/208 3π (35%) έχοντας 2,5-1,2ρημπ, 1,5ασ-0,6κλ-0,3κψ-1,0λθ. Ήταν εκεί σε όλα τα ματς-φωτιά, έπαιζε καλά στα ντέρμπυ και όταν η ομάδα έκανε κακές βραδιές, και μόνο προς το τέλος έπεσε η απόδοση του.. πχ στα δυο τελευταία ματς με Παναθηναϊκό κλείστηκε και δεν μπόρεσε να πάρει προσπάθειες. Είχε 12,3π-3,6ρ στην Α1, 9,5π-5,5ρ με Ρέθυμνο, 8,8π-3,5ρ στους ημιτελικούς και 6,0π-1,0ρ με τον Άρη.
Με βάση τις εμφανίσεις του, αν η Εθνική λειτουργούσε κανονικά θα έπρεπε να ήταν στις κλήσεις για το Ευρωμπάσκετ, ενώ σίγουρα θα πρέπει να είναι στο pool των παικτών για τα προκριματικά το φθινόπωρο που οι NBAers και οι ευρωλιγκάτοι θα είναι εκτός. Θέλει να ολοκληρώσει την καριέρα του (έχει τουλάχιστον άλλα 3-4 χρόνια) στην ομάδα, είναι ηγέτης όταν η μπάλα καίει και δεν νομίζω ότι μπορεί να βρεθεί αντικαταστάτης του με ελληνικό διαβατήριο, συνεπώς η ανανέωση του θα πρέπει να είναι μονόδρομος για τη διοίκηση (και τον ίδιο)
7. ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ (συμβόλαιο μέχρι το 2018)
Επαιξε σε 40 παιχνίδια (22 πενταδάτος, τα 21 με Zdovc και το 1 στην Αμαλιάδα στα 14 ματς που έπαιξε με κώουτς Σωτήρη). Σκόραρε 6,8 πόντους με 53/63 1π (84%), 30/60 2π (50%), 53/165 3π (32%) με 2,4-0,3 ρημπάουντ, 1,0ασ/0,7κλ/0,6λθ παίζοντας 20'02". Στην Α1 7,3π(32% 3π) σε 21'04", στην Ευρώπη 7,5π(35% 3π) σε 22'33", με Ρέθυμνο 6,5π(33% 3π) σε 16'35", με Άρη 7,3π(33% 3π) σε 19'22", ενώ με τον Παναθηναϊκό παίζοντας κάτω από 6'(5'55") σκόραρε 0,7π. Πέρα από το ματς με την Partizan στο ΟΑΚΑ που είχε 4/7 3π, δεν έδωσε λύσεις σε κάποιο σημαντικό παιχνίδι ..
Είναι ήδη 33 χρονών, με πολλούς μικροτραυματισμούς κάθε χρόνο, η άμυνα δεν ήταν ποτέ το φόρτε του και το σουτ για το οποίο φημίζεται δεν το είδαμε στο μεγαλύτερο (αν όχι όλο) διάστημα της σεζόν. Αν δεν είχε κλειστό διετές συμβόλαιο θα ήταν εξαιρετικά απίθανο να ανανεώσει - αυτό όμως το γεγονός αλλάζει τα δεδομένα, ειδικά αν δεν γίνει υπέρβαση (ή δεν βρεθεί ομάδα να τον καλύπτει). Λογικά πάμε για παραμονή, αλλά θα πρέπει σίγουρα να μην λογίζεται σαν βασικός του χρόνου - βασικός θα πρέπει να είναι παίκτης με διαφορετικά αγωνιστικά χαρακτηριστικά ..
8. MILAN MILOSEVIC (το συμβόλαιο έληξε)
Ο Βόσνιος forward συπλήρωσε τρεις σεζόν στην ομάδα κι αν δεν έχανε τρεις μήνες με τον τραυματισμό του λογικά θα ήταν 2ος στη λίστα των ξένων με τα περισσότερα ματς με τη φανέλα μας (155 ο Betts, 125 ο Andersen, 121 ο Antik, 113 ο Milosevic). Με τον κακό σχεδιασμό του καλοκαιριού ήταν ο πιο κομβικός παίκτης της frontline. Ο τρίμηνος αποκλεισμός του μάλλον μας στοίχισε μια καλύτερη ευρωπαϊκή πορεία (αλλά και μια νίκη επί των πράσινων λίγο νωρίτερα).. Ειδικά στα ματς με τη αθλητική και γρήγορη Monaco η απουσία του ήταν οφθαμοφανής και δεν καλύφθηκε ποτέ, αφού οι Λουκάς, Newley που ήρθαν δε μπόρεσαν με τίποτα να τον αντικαταστήσουν στην άμυνα.
TOTAL A.E.K. S T A T I S T I C S
YEAR | G | MIN | FTM-A | FT% | 2PM-A | 2P% | 3PM-A | 3P% | DEF | OFF | AST | STL | BLK | TOV | PTS | PPG |
2014-15 | 29 | 509 | 78-111 | .703 | 45-85 | .529 | 9-45 | .200 | 132 | 31 | 42 | 22 | 4 | 40 | 195 | 6.7 |
2015-16 | 46 | 985 | 118-160 | .738 | 81-159 | .509 | 40-113 | .354 | 196 | 79 | 51 | 29 | 11 | 61 | 400 | 8.7 |
2016-17 | 38 | 807 | 74-111 | .667 | 82-145 | .565 | 18-87 | .207 | 164 | 56 | 34 | 23 | 8 | 45 | 292 | 7.7 |
TOTAL | 113 | 2301 | 270-382 | .707 | 208-399 | .521 | 67-245 | .273 | 492 | 166 | 127 | 74 | 23 | 146 | 887 | 7.8 |
Σε σχέση με πέρσι και πρόπερσι, βελτίωσε το σουτ κοντά στο καλάθι (53% το 14/15, 51% το 15/16, 57% το 16/17), ήταν πάνω κάτω στα ίδια σε ρημπάουντ, κάπως πεσμένος σε βολές (67% φέτος έναντι 74% πέρσι και 70% πρόπερσι) και κυρίως πολύ πεσμένος σε ευστοχία στα τρίποντα.. μόλις 21% έναντι 35% πέρσι - πρακτικά επέστρεψε στα νούμερα της πρώτης σεζόν (και τότε είχε 20%).
Έπαιξε 38 παιχνιδια (12 στην αρχική πεντάδα) βάζοντας 7,7π με 74/111 1π (67%), 82/145 2π (57%), 18/87 3π (21%), ενώ μέτρησε ακόμα 4,3-1,5 ρημπάουντ - 0,9 ασιστ - 0,6 κλεψίματα - 0,2 κοψίματα και 1,2 λάθη. Στην Α1 8,7π-5,7ρ σε 22'15, στην Ευρώπη 7,2π-5,6ρ σε 20'01", ξέσπασε μετά την απραξία με το Ρέθυμνο (11,5π-7,0ρ σε 26'17") και είχε 6,5π-5,5ρ σε 21'22" με τον Παναθηναϊκό και 6,3π-7,7ρ σε 20'25" με τον Άρη.
Έχει ανέβει επίπεδο συνολικά αυτή την τριετία στην ομάδα δουλεύοντας, γι'αυτό άλλωστε είναι και βασικό στέλεχος της Εθνικής Βοσνίας - χωρίς όμως να έχει υποχρεώσεις με στο επερχόμενο Eurobasket αφού δεν προκρίθηκαν . Στα πλαίσια διατήρησης του κορμού της ομάδας πιστεύω πως ένας τουλάχιστον από αυτόν και τον Elonu θα πρέπει να παραμείνει.. Στα υπέρ του Minia το πάθος που βγάζει στο παρκέ, η εξαιρετική ομαδική του λειτουργία, η δυνατότητά του να βοηθήσει σε πολλούς τομείς, ο χαρακτήρας του αλλά και το κασέ του.. Στα αρνητικά κυρίως το γεγονός πως τον Σεπτέμβρη θα κλείσει τα 32, αλλά και το γεγονός πως αν επιζητηθεί ξένος σταρ για τη θέση 4 τότε είναι ο πιο ευεπήφορος για αλλαγή.
9. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΣ (το συμβόλαιο έληξε)
Ήρθε για να βοηθήσει στην προετοιμασία και τελικά έμεινε όλη τη σεζόν (όπως είχε συμβεί και πέρσι με τον Καλαμπόκη). Ήξερε πως δεν λογιζόταν βασικός, όμως είχε επίγνωση των δυνατοτήτων και κυρίως των αδυναμιών του και έτσι ήταν σχεδόν πάντα χρήσιμος όταν έμπαινε στο παρκέ, καθώς ήταν σωστός τακτικά σε τοποθετήσεις και άμυνες. Μάλλον έπρεπε να πάρει περισσότερο χρόνο στο διάστημα που ο Μαυροειδής είχε πρόβλημα στο γόνατο, ο Falker ήταν παρών-απών και αναγκαζόταν να παίξει ο Williams ή ο Λουκάς αργότερα στο 5.
Έπαιξε σε 27 παιχνίδια (6 αρχική πεντάδα) και σε άλλα 21 ήταν DNP. Σκόραρε 38π (1,4) με 10/15 βολές (67%), 11/20 2π (55%), 2/6 3π (33%) και είχε 0,7-0,4 ρημπ, 0,3ασ-0,2κλ-0,3λθ παίζοντας 6'29" μο. Καλύτερη εμφάνιση φυσικά με την Juventus στο ΟΑΚΑ όταν είχε 11π με 5/5 σουτ που του ανέβασε και το μο στην Ευρώπη (3,3π-1,1ρ σε 7'17"). Στην Α1 είχε 0,8π-1,1ρ σε 6'30", ενώ στα playoff πάτησε παρκέ μόνο για 1'01" στον 4ο ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό.
Το Νοέμβρη θα γίνει 34, το αγωνιστικό του ταβάνι είναι δεδομένο και φυσιολογικά δεν πρέπει να υπάρχει σκέψη ανανέωσης. Σε μια μικρομεσαία ομάδα της Α1 θα βρεί 10-15' συμμετοχής - σε μια Α.Ε.Κ. με στόχους όχι.
11. MIKE DIXON (συμβόλαιο μέχρι το 2019)
Aν και το καλοκαίρι ήρθε για βασικός playmaker, λόγω της παρουσίας του στα προκριματικά του Eurobasket με τη Γεωργία (είναι στις προεπιλογές και για τα τελικά τον Σεπτέμβρη) ήρθε τελικά ο Ukic, και ο Mike έπαιξε σχεδόν όλη τη χρονιά κυρίως ως shooting guard.. Ήταν μια καλαθομηχανή, που είχε το ελεύθερο να σουτάρει από τον Zdovc - όταν η ομάδα πίεζε κι έτρεχε στον αιφνιδιασμό ήταν πολύ καλός. Σε set παιχνίδι όταν δυσκολευόμασταν δεν μπορούσε να βρει διαδρόμους για εύκολο σουτ. Στους μικρούς τελικούς με τους Roko Leni-Donnie τραυματίες, ανέλαβε πάντως βασικός και τουλάχιστον στο θέμα της οργάνωσης πήγε πολύ καλά. Σίγουρα μέσα στη χρονιά επηρεάστηκε και ψυχολογικά από την εμπλοκή του σε θανατηφόρο τροχαίο.
Αγωνίστηκε σε 52 παιχνίδια (έχασε το ματς με Κόροιβο λόγω του τροχαίου και τη σειρά με Ρέθυμνο από τραυματισμό) και είχε 13,0 πόντους με 109/141 1π (77%), 145/272 2π (53%), 92/244 3π (38%) και 2,0-0,6 ρημπάουντ με 2,8 ασιστ-1,0 κλέψιμο-0,1 κόψιμο-1,6 λάθη (αναλογία ασίστ/λάθη=1,8) παίζοντας 24'17". Στο Champions League ήταν πολύ πιο εύστοχος με 14,7π (56% 2π, 45% 3π και 2,8ασ/λθ) σε 26'15" -γι'αυτό ήταν και στους υποψήφιους για τις καλύτερες πεντάδες, στην Α1 έβαζε 11,8π (59% 2π, μόλις 30% 3π και 1,5ασ/λθ) σε 22'40",με τον Παναθηναϊκό έπαιζε λιγότερο από 20' (19'55") και είχε 8,3π (33% 2π, 23% 3π με 3,0ασ/λθ) και τέλος με τον Άρη σαν playmaker μοίρασε 24 ασιστ (8,0) έχοντας 4,0 ασιστ/λάθος και έβαζε 13,7π (32% 2π, 38% 3π) μένοντας στο παρκέ για 30'32".
Έχει συμβόλαιο για άλλα δυο χρόνια (αφού επεκτάθηκε για ένα επιπλέον το αρχικό διετές) και αν δεν συνεχίσει τότε θα είναι πισωγύρισμα στη λειτουργία της ομάδας, αφού δεν είναι λογικό να επεκτείνεις συμβόλαιο τον Γενάρη και να ψάχνεις να το ξεφορτωθείς το καλοκαίρι. Συνεπώς αναμένεται να είναι μαζί μας ξανά - το ζητούμενο είναι για ποιά θέση θα τον υπολογίζουν (σαν shooting guard ή σαν play maker ; ) ώστε να πλαισιωθεί από κατάλληλους αγωνιστικά συμπαίκτες που θα αλληλοσυμπληρώνονται.
12. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗΣ (συμβόλαιο μέχρι το 2020)
Ο Γιαννούλης ήρθε το καλοκαίρι αφού καταβάλαμε τη σχετική ρήτρα που είχε η Zaragoza στο συμβόλαιο που έκανε όταν έφυγε από τον Κολοσσό. Σίγουρα ήταν μια κίνηση προοπτικής που αποδείχθηκε και σωστή. Ήταν κομβικός παίκτης στη λειτουργία μας, αφού ήταν γενικά ο πιο αξιόπιστος αμυντικά περιφερειακός μας παίκτης (περίπου 1,0 κλέψιμο μο) που όμως πολλές φορές φορτωνόταν γρήγορα με φάουλ (2,8 μο στο πρωτάθλημα με ένα κάθε 6' και 2,6 στην Ευρώπη με ένα κάθε 6'25"). Σε αρκετά ματς πήρε πρωτοβουλίες κι επιθετικά (στα διπλά σε Λαύριο και Αλεξάνδρειο έβαλε από 19π, είχε 14π στο Βελιγράδι, παραλίγο να γυρίσει το ματς στη Γερμανία κλπ). Δεν είναι ο κλασικός σουτέρ, καθώς σίγουρα θέλει δουλειά στα 6μ75, όμως είναι θετικό πως δεν επηρεάζεται από προηγούμενη αστοχία μέσα στο ματς και μπορεί να βάλει κρίσιμα καλάθια όταν η μπάλα καίει.
Έπαιξε 54 παιχνίδια, χάνοντας μόνο την πρεμιέρα με Κόροιβο στο Κύπελλο λόγω τραυματισμού, ξεκινώντας σχεδόν πάντα βασικός (45 φορές), αλλά αρκετές φορές και ο Zdovc και ο Μανωλόπουλος τον 'ξέχασαν' στη συνέχεια του ματς. Σκόραρε 5,5π με 49/67 βολές (73% -αξιοσημείωτο πως μέχρι τα μέσα Γενάρη τα ποσοστά του θύμιζαν Dusan με 20/23 αλλά στη συνέχεια είχε πολλές άστοχες), 62/112 2π (55%) και 41/130 3π (32%). Ακόμα 2,0-0,6 ρημπάουντ, 1,6 ασιστ-1,0 κλέψιμο-0,1 κόψιμο-1,1 λάθη παίζοντας 16'17". Στην Ευρώπη είχε 6,0π(37% 3π) σε 16'23", στην regular 4,9π(29% 3π) σε 16'35", με Ρέθυμνο 6,0π(67% 3π) σε 21'13", στα ημιτελικά μόλις 3,5π(29% 3π) παίζοντας μόνο 11'04" λόγω φάουλ και με τον Άρη είχε 11,0 πόντους(30% 3π) αλλά και 4,0 ασιστ σε 20'18"
Το Σεπτέμβρη θα γίνει 24, η πρώτη του κιτρινόμαυρη σεζόν ήταν σαφέστατα θετική και είναι δεδομένο πως θα αποτελέσει έναν από τους περιφερειακούς μας την επόμενη σεζόν. Χρειάζεται φυσικά να συνεχίσει να δουλεύει (και να τον καθοδηγήσει φυσικά κατάλληλα το τεχνικό team) ώστε να βελτιώσει τις αδυναμίες του. Λογικά θα είναι και στις επιλογές του -όποιου- ομοσπονδιακού προπονητή για την Εθνική των προκριματικών χωρίς παίκτες από NBA και Euroleague.
18. BRAD NEWLEY (ο δανεισμός έληξε)
Με δεδομένη τη συμφωνία με Μαυροκεφαλίδη, κρίθηκε σκόπιμο να έρθει ένας παίκτης στο '3' αντικαθιστώντας τον περιττό πλέον Jawad. O έμπειρος Αυστραλός forward που είχε παίξει και παλιότερα στην Α1 δεν ήταν τελικά η ενδεδειγμένη λύση.. Αφ'ενός, μια που είχε τραυματιστεί και προς το τέλος της σεζόν downunder δεν ήταν 100% έτοιμος όταν τον θέλαμε με την Monaco.. Ελάχιστες φορές θύμισε τον παίκτη που ήταν βασικό γρανάζι σε καλές ισπανικές ομάδες τα προηγούμενα χρόνια.. Ήταν βαρύς, στην άμυνα απλά ήταν καλύτερος του Βασιλειάδη και επιθετικά σκόραρε κυρίως με ελεύθερα σουτ από τις γωνίες. Κλέψιμο και να ξεχύνεται στον αιφνιδιασμό, όπως στην ACB είδαμε σπάνια, κι αρκετές φορές τέλειωνε δεχόμενος τάπα..
Αγωνίστηκε σε 19 παιχνίδια (στα 14 ξεκίνησε πεντάδα) και σκόραρε 4,2 πόντους με 7/18 βολές (39% -μονο την τελευταία αγωνιστική στο Αλεξάνδρειο εκτέλεσε σετ βολών χωρίς να χάσει καμιά..) 11/32 δίποντα (34%) και 17/42 3π (40%) με 1,8-0,5 ρημπάουντ, 0,9ασιστ, 0,4 κλεψίματα, 0,5 λάθη παίζοντας 17'58". Μόνο δυο φορές σκόραρε διψήφιο αριθμό πόντων (10) στον Προμηθέα και στον νικηφόρο 2ο μικρό τελικό. Στην Ευρώπη ήταν ακόμα ανέτοιμος και είχε μόλις 1,3π παίζοντας 9'44". Στην Α1 σκόραρε 4,8π σε 19'32", με Ρέθυμνο 5,0π σε 21'51", με Παναθηναϊκό 3,0π σε 18'18" και στους μικρούς τελικούς 7,0π σε 20'15".
Ήρθε δανεικός από τους Sydney Kings με τους οποίους έχει συμβόλαιο, είναι 32 από τον Φλεβάρη, δεν μπόρεσε να αποδώσει όσα περίμεναν αυτοί που τον επέλεξαν και η λογική λέει πως θα συνεχίσει την καριέρα του στην Αυστραλία.
21. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ (συμβόλαιο μέχρι το 2021)
Είναι αναμφισβήτητα ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της ηλικίας του, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στην Ευρώπη. Στον αρχικό σχεδιασμό υπολογιζόταν σαν 3ος playmaker στο rotation. Όμως μετά τα 16' που έπαιξε στο Κύπελλο με τον Κόροιβο, πάτησε παρκέ μόλις για 11'42" μέχρι να φύγει ο Zdovc και ήταν μόνιμα εκτός αποστολής με τον Μανωλόπουλο μέχρι να τραυματιστούν οι Ukic-McGrath και να επιστρατευτεί. Σίγουρα έχασε κάποια παιχνίδα με το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που έγινε μέσα στη σεζόν, από τους τελικούς των σχολικών πρωταθλημάτων, αλλά και από την επιλογή διοίκησης-τεχνικής ηγεσίας να δοθεί προτεραιότητα στη συμμετοχή του στην ομάδα Κ22 με την οποία βοήθησε να κατακτήσει το πρωτάθλημα της ΕΣΚΑ. Όμως πιστεύω πως μπορούσε να πάρει -μη garbage time- μέσα στη σεζόν, όπως αποδείχθηκε στους μικρούς τελικούς.
Συνολικά έπαιξε 8 παιχνίδια (3 βασικός) και σκόραρε 18π (2,3) με 4/8 βολές (50%), 1/6 2π (17%) και 4/11 3π (36%) έχοντας 0,3-0,1 ρημπάουντ, 0,1 ασιστ-0,4 κλεψίματα-0,8 λάθη σε 7'50" μο. Στο Κύπελλο σε 16' είχε 6π (3/4 1π, 1/4 3π), 1ρ-1ασ-1κλ και στους μικρούς τελικούς παίζοντας 11'40" είχε 3,67π με 4/10 σουτ και 0/2 βολές.
Ακούγονται κάποιες σκέψεις για δανεισμό... Ο Νίκος Ζήσης πάντως στην ηλικία του ξεκίναγε βασικός στο κλειστό της Αρτάκης απέναντι στον Zdovc. Πρέπει πιστεύω να παραμείνει και να είναι ο 3ος play maker της ομάδας, παίρνοντας σταθερά 8-12' σε κάθε ματς..
22. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ (το συμβόλαιο έληξε)
To καλοκαίρι οι δυο πλευρές χώρισαν προσωρινά, αλλά μετά το διαζύγιο με τον Μαυροκεφαλίδη, πήγε στην Σλοβενία, έκανε προετοιμασία και ενσωματώθηκε σαν να μην είχε λείψει καθόλου. Ταλαιπωρήθηκε όλη τη σεζόν από το γόνατό του, έπαιζε με αυταπάρνηση βάζοντας την ομάδα πάνω από την αποθεραπεία του για να μη μείνει γυμνή κάτω από τα καλάθια. Τα λεπτά που έδινε στο παρκέ, οι εύκολοι πόντοι από το ποστάρισμα έλειψαν πάρα πολύ στα ματς που ήταν τραυματίας άλλωστε.. Στα playoff που μεσολάβησε το 15μερο ξεκούρασης ήταν αναγεννημένος - άλλωστε αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ μας στην post season.
TOTAL A.E.K. S T A T I S T I C S
YEAR | G | MIN | FTM-A | FT% | 2PM-A | 2P% | 3PM-A | 3P% | DEF | OFF | AST | STL | BLK | TOV | PTS | PPG |
2015-16 | 37 | 616' | 102-144 | .708 | 107-178 | .601 | 0-1 | .000 | 103 | 76 | 20 | 18 | 20 | 57 | 316 | 8.5 |
2016-17 | 48 | 846' | 126-181 | .696 | 134-232 | .578 | - | - | 137 | 74 | 49 | 28 | 29 | 65 | 394 | 8.2 |
TOTAL | 85 | 1462' | 228-325 | .702 | 241-407 | .592 | 0-1 | .000 | 240 | 150 | 69 | 46 | 49 | 122 | 710 | 8.4 |
Συνολικά έπαιξε σε 48 παιχνίδια, ξεκινώντας αρχική πεντάδα στα 34. Σκόραρε 8,2π με 126/181 βολές (70%), 134/232 2π (58%) ενώ είχε 2,9-1,5 ρημπάουντ και 1,0ασ-0,6κλ-0,6κψ-1,4λθ παίζοντας 17'43". Σε σχέση με πέρσι περίπου στα ίδια νούμερα, έπεσε σε επιθετικά ρημπάουντ (1,5 από 2,1) και ανέβηκε σε ασιστ (1,0 απο 0,5). Στην Α1 είχε 7,8π-3,6ρ σε 17'31", στο Champions League 6,0π-4,0ρ σε 16'23" αλλά στα playoff έσπασε τα κοντέρ : 13,5π-8,0ρ με Ρέθυμνο (23'50"), 13,3π-5,0ρ με Παναθηναϊκό (22'08") και τέλος 8,7π-6,3ρ σε 15'14".
Μπορεί να κλείνει τα 32 το καλοκαίρι, αλλά αν δεν μπορεί να έρθει κάποιος καλύτερος Έλληνας- (μάλλον δύσκολο και για τους δυο και από άποψη συμβολαίων και στόχων για Euroleague) και μπορεί να γίνει καλή συντήρηση δυνάμεων με τη βοήθεια του τεχνικού team, τότε η λογική λέει πως πρέπει να παραμείνει.
24. ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΚΟΥΛΙΔΑΣ (συμβόλαιο μέχρι το 2019)
Ήταν στόχος μας από την εποχή Ζιάγκου και ήρθε τελικά πέρσι έχοντας βγάλει και μια γεμάτη σεζόν στην Α2. Στην αρχή της σεζόν έπαιρνε ουσιαστικό χρόνο κι έδειχνε πως είχε τις δυνατότητες να σταθεί. Το ντεμπούτο του στο Κύπελλο με τον Κοροιβο ήταν ενδεικτικό... 11π με 4/7 σουτ, 7 ρημπάουντ και 2 κλεψίματα σε 21'25". Όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, ειδικά μετά την αποχώρηση του Zdovc.. Τελευταία φορά άλλωστε σκόραρε στο ματς με τη Zielona Gora στο ΟΑΚΑ, ενώ μετά την επιστροφή Milosevic ήταν κι εκτός 12άδας παίζοντας από ποτέ έως απειροελάχιστα και πάντα σε garbage time.. Σίγουρα έπαιξε τη σημασία του το γεγονός πως τις Παρασκευές έπαιζε με την Κ22 (άλλωστε είχε τραυματιστεί στο ματς με τον Ιωνικό κι έχασε και κάποια παιχνίδια στη συνέχεια).
Αγωνίστηκε σε 27 ματς, ξεκινώντας 3 φορές στην πεντάδα, μένοντας στο παρκέ για 5'55" μο και σκόραρε 30 πόντους (1,1) με 2/2 βολές, 5/8 2π και 6/27 τρίποντα (22%). Ακόμα είχε 0,6-0,1 ρημπάουντ, 0,4ασιστ-0,1 λάθη. Στην Ευρώπη έπαιζε 6'10" (αλλά είχε και 1/13 3π), στην Α1 5'48", με το Ρέθυμνο 43" μο και με τον Άρη έπαιζε 3'03".
Είναι 20 χρονών, μόνιμα βασικός στις μικρές Εθνικές και θα πρέπει να παραμείνει στην ομάδα σαν ενεργό μέλος του rotation εκτός κι αν μπορεί να εξασφαλιστεί δανεισμός με εγγυημένο χρόνο συμμετοχής σε ομάδα της Α1.
32. ΛΟΥΚΑΣ ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΙΔΗΣ (το συμβόλαιο έληξε)
Πρόπερσι είχε κάνει συμβόλαιο για 1+1 χρόνια, όμως το καλοκαίρι δεν ακολούθησε τις οδηγίες του προπονητικού & ιατρικού team, δεν έκανε εγχείρηση και δεν ήταν έτοιμος στην προετοιμασία κι έτσι είχαμε το βελούδινο διαζύγιο. Γράφηκαν διάφορα για οικονομικές διαφορές στις δυο πλευρές, όμως το γεγονός ότι χρειάστηκε να φτάσει Δεκέμβρης ώστε να βρει ομάδα (και στην Κίνα) δείχνει πως το θέμα ήταν με τον Λουκά. Ήταν λογικό να κριθεί σκόπιμο να επιστρέψει, όντας σε καλή αγωνιστική φόρμα παίζοντας έστω και σε λιγότερο απαιτητικό πρωτάθλημα. Είναι παίκτης ποιότητας άλλωστε. Όμως η μη λύση του προβλήματος στο γόνατο βγήκε μπροστά μας στην πορεία, αφού δεν μπορούσε να βοηθήσει όσο θα θέλαμε ειδικά απέναντι σε πιο αθλητικούς ψηλούς.
TOTAL A.E.K. S T A T I S T I C S
YEAR | G | MIN | FTM-A | FT% | 2PM-A | 2P% | 3PM-A | 3P% | DEF | OFF | AST | STL | BLK | TOV | PTS | PPG |
2015-16 | 42 | 1164' | 165-199 | .829 | 190-376 | .505 | 44-126 | .349 | 205 | 97 | 91 | 37 | 17 | 107 | 677 | 16.1 |
2016-17 | 19 | 387' | 72-87 | .828 | 49-105 | .467 | 12-42 | .286 | 70 | 21 | 26 | 10 | 4 | 29 | 206 | 10.8 |
TOTAL | 61 | 1551' | 237-286 | .829 | 239-481 | .497 | 56-168 | .333 | 275 | 118 | 117 | 47 | 21 | 136 | 883 | 14.5 |
Φυσικα τα νούμερα του πέσανε από πέρσι (που είχε κάνει σουπερ α γυρο και eurocup), παίζοντας όμως και λιγότερο αφού δεν ήταν πια το πρώτο βιολί στην ομάδα (και σουτάροντας και σαφέστατα λιγότερα τρίποντα).
Έπαιξε σε 19 παιχνίδια, ξεκινώντας πεντάδα σε όλα εκτός από το πρώτο με τον ΠΑΟΚ. Σκόραρε 10,8 πόντους με 72/87 βολές (83%), 49/105 2π (47%), 12/42 3π (29%) και είχε 3,7-1,1 ρημπαουντ με 1,4 ασιστ/0,5 κλεψίματα/0,2 κοψίματα και 1,5 λάθη παίζοντας 20'21". Με τη Monaco είχε 11,0π-9,0ρ σε 21'19" (αλλά και μόνο 31% 2π). Στην Α1 είχε 12,6π-5,8ρ σε 21'49", με Ρέθυμνο 8,0π-4,0ρ σε 14'51", με Παναθηναϊκό 9,0π-2,3ρ σε 18'03" και 10,3π-3,0ρ σε 22'35" με τον Άρη.
Aν δεν λύσει οριστικά το πρόβλημα στο γόνατο και δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση από τον ίδιο να το κάνει (όπως έδειξε η φετινή χρονιά), θα είναι μάλλον λάθος να δοθεί ένα αρκετά ψηλό συμβόλαιο σε παίκτη που δεν μπορεί να προσφέρει όσα θα περιμέναμε και το καλοκαίρι θα γίνει 33.
34. ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΛΜΠΟΥΡΗΣ(συμβόλαιο μέχρι το 2020)
Στη δεύτερη χρονιά του στην ομάδα, έδειξε όταν πήρε ευκαιρίες πως μπορεί να σταθεί και να δώσει λύσεις. Η εμφάνιση στο Βελιγράδι (10π σε 23') αλλά και με τον Απόλλωνα μετά στο ΟΑΚΑ (15π σε 20'), όταν βέβαια ήταν τραυματίας ο Dusan, έδειξε πως μπορεί να μπει στα βαθιά και να κολυμπήσει μια χαρά. Δυστυχώς όμως και με αυτόν επιλέχθηκε να επικεντρωθεί στην ομάδα Κ22 και μετά την αποχώρηση του Zdovc πρακτικά εξαφανίστηκε κι αυτός.. Επί Μανωλόπουλου έπαιξε σε 2 ματς, σε άλλα 4 σκούπιζε πάγκο και στα υπόλοιπα ήταν εκτός αποστολής. Χαρακτηριστικό πως έφυγε όταν άρχιζε η σειρά των μικρών τελικών για workouts στις ΗΠΑ..
Έπαιξε σε 22 παιχνίδια, ξεκινώντας 2 φορές πεντάδα. Σκόραρε 77π (3,5 μο) με 9/11 βολές (82%), 25/45 2π (56% 2π), 6/21 3π (29%), ενώ είχε 0,7-0,5 ρημπάουντ, 0,3 ασιστ-0,2 κλεψίματα-0,3 κοψίματα-0,3 λάθη παίζοντας 7'52". Στην Ευρώπη έπαιζε 9'25" και είχε 3,6π-1,1ρ ενώ στην Α1 (μόνο regular έπαιξε) είχε 3,2π-1,1ρ σε 7'04"
Εννοείται πως θα πρέπει να παραμείνει παίρνοντας πιο ενεργό ρόλο στο rotation σαν 5ος στην frontline. Δεν είναι τόσο μικρός - κλείνει τα 21 αυτό τον μήνα, ένα παραπάνω πχ από τον Παπαγιάννη. Για να σπάσουμε το δίπολο χρειάζονται πολλά λεφτά και με κλειστές τις πόρτες της Euroleague, αλλά για να προωθήσουμε τη νουβέλ βαγκ στο προσκήνιο δε μας εμποδίζει κανείς και σίγουρα ο κόσμος θα έχει υπομονή να δει μια ομάδα να χτίζεται με νέους και ταλαντούχους παίκτες.
*
Τα περισσότερα παιχνίδια μας σε σεζον :
61 1997/98 : 35 πρωταθλημα, 22 ευρωπη, 4 κυπελλο
60 1999/00 : 36 πρωταθλημα, 19 ευρωπη, 5 κυπελλο
59 2004/05 : 37 πρωταθλημα, 20 ευρωπη, 2 κυπελλο
55 2016/17 : 35 πρωταθλημα, 18 ευρωπη, 2 κυπελλο
54 2001/02 : 33 πρωταθλημα, 20 ευρωπη, 1 κυπελλο
52 2000/01 : 30 πρωταθλημα, 18 ευρωπη, 4 κυπελλο
51 2002/03 : 35 πρωταθλημα, 14 ευρωπη, 2 κυπελλο
51 2003/04 : 35 πρωταθλημα, 14 ευρωπη, 2 κυπελλο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου