3.11.18

ΣΤΗΝ ΠΥΛΑΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

Στην Πυλαία με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ αγωνίζεται απόψε στον προημιτελικό του Κυπέλλου η Κυπελλούχος Α.Ε.Κ. στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί τον τίτλο που κατέκτησε πέρσι στο Ηράκλειο. Ο αγώνας δε θα έχει σχέση με αυτόν που έγινε πριν μερικές εβδομάδες για το πρωτάθλημα στο ΟΑΚΑ, καθώς πέρα από την έδρα οι αντίπαλοί μας δεν έχουν τις απουσίες που είχαν τότε (Goss, Garrett) ενώ προστέθηκε και ο Tepic. Ο αγώνας είναι εξαιρετικά δύσκολος και αναμφίβολα κομβικός αφού θα καθορίσει την πορεία της ομάδας στον ένα από τους τρεις στόχους. Αγωνιστικά ο Luca Banchi δεν θα έχει και πάλι στη διάθεσή του τον Καββαδά -που έπαθε τελικά θλάση και θα μείνει άλλες 15-20 μέρες εκτός δράσης- ενώ αντίθετα ο Ξανθόπουλος ακολούθησε την αποστολή. Παράλληλα με δεδομένη τη φασαρία που έγινε για τον ετσιθελικό ορισμό ημερομηνίας του προημιτελικού Προμηθέα-ΠΑΟ, δεν είναι περίεργο να περιμένει κανείς η ΕΟΚ να μη θέλει να αποκτήσει πρόβλημα και με τη διεξαγωγή των ημιτελικών-τελικού.. Και κάτι τέτοιο θα το αποφύγει μόνο αν η ΑΕΚ αποκλειστεί σήμερα, αφού το Φλεβάρη όταν είναι προγραμματισμένοι οι ημιτελικοί (και μετά ο τελικός) η Βασίλισσα θα βρίσκεται στην Αργεντινή σαν Πρωταθλήτρια Ευρώπης για το Διηπειρωτικό..

Η σημερινή θα είναι η 10η φορά που θα βρεθούμε αντίπαλοι με τον ΠΑΟΚ στο Κύπελλο, με την προϊστορία να είναι υπέρ των αντιπάλων μας με 6 επικρατήσεις/προκρίσεις έναντι 3, ενώ οι νίκες είναι  3-7 (3-6 σε ματς που έγιναν). Ας τα δούμε αναλυτικότερα



Το 1983/84, στη φάση των ‘16’, σε ένα ματς που έγινε στις 14/3 ο δυνατός ΠΑΟΚ της εποχής με τους Φασούλα, Σταυρόπουλο, Κατσούλη κλπ δεν είχε πρόβλημα να περάσει μέσα στο Αλεξάνδρειο το εμπόδιο της ΑΕΚ που στηριζόταν τότε στους Γκέκο, Κόντο, Γκούμα, Αποστολίδη και έφτασε στη νίκη με 81-55. Στη συνέχεια οι ασπρόμαυροι πήραν τον τίτλο, στο γνωστό τελικό με τα κουρεμένα κεφάλια.

Πέντε χρόνια αργότερα, το 1988/89 οι δυο ομάδες συναντήθηκαν στα ημιτελικά. Οι αγώνες ήταν διπλοί και οι πιθανότητες ήταν έτσι λιγοστές απέναντι στον ΠΑΟΚ Πρέλεβιτς, Κόρφα, Φασούλα, Κουκ. Οι παίκτες μας στερήθηκαν και τη βοήθεια του κόσμου τους στο πρώτο ματς που έγινε στο κλειστό του Ιωνικού, καθώς εκείνη την ώρα (Κυριακή 26/3) έπαιζε η ποδοσφαιρική μας ομάδα στο ΟΑΚΑ με τον ΟΦΗ. Μόνο λίγοι πιστοί φίλαθλοι ήρθαν μετά το τέλος του νικηφόρου αγώνα στη Καλογρέζα και παρακολούθησαν το 2ο ημίχρονο όταν το σκορ ήταν ήδη 36-60. Χάσαμε τελικά με 84-110 καθώς ο ΠΑΟΚ ήθελε να πάρει ρεβάνς και για το 112-111 που είχε χάσει στο πρωτάθλημα, ενώ παίξαμε και χωρίς ξένο αφού ο Danny Vranes είχε φύγει από την Ελλάδα μετά τη γνωστή ιστορία με τον Ψωμιάδη. Είχαμε παίξει με : Παταβούκα 29, Βουτσελά 10, Γιαννόπουλο 4, Γκέκο 8, Αριδά 9, Μιχελιδάκη 2, Κουντουράκη 20, Λανέ 2. Στη τυπική ρεβάνς του Αλεξάνδρειου ένα μήνα μετά (Μ.Τετάρτη 26/4) χάσαμε και πάλι με 108-83 (Παταβούκας 16, Βουτσελάς 2, Γιαννόπουλος 21, Γκέκος 23, Αριδάς 2, Μιχελιδάκης, Κουντουράκης 8, Λανές 9). Ο ΠΑΟΚ στον τελικό έχασε από τον Άρη.
Την επόμενη χρονιά, βρεθήκαμε και πάλι στα ημιτελικά σε μονό παιχνίδι αυτή τη φορά που έγινε στο Αλεξάνδρειο (Τετάρτη 25/4). Δεν είχαμε καμιά τύχη με το Παταβούκα, το Γαλακτερό, το Yousevits, τους Λανέ-Κουντουράκη και την παρέα τους απέναντι στον παντοδύναμο ΠΑΟΚ της εποχής και χάσαμε με 116-75. Ο ΠΑΟΚ έχασε και εκείνη τη χρονιά τον τελικό από τον Άρη.

Πήραμε όμως τη ρεβάνς στον ιστορικό ημιτελικό του 1991/92 στο Γιώργος Μόσχος στις 9/5. Και πάλι αγωνιστήκαμε χωρίς σημαντική βοήθεια από τον κόσμο, καθώς χιλιάδες οπαδών μας είχαν εκστρατεύσει εκείνη την μέρα στη Δράμα για να βοηθήσουν την ποδοσφαιρική μας ομάδα που είχε κερδίσει 5-1 τη Δόξα σφραγίζοντας το πρώτο από τα τρία σερί πρωταθλήματα. Οι ακριβοπληρωμένοι παίκτες του Ίβκοβιτς που είχαν ουσιαστικά καθαρίσει το πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά από χρόνια, παρουσιάστηκαν με μπλαζέ ύφος και έγιναν λεία στις διαθέσεις των Jordan, Αριδά, Λανέ, Κουντουράκη, Παταβούκα, Κατσικάρη, Γαλακτερού. Νικήσαμε με 77-74, έχοντας τον Βαγγέλη Νικητόπουλο στον πάγκο σαν υπηρεσιακό προπονητή. Η νίκη πανηγυρίστηκε από τους εκδρομείς της Δράμας στην Εθνική οδό, αλλά στον τελικό με τον Άρη στα τελευταία του δεν καταφέραμε να δείξουμε το ίδιο πάθος.

Την επόμενη χρονιά ο ΠΑΟΚ δεν είχε όρεξη για να κάνει τα ίδια λάθη. Με το Ντούντα και πάλι στον πάγκο τους οι ασπρόμαυροι πέρασαν ένα εύκολο απόγευμα στο Γιώργος Μόσχος καθώς μας κέρδισαν με 67-81 στο πρώτο γύρο της διοργάνωσης το Δεκέμβρη.

Στο ΟΑΚΑ έγινε το επόμενο ραντεβού των δυο ομάδων για το θεσμό. Στο πρώτο ματς της χρονιάς στη νέα έδρα μας οι παίκτες του Vlado Djurovic έκαναν μια αρκετά καλή εμφάνιση κερδίζοντας με 88-75 τον ΠΑΟΚ και ικανοποίησαν τους 5,500 φίλους της ΑΕΚ που βρέθηκαν στο γήπεδο. Για την ιστορία τους πόντους είχαν πετύχει οι : Μπαρλάς 12, Κατσικάρης 2, Liberty 13, Χατζής 9, Ποδαράς 14, Pelle 15, Κακιούζης 23. Στη συνέχεια φτάσαμε στο φάϊναλ-φορ της Πάτρας όπου περιοριστήκαμε στη 4η θέση.


Η επόμενη αναμέτρηση των δυο ομάδων ήταν και η πιο κρίσιμη καθώς ήταν στον τελικό του 1999 στο ΣΕΦ στις 31 Γενάρη. Ο κόσμος μας ήταν για άλλη μια φορά στο ...κόσμο του, καθώς ναι μεν γέμισε το γήπεδο, αλλά δεν ενδιαφερόταν για το ματς αφού είχαμε ήδη κερδίσει στη Νέα Φιλαδέλφεια τον Ολυμπιακό στο ντέρμπυ του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος. Οι παίκτες μας εμφανίστηκαν και αυτοί ανάξιοι των προσδοκιών και έχασαν εύκολα με 71-54. Παίξαμε με τους : Παπανικολόπουλο 3, Κορωνιό 2, Daniels 12, Prelevic 2, Arloukas 18, Χατζή 2, Ντικούδη, Τσακαλίδη 7, Νικολαϊδη, Andersen 2, Κακιούζη 3.
Στις 28 Σεπτέμβρη του 2003 κερδίσαμε στην Πυλαία με τον ΠΑΟΚ για τη 2η φάση του Κυπέλλου με 73-77 έχοντας και τους οπαδούς μας στην εξέδρα. Ο Φώτης Κατσικάρης χρησιμοποίησε τους : Lollis 10(5ρ), Σ.Νικολαϊδη, Ζήση 10, Ταπούτο 6, Μισσιακό, Χατζή 16(3ασ), Jenkins 17(9ρ,6ασ), Γλυνιαδάκη 11(8ρ), Μπουρούση, Παπαϊωακείμ 7.

 
Τέλος στις 7 Οκτώβρη του 2009, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τον ΠΑΟΚ για την 1η αγωνιστική της Β φάσης του θεσμού, αλλά με τα δελτία των ξένων να μην έχουν εκδοθεί η διοίκηση της ΚΑΕ προτίμησε να μην κατέβει η ομάδα κι έτσι ο αγώνας χάθηκε στα χαρτιά με 20-0. ( ΜΑΥΡΗ ΣΕΛΙΔΑ.. )






Δεν υπάρχουν σχόλια: